Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Sugestie de meniu sănătos.


Monica Badea

Recommended Posts

Intr-un stil de viața sănătos este foarte important sa alegem cele mai sănătoase alimente .Carbohidrați buni ,grăsimi bune ,proteine de calitate ,cât mai putine alimente procesate spre zero dacă este posibil ,sa renunțam cât de mult putem la zahăr alb ,făina albă ,margarina ,mezeluri și sucuri acidulate .
Foarte importantă este alimentarea organismului la Intervale de 3 ore astfel încât sa avem 5 mese pe zi,3mese și doua gustări ,iar cina sa nu debuteze mai târziu de ora 19.
De asemenea foarte important este sa includem in alimentație mixurile de semințe și fructe cât mai naturale .
Hidratarea este foarte importantă și un consum de 25-30ml de apa /kg corp este ideal atât in procesul de slăbire cât și in buna funcționare a organismului .
Sarea joaca și ea un rol foarte important de aceea diminuarea cantității de sare este benefică .
Miscarea zilnică sa fie de cel puțin 30 de minute pe zi și chiar dacă nu putem merge in Sali de sport ,putem realiza exerciții acasă sau pur și simplu mergem pe jos zilnic .
In ideile de meniu de mai jos nu voi pune cantități pentru fiecare masa in parte ,însă MENȚIONEZ ca :-ciorba trebuie sa fie fără paste sau cartofi și cantitatea sa fie de un bol la o masa,pâinea sa nu fie albă și nu mai mult de 3 felii pe zi ,fructele sa nu depășească 300 gr zilnic ,oleaginoasele sa fie in jur de 25-30 gr pe zi,porțiile de tocănițe sa fie 4-500 gr adică o farfurie ,salatele pot fi in orice cantitate dar sa nu conțină mai mult de o lingura de ulei ,carnea la grătar sa fie cam 200 gr la o masa adică cât o palma ,iaurturile aproximativ 150 ml adică un iaurt mare ,brânzeturi 70-80 gr adică o felie medie ,in cazul in care la gustări vreți sa înlocuiți cu un dulce puteți consuma 2-3 biscuiti cu ovăz ,25 de grame de ciocolata amăruie înseamnă 3-4 cubulețe ,cafea și ceai puteți consuma cat doriți mai ales dacă sunt fără adaosuri .
Nu este necesar sa cântăriți porțiile ,este necesar ca ochiometric sa nu depășească o porție de bun simt și sa consumați un singur fel de mâncare la o masa și niciodată nu consumați dulce după mese .
De asemenea apa ar trebui băută înainte de mese sau după mese cu 30 de minute (doar dacă este posibil ).
Ouăle sa fie maxim doua intr-o zi ,maslinele 30-40 de grame ,avocado jumătate pe zi ,semințele de Chia nu mai mult de 30 gr.dacă in prima faza veți alege sa cântăriți mesele ,in timp va veți forma ochiul asupra cantităților și nu mai este necesară cântărirea exactă .
Ideile de mese dacă veți respectata porțiile așa cum am specificat mai sus,au undeva la aproximativ 1200-1400 de calorii zilnic,iar combinațiile alimentare sunt realizate conform tabelului combinațiilor alimentare corecte.
In aceste idei de mese voi alege doua zile (miercuri și vineri )in care voi pune doar proteine vegetale ,meniul ajutând persoanele care postesc (puteți schimba zilele intre ele după cum va pică bine ,însă niciodată nu schimbați prânzul cu cina )

Luni -mic dejun -omleta,pâine ,legume.
Gustare -fructe
Prânz -carne slaba la grătar sau cuptor și salata .
Gustare -ciocolata amăruie
Cina ciuperci la cuptor cu brânzeturi.
 
Marți -mic dejun -iaurt ,cereale integrale(aproximativ 2 linguri ),mix de semințe și după gust fructe de pădure (100gr)
Gustare -fructe
Pranz -tocănița de legume fara cartofi ,cu carne +2 felii de pâine
Gustare -oleaginoase
Cina -ciorba de pui

Miercuri -mic dejun -zacusca (50-60 gr adică atât cât puneti pe doua felii de pâine ),măsline ,doua felii de pâine ,legume
Gustare -fructe
Pranz -supa crema de legume și crutoane cât tineri in podul palmei
Gustare -oleaginoase
Cina -legume la grătar sau trase la tigaie

Joi -mic dejun -brânzeturi,pâine ,legume
Gustare -fructe
Pranz -ficatei la tigaie sau cuptor și salata
Gustare -2-3 biscuiti integrali sau un dulce făcut in casa dar nu mai mult de 100 gr
Cina -ciorba cu carne

Vineri -mic dejun -terci de ovăz (un bol),sau budinca de Chia cu lapte vegetal și fructe de pădure
Gustare -fructe
Pranz -paste cu sos de roșii și legume (pastele sa fie aproximativ 60 gr cântărite crude și de preferința integrale )
Gustare -oleaginoase
Cina -ciorba de legume

Sâmbătă -mic dejun -oua fierte tari ,doua felii de pâine ,avocado și alte legume .
Gustare -fructe
Pranz -peste la grătar sau cuptor  (200gr cu aproximație ),salata de crudități
Gustare -ciocolata amăruie
Cina -ciorba cu carne și legume

Duminica -mic dejun -șunca slaba de pui sau curcan (2-3 felii ),2 felii de pâine ,legume
Gustare -fructe
Pranz -orez integral (50 gr cântărit crud )cu legume.
Gustare -oleaginoase
Cina -carne la grătar și salata.

Important : chiar dacă am făcut unele specificații cu referire la gramaje ,dumneavoastră puteți cântări doar la ochi astfel încât sa fie cantități decente ,legume puteți folosi de orice fel dar evitând cât mai mult cu putința cartofii ,însă la ciorbe de legume dacă nu adăugați paste puteți adauga cartofi,de asemenea și in tocănițe de legume,includeți in alimentație și ovazul (gen terci sau pur și simplu in omleta ,sau iaurt dar nu mai mult de 2 linguri ),oleaginoase înseamnă :nuci ,alune ,fistic ,caju ,migdale .fructe confiate puteți consuma la mic dejun sau la prima gustare dar in cantități mici .
Acest meniu dacă este ținut corect și nu se exagerează la Porții,poate aduce un minus de 3-4 kg intr-o luna și poate fi ținut de către toate persoanele mai puțin de diabetici care ar trebui sa înlocuiască fructele cu legumele și dulcele cu iaurturi .

Made by Monica Badea.

874549605_WhatsAppImage2021-01-26at08_52_50.thumb.jpeg.f6bf90821b917f9a3d99aaad90bc8218.jpeg

  • Like 14
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente:15 prune uscate ,1,praf de sare de lămâie,750-800 ml apă fierbinte ..avem nevoie și de un recipient cu capac !am pus in recipient 15 prune ,am adăugat apa fierbinte,am pus capacul și am lăsat să se răcească,apoi am amestecat cu o lingură și am adăugat un praf de sare de lămâie după care am pus la frigider (peste noapte )..a doua zi e bun de consumat ..un pahar de 250 ml înainte de mic dejun (și 5 prune ..după ce bem apa de prune vom mânca și 5 prune ..așadar pt fiecare 250 ml lichid vom consuma și 5 prune care s-au hidratat peste noapte )..consumați zilnic acest lichid ..balonarea dar și constipația vor dispărea !
    • Ingrediente: :2 banane bine coapte și zdrobite bine cu o furculița sau cu blenderul vertical,1 ou,50 ml apă ,200 gr făină de cocos sau fulgi de cocos măcinați bine ,esență ,2 linguri cu cacao (dacă mai necesită apă puteți adăuga puțin câte puțin până obțineți o coca groasă și sfărâmicioasă ..se lucrează puțin mai greu cu făină de cocos pt ca nu leagă perfect preparatul )..eu nu am adăugat îndulcitor dar dacă doriți să iasă mai dulci puteți să puneți 100 gr îndulcitor sau 1-2 linguri cu zahăr!Am amestecat toate ingredientele și am lăsat 15 minute la odihnă după care am format biscuiți mari dar subțiri (eu am lăsat marginile puțin crestate )!Am copt biscuiții la 180 gr pentru 20 de minute și după ce s-au răcit bine i-am uns cu puțină miere și am presărat deasupra fulgi de cocos!
    • Ingrediente:250 gr făină integrală,5 linguri ulei ,8 linguri apă minerală rece (merge și plată ),100 gr eritritol (îndulcitor),1 praf de copt (în funcție de făina folosită mai adăugați sau mai tăiați din apă ..în clip veți vedea cum trebuie să fie aluatul )Am pus rând pe rând toate ingredientele și se frământa 5 minute (azi nu am frământat de mâna așadar am lăsat 10 minute la viteza 2 la aparat -malaxor ).Am lăsat la odihnă coca apoi am întins o foaie subțire pe care am uns o umplutură de gem de prune și nucă măcinată (am pus la ochi ),am rulat foaia și am tăiat în bucăți potrivite pe care le-am pus în tavă pe hârtie de copt cu umplutura în sus !Am copt melcii la 180 gr pt 25 de minute!La răcire îi puteți unge cu miere sau puteți pudra cu îndulcitor praf !
    • Ingrediente:2 linguri zahăr pt caramelizat ,200 gr eritritol(am pus 50 gr de eritritol cu cele 2 linguri de zahăr la caramelizat ..eritritolul nu se caramelizeaza bine singur ,mai mult iese un sirop decât un caramel ,de aceea îl ajut cu puțin zahăr),5 ouă ,500 ml lapte ,1 praf de sare ,esență de vanilie! Am amestecat ingredientele,am ars zahărul și eritritolul și am “asamblat “ într-o tavă antiaderenta ! Am copt crema de zahăr pt 40 de minute la 180 gr (am pus tava cu cremă în tava aragazului în care era și apă ,deci un fel de bain marie )! Crema se taie doar rece !
    • Ingrediente:5 albușuri (am avut rămase de la o cremă ),1 ou întreg ,1 linguriță de sare ,6 linguri făină neagră am pus eu ,jumătate plic praf de copt (ar fi mers și întreg ,creștea mai mult),cozi de ceapă verde ,jumatate de ardei gras ,mărar ,condimente,2 linguri ulei ! Am bătut albușurile spuma cu un praf de sare apoi am adăugat restul ingredientelor amestecând ușor cu o lingură de lemn..am copt checul la 180 gr pt 35 de minute! L-am tăiat când s-a răcit bine !
×
×
  • Create New...