Monica Badea Posted April 6, 2021 Posted April 6, 2021 Atunci când auzim cuvântul untură ne imaginăm imediat arterele sanguine înfundate Grăsimile saturate au legaturi unice intre toate moculele de carbon ale lanțului de acizi grași. Din acest motiv sunt cele mai stabile termic. Acest lucru se datorează faptului că legăturile unice sunt greu de rupt Grăsimile mononesaturate au o legatura dublă, inlocuind o singură legatură din lantul de carbon, acestea fiind instabile și se rup la caldură. Cele mai instabile grasimi sunt cele polinesaturate, deoarece au numeroase legături duble in lantul de carbon. Cand legaturile din grăsimile mononesaturate sau polinesaturate se rup, acidul gras se oxideaza. Grăsimile oxidate sunt daunatoare sănătății deoarece acestea generează radicali liberi, care deterioreaza celulele. In timp ce in mod inevitabil avem unii radicali liberi in corpul nostru, ar trebui să reducem la minim aceste molecule dăunătoare pentru a ne proteja sănătatea....compozitia unturii este de: 40% grăsimi saturate, 50% grăsimi mononesaturate si 10% grăsimi polinesaturate. Procentul mare de grăsimi saturate din untura protejeaza grasimile mono si polinesaturate de oxidarea la caldură. Din acest motiv untura de porc este excelentă pentru gătit si coacere. Așa ca dacă ne gândim sa înlocuim untura cu un ulei hidrogenat doar pentru ca este “wow” pe piețe,ar trebui sa ne gândim de mai multe ori .. Totuși ,nu vom face excese cu untura pentru ca este foarte calorică și poate face rău mai ales persoanelor cu diabet zaharat și probleme cardiologice.. O vom folosi in cantități mici ,rar,in preparate ,in niciun caz pentru prăjire. Mult mai corect este sa folosim o lingura de untura decât o lingura de margarina sau un ulei de palmier . 3 Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.