Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

MICUL DEJUN-CEA MAI IMPORTANTA MASĂ A ZILEI!


Monica Badea

Recommended Posts

Faptul că micul dejun are un rol important atât pentru sănătate, cât și pentru menținerea siluetei este aproape unanim acceptat în lumea medicală.
Cu toate acestea, încă foarte multe persoane nu-i acordă atenția cuvenită.
În mod absolut regretabil, săritul peste prima masă a zilei continuă să fie o practică des întâlnită.
Și mai grav este că nu se întâmplă doar în cazul adulților.

Fără exagerare, situația în privința acestei mese are de ce să fie îngrijorătoare. Și asta pentru că, dacă unii nu apucă să mănânce dimineața, alții mănâncă ce apucă. Ori să consumi te miri ce la micul dejun poate fi o decizie la fel de nefericită ca a considera această masă drept una opțională.

Pentru a-ți impulsiona metabolismul și a-l ține la cote ridicate toată ziua, fă-ți un obiectiv din a mânca pe săturate dimineața. Și de dorit, de fiecare dată la aproximativ aceeași oră. De asemenea, consumă cu prioritate alimente sățioase, doldora de proteine de calitate, grăsimi sănătoase sau fibre.
E drept, croissantele cu unt și gem sau tartinele cu cremă de ciocolată lângă o cafea cu spumă bogată de lapte sunt cele la care mulți apelam  ,sunt simplu de pregătit și foarte tentate. Sunt însă departe de a fi ceea ce-i trebuie organismului pentru a pune procesele metabolice în mișcare.
În acest scop, pune-ti la dispoziție cel puțin unul dintre alimentele pe care nutriționiștii le recomandă cel mai des la micul dejun.

Iată câteva alimente ideale pentru mic dejun

Ouăle
Studiile au arătat că ouăle sunt pur și simplu ideale la micul dejun. Consumul lor crește senzația de sațietate și reduce aportul de calorii la următoarea masă. De asemenea, ajută la menținerea nivelului constant de zahăr din sânge și insulină

Gălbenușurile de ou conțin luteină și zeaxantină. Acești antioxidanți ajută la prevenirea tulburărilor oculare, cum ar fi cataracta și degenerescența maculară.
Ouăle sunt una dintre cele mai bune surse de colină, un nutrient foarte important pentru sănătatea creierului și a ficatului.
Deși sunt bogate în colesterol, ouăle nu cresc nivelul colesterolului la majoritatea oamenilor. De fapt, consumul de ouă poate reduce riscul de boli cardiovasculare prin modificarea în bine a raportului dintre colesterolul rău” (LDL) și cel „bun” (HDL), precum și îmbunătățirea sensibilității la insulină.
Sun hiperproteice. Trei ouă mari oferă aproximativ 20 g de proteine de înaltă calitate.
Sunt ingrediente versatile și pot fi integrate în fel și fel de rețete.

Iaurtul grecesc
Delicios și hrănitor, este mai cremos și mai bogat în proteine decât variantele clasice de iaurt. Este un lucru știut că proteinele mențin la distanță senzația de foame și au un efect termogenic mai mare decât grăsimile sau carbohidrații. Termenul de efect termogenic face referire la creșterea ratei metabolice care apare după masă. Așadar, fie și numai din acest punct de vedere, consumul de iaurt grecesc vine în beneficiul siluetei.
Contribuie la controlul greutății, deoarece crește nivelurile de hormoni intestinali care promovează sațietatea, inclusiv peptida tirozină-tirozină (PYY) și peptida 1 glucaogon like (GLP-1).
Iaurtul cu conținut ridicat de grăsimi, așa cum este cel grecesc, asigură cantități substanțiale de acid linoleic conjugat (CLA). Acesta poate accelera pierderea de țesut adipos și reduce riscul de cancer mamar.
Este o sursă bună de probiotice, cum ar fi bifidobacteriile, necesare menținerii sănătății intestinale.

Fulgii de ovăz

Terciul de ovăz reprezintă cea mai bună opțiune pentru micul dejun dintre toate tipurile de cereale. Fulgii de ovăz conține o fibră alimentară solubilă unică, numită beta-glucan. Această fibră are multe beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea nivelului de colesterol. Fiind o fibră care absoarbe apa, beta-glucanul crește volumul bolului alimentar și promovează senzația de sațietate.

Un alt motiv pentru care fulgii de ovăz merită un loc de cinst pe lista celor mai bune alimente pentru mic dejun este că aceștia sunt bogați în antioxidanți, de care beneficiază din plin sănătatea inimii. Și asta deoarece, așa cum demonstrează studiile, pot ajuta la prevenirea aterosclerozei și controlul tensiunii arteriale.

Atenție! O cană (235 g) de terci de ovăz conține aproximativ 6 g de proteine deci nu suficient pentru un mic dejun complet,așa ca mai suplimentam cu ceva lactate.
 
Semințele de Chia

Chiar dacă încă sunt privite cu scepticism de multe persoane, semințele de chia sunt extrem de hrănitoare. Sunt și una dintre cele mai generoase surse de fibre alimentare, ceea ce le face excelente în dieta celor care doresc o talie suplă. De fapt, o porție de 28 g de semințe de chia asigură un impresionant aport de 11 g de fibre. Mai mult, o bună parte din aceste fibre au capacitate extraordinară de absorbi apa și, formând o masă vâscoasă în tubul gastrointestinal, favorizează menținerea senzației de sațietate.
Trebuie să în vedere însă că o porție de semințe de chia oferă doar 4 g de proteine, care nu-i tocmai suficient pentru un mic dejun consistent,așa ca și aici ajutam cu lactate diverse .

brânzica de vaci(urda,brânza dulce)

 

Este fără doar și poate unul dintre produsele care trebuie să se regăsească în mod constant pe lista ta de cumpărături. Și cu siguranță trebuie să ocupe un loc de cinste în categoria de alimente pentru mic dejun. Și asta pentru că este bogată în proteine, ceea ce pe de o parte produce senzație de sațietate, iar pe de altă parte crește rata metabolică. De fapt, studiile au arătat că brânzica de vaci are un indice de sațietate comparabil cu cel al ouălor, declarate campioane la acest capitol.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.71669be250ca5aacb742a3b008cfa611.jpg

73533049_1312466352290982_8435168056828755968_n.thumb.jpg.7063cd2248d34b3ebc84dace1dec7a85.jpg

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
×
×
  • Create New...