Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Colecistita(fierea) și Alimentația!


Monica Badea

Recommended Posts

Regimul alimentar in colecistita este individualizat in funcţie de forma acuta sau cronica.

In colecistita acuta, care se trateaza in spital, alimentatia orala va fi intrerupta. In primele 24-48 ore se administreaza  regim hidrozaharat: limonada, ceaiuri slab indulcite, sucuri de fructe diluate, supe limpezi de legume. Vor fi asiguraţi 2-3 litri de lichid administrati la 2-3 ore, in funcţie de pierderi. După 48 ore se adauga mucilagii din fainoase, pireuri de legume preparate cu lapte degresat sau iaurt, fainoase cu lapte degresat. Pe masura ce faza acuta diminua, se adauga branzeturi proaspete de vaci, lapte si iaurt degresate, paste fainoase, peste alb slab, fiert ca rasol, carne slaba de pasare fiarta, sufleuri de legume sau fainoase, apoi paine prajita. Treptat se trece la regimul de cruţare din colecistita cronica.

Alimente recomandate in colecistita cronica

Fainoase (paine, chifle, lipie, biscuiti si cereale integrale) cu continut scazut de grasimi, fara  seminte sau fructe uscate, mamaliga moale, pripita, orez, taiţei, spaghete, macaroane.

Lactate cu continut scazut de grasimi, lapte cu fulgi de ovaz, cu gris, fidea sau orez, branzeturi degresate - urda, cas, branza de vaci proaspata,  branza tofu

Carne slaba de pasare (pui, curcan) fara piele, vita slabă, muschiulet de porc, peste proaspat sau congelat, conserve in apa, carne slab condimentata.

Oua fierte moi (de preferat albus), ochiuri in apa

Legume proaspete nefibroase, congelate sau conservate, zarzavaturi si legume tinere (fasole verde, dovlecei, spanac, ciuperci, stevie, loboda, etc), cartofi copti, fierti sau piure.

Fructe proaspete bine coapte, fara samburi şi coji, congelate, conservate in compot ori gemuri fara zahar sau preparate la cuptor.
continut redus de grasimi (de preferat pe baza de iaurt degresat) si putin condimentate.

Zahar in cantitate redusa, prajituri de casa cu aluat uscat sau fiert (cu gem, cu branza de vaci, cu fructe, albua de ou, miere), budinci de gria sau orez slab indulcitre, miere, jeleuri, gem fara seminte, gelatina de fructe, bezele, serbet.

Bauturi : apa minerala plata, ceai de menta, musetel, sunatoare, tei, supe de zarzavat, compoturi slab indulcite.

Condimente nu foarte picante si in cantitate redusa, mancaruri nu foarte condimentate, de preferat patrunjel, marar, leustean, tarhon, dafin, foarte putin cimbru in tocaturi in loc de boia, piper, ardei iute. Sare cu moderatie, zeama de lamaie indoita cu apa pentru acrit salatele si  supele.
Alimente interzise in colecistita cronica

 
Painea calda, proaspata, cerealele cu zaharuri adaugate si produsele de patiserie cu continut ridicat de grasimi (biscuiti, cornuri, placinte, foietaje, saleuri, merdenele, etc), mamaliga insuficient fiarta.
Produsele lactate cu conţinut crescut de grasimi, lapte cu ciocolata, smantana grasa, iaurt gras, branzeturi fermentate, sarate sau foarte condimentate, branza topita sau cremede branza grase, cascaval, sosuri de branza de orice fel.

Carne grasa de porc, rata, gasca, oaie, carne de vanat, carne tocata, condimentata (chiftele, mici), afumata, prajita, snitel, conserve de carne si de peste grase, piftie de carne, mezeluri, salam, carnati, crenvusti de orice fel, peste foarte condimentat, untura, slanina, seu, jumari, alimente preparate cu grasime incinsa, rantasuri, maioneza, sosuri grase sau foarte condimentate, supe creme, ciorbe grase.

Oua prajite, fierte tari, galbenus de ou in cantitate mare, maioneza.

Zarzavaturi fibroase, atoase crude (andive, ridichi, sfecla, varza, conopida, broccoli, fasole uscata, mazare, castraveti, ceapa, usturoi, hrean)
Fructe necoapte sau acre, cu coaja si samburi, nuci, alune, seminte, migdale, etc

Deserturi preparate cu multa grasime, unt, galbenusuri, produse preparate cu nuci, alune, ciocolata, cacao, aluaturi dospite, foarte proaspete

Orice bautura foarte rece sau foarte fierbinte, acra, bauturi carbogazoase, orice bautura ce contine  alcool.
Sosuri pentru gratar, sos cu ardei iute, sosuri foarte picante (usturoi, ardei iute, hrean, piper negru, mustar, boia), mancaruri foarte condimentate.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.c112a6227ef78cdf23b2f7186d7cfa3f.jpg

73533049_1312466352290982_8435168056828755968_n.thumb.jpg.1d803647872cbf4818c63ddf567d21ba.jpg


Oana Cuzino.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Buna Dana, bun venit alaturi de noi 
    • Bună ziua! Mă numesc Dana, sunt din nord-vestul României. Vă urmăresc de mai mult timp pe Facebook și acum am decis să mă înscriu în forumul d-voastră.
    • Ingrediente: -200 gr făină de năut -60 gr fulgi de ovăz măcinați -10 gr semințe de in măcinate -10 gr semințe de dovleac și floarea soarelui,râșnite ..acestea sunt opționale ! -pătrunjel uscat -sare -usturoi pudră -semințe de susan (opțional ) -450 ml apă fierbinte dar nu clocotită Se amestecă totul și se lasă 15 minute la odihnă. Apoi se formează burgerii cu mâinile umede și se coc în tigaie antiaderenta sau la cuptor..în tigaie eu i am făcut câte 3 minute pe fiecare parte !
    • Ingrediente: -500 gr făină integrală -100 gr ulei de cocos (cantitate în stare solidă ) -1 linguriță bicarbonat -2 ouă -300 ml iaurt Se amestecă toate ingredientele și se frământă 5 minute (în cazul în care vi se pare puțin sfărâmicios,mai adăugați puțin iaurt ) Dăm coca la rece minim 2 ore (cea mai fragedă iese când sta peste noapte la frigider ) Întindem pe masa de lucru o foaie  nu prea groasă și tăiem în forme de triunghi pt a putea face Cornulețe ! Eu am umplut și cu rahat și cu smochine din dulceață (dulceață de smochine întregi )dar puteți face Cornulețe cu orice vă place ! Am copt cornulețele la 180 de grade pentru 25 de minute și le-am tăvălit(după răcire ) prin îndulcitor eritritol pe care l-am râșnit în râșnița de cafea!
    • multumesc, cedeti ca puteti sa-mi dati un sfat, cum sa fac sa nu mananc noaptea?
×
×
  • Create New...