Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Colecistita(fierea) și Alimentația!


Monica Badea

Recommended Posts

Regimul alimentar in colecistita este individualizat in funcţie de forma acuta sau cronica.

In colecistita acuta, care se trateaza in spital, alimentatia orala va fi intrerupta. In primele 24-48 ore se administreaza  regim hidrozaharat: limonada, ceaiuri slab indulcite, sucuri de fructe diluate, supe limpezi de legume. Vor fi asiguraţi 2-3 litri de lichid administrati la 2-3 ore, in funcţie de pierderi. După 48 ore se adauga mucilagii din fainoase, pireuri de legume preparate cu lapte degresat sau iaurt, fainoase cu lapte degresat. Pe masura ce faza acuta diminua, se adauga branzeturi proaspete de vaci, lapte si iaurt degresate, paste fainoase, peste alb slab, fiert ca rasol, carne slaba de pasare fiarta, sufleuri de legume sau fainoase, apoi paine prajita. Treptat se trece la regimul de cruţare din colecistita cronica.

Alimente recomandate in colecistita cronica

Fainoase (paine, chifle, lipie, biscuiti si cereale integrale) cu continut scazut de grasimi, fara  seminte sau fructe uscate, mamaliga moale, pripita, orez, taiţei, spaghete, macaroane.

Lactate cu continut scazut de grasimi, lapte cu fulgi de ovaz, cu gris, fidea sau orez, branzeturi degresate - urda, cas, branza de vaci proaspata,  branza tofu

Carne slaba de pasare (pui, curcan) fara piele, vita slabă, muschiulet de porc, peste proaspat sau congelat, conserve in apa, carne slab condimentata.

Oua fierte moi (de preferat albus), ochiuri in apa

Legume proaspete nefibroase, congelate sau conservate, zarzavaturi si legume tinere (fasole verde, dovlecei, spanac, ciuperci, stevie, loboda, etc), cartofi copti, fierti sau piure.

Fructe proaspete bine coapte, fara samburi şi coji, congelate, conservate in compot ori gemuri fara zahar sau preparate la cuptor.
continut redus de grasimi (de preferat pe baza de iaurt degresat) si putin condimentate.

Zahar in cantitate redusa, prajituri de casa cu aluat uscat sau fiert (cu gem, cu branza de vaci, cu fructe, albua de ou, miere), budinci de gria sau orez slab indulcitre, miere, jeleuri, gem fara seminte, gelatina de fructe, bezele, serbet.

Bauturi : apa minerala plata, ceai de menta, musetel, sunatoare, tei, supe de zarzavat, compoturi slab indulcite.

Condimente nu foarte picante si in cantitate redusa, mancaruri nu foarte condimentate, de preferat patrunjel, marar, leustean, tarhon, dafin, foarte putin cimbru in tocaturi in loc de boia, piper, ardei iute. Sare cu moderatie, zeama de lamaie indoita cu apa pentru acrit salatele si  supele.
Alimente interzise in colecistita cronica

 
Painea calda, proaspata, cerealele cu zaharuri adaugate si produsele de patiserie cu continut ridicat de grasimi (biscuiti, cornuri, placinte, foietaje, saleuri, merdenele, etc), mamaliga insuficient fiarta.
Produsele lactate cu conţinut crescut de grasimi, lapte cu ciocolata, smantana grasa, iaurt gras, branzeturi fermentate, sarate sau foarte condimentate, branza topita sau cremede branza grase, cascaval, sosuri de branza de orice fel.

Carne grasa de porc, rata, gasca, oaie, carne de vanat, carne tocata, condimentata (chiftele, mici), afumata, prajita, snitel, conserve de carne si de peste grase, piftie de carne, mezeluri, salam, carnati, crenvusti de orice fel, peste foarte condimentat, untura, slanina, seu, jumari, alimente preparate cu grasime incinsa, rantasuri, maioneza, sosuri grase sau foarte condimentate, supe creme, ciorbe grase.

Oua prajite, fierte tari, galbenus de ou in cantitate mare, maioneza.

Zarzavaturi fibroase, atoase crude (andive, ridichi, sfecla, varza, conopida, broccoli, fasole uscata, mazare, castraveti, ceapa, usturoi, hrean)
Fructe necoapte sau acre, cu coaja si samburi, nuci, alune, seminte, migdale, etc

Deserturi preparate cu multa grasime, unt, galbenusuri, produse preparate cu nuci, alune, ciocolata, cacao, aluaturi dospite, foarte proaspete

Orice bautura foarte rece sau foarte fierbinte, acra, bauturi carbogazoase, orice bautura ce contine  alcool.
Sosuri pentru gratar, sos cu ardei iute, sosuri foarte picante (usturoi, ardei iute, hrean, piper negru, mustar, boia), mancaruri foarte condimentate.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.c112a6227ef78cdf23b2f7186d7cfa3f.jpg

73533049_1312466352290982_8435168056828755968_n.thumb.jpg.1d803647872cbf4818c63ddf567d21ba.jpg


Oana Cuzino.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
    • -1,8kg ardei iute rosu curatat de seminte  și tocat marunt -1 kg ardei capia -tocat cât mai marunt -1,5 l l otet de 9 grade -700 gr îndulcitor (eritritol )..puteți adauga pana la 1 kg dacă doriți sa iasa mai dulce sau dacă ardeii iuți sunt prea iuți (dacă folosiți zahăr ,500 gr ar fi suficient ) Mod de preparare Le-am scos semintele(ardeilor iuți ,am folosit o pereche de mănuși chirurgicale )apoi i-am taiat bucatele mai mici….ardeiul capia trebuie sa fie  mai carnos ,de asemenea tăiat și el in cubulete marunte. Într- o cratita punem otetul si îndulcitorul  si lasam la foc mic aproximativ  30 min sa fiarbă ,apoi punem ardeiul iute si ardeiul capia si lasam sa fiarba aproximativ 60-65 de minute la foc foarte mic. Punem dulceața in borcane ,punem capacele si punem la bain marie pentru minim 1 ora …sterilizarea borcanelor (cu orice fel de dulceața ,zacusca ,gem )este foarte importantă si ne asigura ca produsele se vor păstra foarte bine luni sau ani întregi !
×
×
  • Create New...