Monica Badea Posted May 11, 2021 Posted May 11, 2021 Beta carotenul face parte din familia carotenoidelor, compuşi de culoare galben-portocaliu spre roşu. Carotenoidele sunt sintetizate doar de către organisme fotosintetic active, cum ar fi anumite bacterii, alge sau plante şi acţionează ca protectori ai pigmenţilor de fotosinteză (clorofila). În organismul uman trans-betacarotenul este cel mai important, cantitativ şi funcţional. Trans-betacarotenul este preluat din alimentaţie şi absorbit la nivelul intestinului subţire în prezenţa unei cantităţi adecvate de bilă. O funcţie importantă a beta carotenului este cea de provitamina A, deoarece o fracţiune a acestuia este transformată enzimatic în vitamina A (retinol) la nivelul celulelor mucoasei intestinale şi a ficatului. Beta carotenul este liposolubil şi din această cauză el este legat în sânge şi în limfa de lipoproteine specifice numite chilomicroni. În organism cel mai adesea este stocat în ţesutul adipos, dar şi la nivel hepatic. Beta carotenul este o substanţă esenţială pentru organismul uman, se recomandă în alimentaţie o doză zilnică de 2-4 mg. Beta carotenul are puternice proprietăţi antioxidante. În ultimii ani, un număr de studii clinice au arătat că un nivel adecvat al beta carotenului poate fi privit ca factor de protecţie împotriva aterosclerozei, a bolilor coronariene şi a cancerului. Prin stimularea activităţii celulelor de tip B şi T, beta carotenul contribuie şi la stimularea sistemului imunitar. Pe de altă parte studiile arată ca supradozajul cu suplimente de beta caroten creşte riscul de cancer la plămâni în cazul fumătorilor. În chimia clinică concentraţia serică a beta carotenului este un marker al dereglarilor privind absorbţia grăsimilor la nivelul tractului digestiv Care sunt alimentele bogate in beta-caroten? Ca pentru orice nutrient, ne intereseaza o cantitate cat mai mare din substanta dorita, raportat la caloriile cu care vine acel aliment. Desi beta-carotenul are o culoare portocalie, multe alimente care il contin pot fi verzi, rosii, galbene sau pot avea alte culori. Iata si o lista cu alimente bogate in beta-caroten: cartofi dulci, morcovi, ardei rosii (dar si verzi), dovleac, spanac (si alte frunze verzi: salata, varza, patrunjel, busuioc, kale etc.). Asimilarea optima a carotenoizilor Pentru o asimilare optima ne trebuie o matrice de grasime, carotenul fiind lipo-solubil. Adica legumele bogate in beta-caroten trebuie insotite de o sursa de grasime. De exemplu, adaugam unt in piure-ul de morcov (creste asimilarea de 10 ori). Daca vrem sa mancam morcovul crud atunci sucul de morcov (sau de alte legume) este varianta optima. Sigur ca un suc obtinut prin presare lenta este mai bun decat cel obtinut la storcatorul centrifugal. Putem asocia piper, turmeric, MCT Oil, chiar si in suc. 1 Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.