Jump to content

Oțetul și slăbirea !


Monica Badea

Recommended Posts

Ce este otetul?

Inainte de a afla despre multiplele beneficii ale otetului pentru sanatate hai sa aflam ce este otetul.

Otetul este un lichid fermentat din diverse sucuri de fructe sau cereale (orez), care contin zaharuri (fructoza, glucoza, zaharoza), transformate in acid acetic.
Otetul poate sa aiba 4-7% acid acetic (volum). Acidul acetic este un acid organic simplu si care poate fi folosit de catre organismul nostru drept sursa de energie.

Fermentarea se poate face direct sau cu un pas intermediar al fermentatiei alcoolice. Se poate porni de la mustul de struguri sau vin (cea mai cunoscuta forma), suc de mere (sau cidru), mied (fermentat de apa cu miere) sau din diverse alte fructe.
Otetul pastreaza multe dintre calitatile fructelor din care provine, antioxidanti, enzime, vitamine, oligoelemente, fitonutrienti, acizi organici.

Dupa fermentare el poate fi infuzat cu noi surse de sanatate: fructe, plante aromatice. In produsul finit putem gasi si o cantitate mai mica sau mai mare de zaharuri, de multe ori adaugate ulterior si evidentiate pe eticheta produsului.

Reduce glicemia
Este un beneficiu observat si de catre diabetologii romani cu zeci de ani in urma si revenit in antentia noastra in ultimii ani. Mecanismul cel mai probabil este cel al incetinirii digestiei amidonului (carbohidratilor complecsi).

Ajuta imunitatea
Actionand ca un dezinfectant si bactericid, incetineste dezvoltarea bacteriilor, scazand riscul diferitelor infectii ale tractului digestiv, inclusiv cu E. Coli

Ajuta slabirea
Pentru ca reduce cresterea glicemiei si a insulinei dupa o masa ce contine carbohidrati, scade si riscul stoparii arderii grasimilor sau al sintetizarii de noi acizi grasi. De asemenea, creste senzatia de satietate, inclusiv prin incetinirea golirii gastrice

Sanatate cardiovasculara
Mai multe studii pe animale confirma beneficii ale otetului pentru aparatul cardiovascular si observatiile pe oameni par sa le confirme. Reducerea tensiunii arteriale este unul dintre aceste beneficii. Un studiu confirma efectul benefic specific al dressing-ului de salata facut din ulei si otet.

Detoxifiere
Marinarea carnii duce la fragezirea ei dar si la reducerea formarii de compusi toxici atunci cand urmeaza sa fie preparata termic (prajire, frigere pe gratar, coacere). Otetul previne formarea si asimilarea compusilor toxici intalniti in digestia carnii. Ajuta si la „subtierea sangelui”, functionarea ficatului.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.00168df0f77893bae3232897dd84e853.jpg

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...