Monica Badea Posted May 14, 2021 Posted May 14, 2021 Malaiul (porumbul) este o sursa de carbohidrati complecsi, care ajuta sportivii chiar mai bine decat pastele, painea, orezul. Porumbul contine si antioxidanti, vitamine, minerale, fibre. Totusi, in consumul cu adevarat traditional de porumb (in America), deficitul de niacina (vitamina B3) era contracarat de un mod special de preparare. Acel mod de preparare a fost considerat inutil de catre europeni si chiar de catre colonistii americani, ducand astfel la boala numita pelagra. Lactatele si ouale (căci este o combinatie iubita )compenseaza deficitul de niacina. Mamaliga are si beneficii pentru sanatatea tubului digestiv, imbunatateste calitatea microbiomului. Per total, porumbul este mai bun decat graul, pentru ca nu contine gluten si malaiul/mamaliga se digera ceva mai lent. Sunt estimari in legatura cu dependenta si bulimia indusa de grau, inlocuirea cu cereale fara gluten ducand chiar la reducerea cu cateva sute de calorii pe zi, de la sine, fara alte eforturi de vointa. E important ca varianta de porumb folosita sa fie una „bio” (de la tara) si macinisul sa fie grosier, nu foarte fin. E de preferat ca mamaliga sa fie facuta dintr-un malai macinat grosier, nu cu faina de porumb, care poate sa aiba un indice glicemic semnificativ mai mare. De asemenea, mamaliga rece este mai indicata celor care vor sa slabeasca. Pentru a imbunatati valoarea nutritiva putem adauga in compozitie seminte (de dovleac). Pentru a-i reduce indicele glicemic putem adauga turmeric. Uleiul (de masline) poate fi adaugat si el pentru a imbunatati asimilarea nutrientilor liposolubili (carotenoizi- luteina, zeaxantina) dar si pentru a incetini digestia. Atentie insa: uleiul are 9kcalorii pe gram, oricat de sanatos ar fi. Legumele taiate in bucati mici pot fi adaugate si ele dupa ce mamaliga este aproape gata, se vor „fierbe” sau „coace” in timp ce mamaliga se raceste sau in timp ce o punem intr-o tava, la cuptor, pentru cateva minute. Mămăliga într-un proces de slăbire o vom consuma la mesele de prânz in orice combinație ,150-200 gr ,de preferat mai moale și doar de 2 -3 ori pe săptămâna. 2 Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.