Jump to content

Recommended Posts

Posted

Colesterolul si grasimile saturate sunt esentiale pentru sanatate.
Sursele de grasimi contin si pretioase vitamine liposolubile (A, D, E, K), steroli si antioxidanti valorosi. In ultimii ani, studii facute fara a porni de la ideea ca „grasimile saturate sunt rele” au demonstrat ca dietele de tip „low-carb”, in care grasimile aduc 30-50% din caloriile zilnice sunt mai sanatoase decat dietele „low-fat”, in care grasimile aduc 10-20% din caloriile zilnice, „grosul” fiind adus de carbohidrati.
Principalul vinovat pentru scurtarea vietii sunt acum trigliceridele, nu neaparat colesterolul total, asa cum s-a propus multa vreme.
De asemenea, e foarte important raportul de HDL/LDL/VLDL.
Sursele de grasimi contin o combinatie de grasimi saturate si nesaturate (poli sau mono nesaturate), in proportii diferite.

Grasimile animale contin un procent mai mare de grasimi saturate iar cele vegetale un procent mai mare de grasimi nesaturate.

Grasimile exotice (din cocos, palmier), desi de origine vegetala, au un continut mare de grasimi saturate.

Cheia este echilibrul si alegerea acelor surse de grasimi nealterate prin rafinare sau preparare termica excesiva.
In special in cazul grasimilor animale este foarte important modul de hranire al animalelor, cele hranite cu iarba producand o grasime mai sanatoasa decat cele hranite cu cereale.

Cu alte cuvinte sunt de preferat pestele, galbenusul de ou, carnea preparata la o temperatura cat mai scazuta (cuptor), nucile si semintele intregi si crude, avocado, nuca de cocos, masline, lactatele fermentate.

Carbohidratii trebuie sa provina in principal din legume si fructe, nu din cereale sau produse rafinate (fainoase, dulciuri, zahar, sirop de glucoza/fructoza).

De asemenea este foarte important raportul dintre energia oferita de alimente si cele consumate prin activitatile zilnice si sport.


Chiar si in cazul unui consum crescut de carbohidrati, efortul fizic asigura arderea acestora pentru energie si nu depunerea lor sub forma de grasimi. Indiferent de proportia de grasimi animale si vegetale din alimentatia ta, un lucru e cert: procentul de grasimi arse si/sau trans (margarina, grasime vegetala hidrogenata) pe de o parte si procentul de zahar si carbohidrati rafinati pe de alta parte ar trebui sa fie ZERO.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.d54825eed1824b0094b43b4018ef0f18.jpg

sursa

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Utilizatori online

×
×
  • Create New...