Jump to content

Recommended Posts

Posted

Alimentația cu efect terapeutic în DIABET
     Cea mai bună şi rapidă abordare a diabetului din punct de vedere dietetic este o cură de sucuri şi hrană preponderent vegetariană crudă (nerpeparată terminc) timp mai lung (3-6 luni).  Diabeticul de tip 1 (insulino-dependent) are nevoie de trei mese şi poate de o gustare înainte de culcare în fazele când glicemia nu poate fi ţinută sub control. Mesele prea multe şi gustările prea dese nu fac altceva decât a crea un cerc vicios, determinând pancreasul să secrete haotic insulină, finalmente epuizându-l. Mâncatul la ore neregulate sau între mese poate deranja caracterul regulat al pulsaţiilor secreţiei de insulină. Regularitatea meselor (şi a orelor de somn) are o importanţă covârşitoare în tratamentul multor boli, mai ales a diabetului. Se va consuma câte un pahar de suc înainte de fiecare masă, cu 30 de minute.
      Se vor exclude din alimentaţie: zahărul, făinurile albe şi produsele care le conţin, carnea, ouăle, lactatele, cafeau şi produsele cofeinizante, băuturile răcoritoare, tutunul, uleiurile rafinate, margarina. Se va folosi pâine preprată din făină integrală, iar pentru asezonarea salatelor de crudităţi uleiuri presate la rece în cantităţi foarte mici (sau deloc).
      Notă: Orice diabetic dependent de insulină trebuie să aibă şi să folosească regulat unul din instrumentele ieftine cu care să măsoare glucoza sangvină rapid (într-un minut sau două) printr-un dispozitiv de înţepare a degetului (şi analiză a picăturilor rezultate, pe bază chimică). Cursul diabetului insulino-dependent este adeseori instabil iar nivelurile glucozei variază între „prea ridicat” şi „prea scăzut”. Stabilizarea nivelului este adesea dificilă şi este, pe bună dreptate, considerată „lunecoasă”. După începerea tratamentului este indicat să ajustaţi doza de insulină în funcţie de nevoia organismului. Este de aşteptat ca nevoia de insulină exogenă să scadă.
 Alimente ce pot promova sănătatea pancreasului
Iată o listă cu cele mai valoroase sucuri:
• Suc de clorofilă antidiabetic: se combină o mână bună din diverse plante verzi şi se mixează împreună cu o cană de apă, după care se strecoară. Printre cele mai bune plante ce le puteţi folosi în funcţie de posibilitate: urzică, pătrunjel, păpădie, lăptucă – (mai ales varietăţi puţin amare), spanac, creson, frunze de salvie, frunze  de dud, funze de ţelină, frunze de armurariu, frunze de cicoare, frunze de ceapă şi usturoi (când sunt verzi şi proaspete), grâu verde, orz şi ovăz verde. Sub această formă de preparare, (plante mixate cu apă), în cazul unui copil, se poate consuma, în jur de 500 suc ml pe zi .
• Suc din varză şi/sau alte crucifere (Kale, gulii, brocoli, conopidă) (1-2 căni), rădăcină de ţelină (100 ml), eventual puţină lămâie şi ghimbir. Această combinaţie este excelentă pentru echilibrarea glicemiei. Mai se pot folosi la suc castravetele și dovlecelul. Se poate pune și puțină pulbere de scorțișoară și foi de dafin.
• Suc de afine – 100-300 ml pe zi.
      Iată o listă cu alimente benefice ce pot fi consumate:
Lăptucă, spanac, rucola, urzici, lobodă, ştevie, măcriş, varză chinezească, andive, dovlecel, fasole verde, varză, varză roşie, conopidă, broccoli, gulii, kale, napi, ceapă, praz, usturoi, morcov, păstârnac, ţelină, pătrunjel, hrean,  germeni, murături proapete probiotice, alge, mămăligă, hrişcă, mei, puţină pâine din făină integrală (dacă nu aveti intoleranţă la gluten), foarte puţin ulei presat la rece din măsline sau seminţe de in,  seminţe de chia, in, dovleac, nuci, migdale.
      Plantele condimentare sunt excelente pentru reglarea glicemiei: busuioc, oregano, schinduf, salvie, cimbru, măghiran, tarhon, rozmarin, mărar, anason, chimen, chimen negru, leuştean, frunze de ţelină, frunze de pătrunjel, frunze de dafin, ardei cayenne, scorţişoară, cuişoare, boabe de ienupăr.
 Cura cu afine. Se recomandă consumul a 250-500 de fructe pe zi. Pentru iarnă, fructele pot fi păstrate prin congelare. Anumite substanţe din fructele de afin (mirtilina şi neomirtilina) au acţiune hipoglicemiantă. Ele acţionează asupra celulelor beta din pancreas, determinându-le o uşoară hipergeneză insulinică cu efecte de reducere a glicemiei din sânge. Mirtilina izolată din fructele de afin poate să înlocuiască insulina în formele uşoare de diabet sau se poate asocia cu insulina în cazuri mai grave.
 Glucochinina – o substanţă pe pe care o conţine ceapa este răspunzătoare de acţiunea sa antidiabetică. Această substanţă stimulează pancreasul, ajutându-l să fabrice insulină. Alţi autori afirmă că acţiunea hipoglicemiantă se datorează, pe de altă parte, capacităţii sale de stimulare a diurezei. Ceapa (în special coaja de ceapă) este una dintre cele mai bune surse de quercitină, substanţă care s-a demonstrat că ajută la ameliorarea problemelor de vedere asociate adeseori cu prezenţa diabetului, cum ar fi retinopatia diabetică. Şi prazul şi usturoiul au efecte bune.
 Pentru echilibrarea zahărului din sânge, usturoiul deşi are o acţiune puţin mai înceată este la fel de eficient ca tolbutamida (un medicament oral pentru diabetici) la eliminarea glucozei excesive din sânge.
 Hrişca are efect hipoglicemiant, datorită unui compus chiroinozitol, care creşte utilizarea glucozei în celule, asemănător acţiunii insulinei. Consumaţi-o cât mai des, poate fi asociată fie cu fructe, fie cu legume. Pentru a fi consumată în stare crudă, este destul să o lăsaţi în prelabil la înmuiat 1-2 ore.
 Zincul intră în compoziţia insulinei şi încurajează vigilenţa mintală. Cerealele integrale, drojdia nutriţională, seminţe crude de dovleac au un conţinut de zinc foarte ridicat.
 Fasolea verde are efecte remarcabile în reglarea glicemiei şi în ajutarea pancreasului să producă insulină. Consumaţi-o ori de câte ori aveţi ocazia, când este foarte crudă sau opărită puţin în abur. Sucul este foarte eficient (50 ml de 2 ori pe zi). Se poate combina cu morcov, ţelină şi castaravete.
 Să se consume multe alimente bogate în mioinozitol. Acesta este o formă de zahăr foarte apropiată ca formulă de glucoză, care îmbunătăţeţte starea de sănătate a sistemului nervos, prevenind neuropatia diabetică. Această substanţă o gasim în  cereale integrale (grâu, ovăz şi orz), nuci, fasole verde, grapefruit.
 Frunzele de dafin cresc eficienţa insulinei şi au un efect hipoglicemiant, fiind de folos bolnavului de diabet. Se pot consuma 3-4 frunze pe zi, în salate sau alte preparate sau sub formă de ceai în combinaţie cu alte plante. Un efect asemănător îl au şi scorţişoara, cuişoarele şi tumericul.
 Uleiul de măsline coboară semnificativ nivelul zahărului din sânge celor mai muţi diabetici de tip II şi reduce necesitatea zilnică de insulină. De mare ajutor în diabet este şi folosirea uleiului din seminţe de in, foarte bogat în acizi graşi oamega 3.
 Diabeticii vor beneficia de consumul de mămăligă, care s-a demonstrat că favorizează secreţia endocrină a pancreasului şi stimulează diureza.
 Cura cu tije de păpădie (7-8 tije proaspete pe zi, cură timp de 20 de zile.) Păpădia are efecte benefice asupra pancreasului şi stabilizează nivelul zahărului în sânge. Frunzele se pot consuma în salatele. Obişnuiţi-vă să beţi zilnic o cană cu ceai de rădăcină de păpădie. Aceasta stimulează pancreasul şi favorizează producerea de insulină.
 Cura cu drojdie de bere – folosiţi fulgii nutriţionali de drojdie de bere, câte 2 linguri pe zi, 15-20 de zile pe lună. Sunt foarte bogaţi în crom.
 O altă substanţă folosită cu succes în terapia diabetică este uleiul de in, care este o sursă bogată de acizi graşi omega-3. S-a dovedit că lipidele omega-3 conţinute în uleiul de in măresc reacţia organismului la insulină. Folosirea acestui tip de grăsimi scade rezistenţa la insulină. Consumaţi zilnic 1-2 linguri ulei de seminţe de in sau 2 linguri pulbere de seminţe de in.
 Mierea şi fructele foarte dulci (stafidele, curmalele, smochinele, etc.) sunt alimente concentrate şi ar trebui evitate de diabetici. Strugurii să nu fie foarte dulci şi consumaţi în cantităţi moderate. De asemenea, diabeticii şi persoanele susceptibile la această boală ar trebui să evite chiar folosirea sucului de fructe dulci pentru că, neavând fibră, cum este cazul fructului consumat integral, absorbţia se face prea repede şi poate induce fluctuaţii ale glicemiei în sânge. Pot fi folosite sucuri de fructe mai acrişoare.
 Făina albă, cerealele rafinate, pâinea albă şi alte alimente rafinate, accelerează rata producerii bolii arteriale şi a rezistenţei la insulină. Consumaţi cereale integrale (inclusiv orez brun şi produse de panificaţie din cereale integrale) şi pâine de casă preparată din făină integrală.
 Nu folosiţi niciodată alte băuturi între mese în afară de apă şi ceaiuri medicinale neîndulcite.

 

Preluat “viața sănătoasă și medicina naturista ,Nicola Sorin “

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.038ea7fe8e5df0e01b027bf325300d82.jpg

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Utilizatori online

×
×
  • Create New...