Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Proteinele și masa musculară!


Monica Badea

Recommended Posts

Masa musculară se dezvoltă cu o alimentație corectă și activitate fizică zilnică. Proteinele au un rol foarte important pentru masa musculară.

În căutarea corpului perfect și a unei musculaturi ideale, nutriția joacă un rol esențial. O activitate fizică intensă și regulată nu este de ajuns pentru dezvoltarea mușchilor. O alimentație variată și echilibrată este primordială. Și, uneori, alimentația nu este de ajuns. În acest caz, intră în joc suplimentele alimentare bogate în proteine. Însă care este importanța acestor proteine și cum le putem folosi fără riscuri?

Ce sunt proteinele?
Proteinele reprezintă molecule de dimensiuni mai mari, indispensabile funcționării celulelor noastre. Sunt compuse din aminoacizi. Funcțiile și structura organismului nostru depind în mare măsură de nivelul de proteine.

Reglarea țesuturilor, celulelor și organelor este condiționată de proteine. Pielea, mușchii, oasele și alte părți ale corpului nostru conțin cantități destul de mari de proteine, incluzând enzime, anticorpi și hormoni. În plus, proteinele mai îndeplinesc și funcția de neurotransmițători. Hemoglobina, transportatorul oxigenului în sânge este o proteină.

Drept urmare, proteinele reprezintă lanțuri lungi de aminoacizi care formează însăși esența vieții. Funcționează asemenea unor mașinării responsabile de producerea tuturor formelor de viață, inclusiv a virusurilor, bacteriilor, plantelor sau funcțiilor umane.

Proteinele: care este rolul lor în organismul nostru? De ce avem atâta nevoie de ele?
Conform specialiștilor, o alimentație bogată și variată ne conferă între 0,83 și 2,2 grame de proteine pe zi per kg corp de masă musculară. Drept urmare, în cazul unei persoane de 70 de kilograme, acest lucru înseamnă între 58 și 154 de grame de proteine pe zi.

Acești macronutrienți joacă un rol esențial în organismul nostru: permit regenerarea țesuturilor musculare, a părului și unghiilor printre altele. Proteinele intervin în egală măsură în numeroase reacții ale organismului, servind în general ca sursă de energie.

În cazul în care corpul nostru nu are un aport suficient de proteine, întregul organism este încetinit. Rinichii, creierul și chiar sistemul imunitar funcționează mai greu fără proteine. Unele simptome își fac apariția: păr casant, piele ternă, edeme și, mai ales, pierderea masei musculare.

Proteinele joacă un rol esențial în aproape toate procesele biologice. Cele mai importante sarcini ale proteinelor sunt următoarele: de a construi, a întări, a repara părți vitale precum țesutul.

Printre aceste roluri esențiale amintim funcția de structură care este reprezentată de colagen, funcția hormonală, reprezentată de insulină, funcția de cărăuș, reprezentată de hemoglobină, și funcția enzimatică precum amilaza. Toate acestea sunt proteine.

Keratina reprezintă o proteină structurală ce are rolul de a întări învelișurile protectoare precum părul. Elastanul și colagenul au, de asemenea, funcții de structură și reprezintă o sursă de sprijin pentru țesutul conectiv.

Pentru adulți, necesarul de proteine recomandat este de aproximativ un gram pentru fiecare kilogram al greutății sale. Persoanele care execută activități fizice intense au nevoie de un conținut mai ridicat de proteine, de aproximativ 3,5 grame per kilogram.

Cercetările au demonstrat faptul că proteinele susțin pierderea în greutate, ajută la formarea de mușchi și accelerează pierderea masei de grăsime. Drept urmare, în ultimii ani au apărut numeroase diete bazate pe un consum ridicat de proteine.

Proteinele și masa musculară
Mușchiul este compus din mai multe compartimente, repartizate în fibre musculare. În aceste fibre musculare se regăsesc în special două proteine, miozină și actina. Aceste două proteine sunt responsabile de contracția mușchilor.

Și nu sunt singurele care intervin: proteinele din alimentația noastră sunt indispensabile sănătății și dezvoltării mușchilor noștri. Sunt, în realitate, consumate de mușchi pe post de carburant în timpul unui efort fizic.

De aceea este atât de important, atunci când se practică o activitate fizică intensă, să existe un aport proteic suficient. În caz contrar, mușchiul nu va putea să dezvolte masă musculară.

Care sunt proteinele recomandate pentru masa musculară?
Proteinele din alimentație
Există numeroase surse de proteine în alimentația noastră de zi cu zi. Cea mai cunoscută sursă este carnea, carnea de pui în special. Carnea roșie este și ea recomandată drept o sursă excelență de proteine.

În cazul pesco-vegetarienilor, peștele în general este extrem de bogat în proteine. Ouăle sunt și ele excelente surse de proteine animale bine digerate de organismul nostru.

Persoanele care nu preferă ouăle și carnea se pot îndrepta spre proteinele din lapte, excelente pentru sănătate, regăsite în brânzeturi, iaurturi și lapte.

Persoanele vegane nu trebuie să își facă griji. Natura ne oferă excelente surse de proteine vegetale. În capul listei regăsim spirulina. Compusă din 60% proteine, această algă le permite persoanelor sportive să beneficieze de un puternic aport proteic, de origine 100% vegetală.

Administrarea optimă a proteinelor pentru creșterea masei musculare
Combinația dintre aportul corect de proteine și antrenamentul de rezistență reprezintă secretul succesului. Am pregătit un tabel în care se prezintă aportul ideal de proteine în funcție de greutatea corporală.

Studiile arată că dacă se lucrează progresiv corpul și se urmează o dietă hipercalorică ( 370-800 kcal în plus) se va pierde mai multă grăsime în cazul unui aport de proteine de 3,3 g decât în cazul unui consum de proteine de 1,8-2,6 g/kg.

De remarcat este faptul că o doză mai mare de proteine nu va contribui la creșterea masei musculare mai mult decât dacă s-ar lua o doză mai mică.

Cu toate acestea, se pot minimaliza aporturile de grăsimi din alimente pe care probabil le veți consuma mai mult pentru a crește în greutate. De reținut este faptul că doza zilnică de proteine se va baza pe greutatea corporală, nu pe aportul caloric.

Care este cel mai potrivit moment pentru a consuma proteine?
Important nu este momentul zilei, ci doza zilnică corectă a consumului de proteine. Este esențial să se consume proteine în mod regulat, pe parcursul unei zile, într-o doză care variază între 20 și 40 g. Consumul de proteine se poate împărți în cinci faze, și anume: dimineața, în timpul zilei, seara, înainte de antrenament și după antrenament.

Dimineața. Proteinele din zer de bună calitate care se absorb ușor pot fi un excelent start pentru începutul zilei și un mic dejun ideal pentru mușchi, mai ales dacă se consumă și o masă bogată în proteine cum este omleta.

În timpul zilei. Este indicat să se înlocuiască gustările dintre mese cu shake-uri proteice sau batoane proteice.

Seara, înainte de culcare. Pentru arderea grăsimilor, seara, înainte de culcare, un shake proteic poate fi eficient. Cazeina este alegerea ideală în acest caz, care este cunoscută și sub denumirea de proteină de noapte.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.caf7b304101e4f2e0423b9559f19a5c8.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...