Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Modificări in stilul de viața,impuse in cazul in care suferi de boala ficatului gras!


Monica Badea

Recommended Posts

Iata ce modificari la capitolul stil de viata se impun odata cu stabilirea diagnosticului de ficat gras:

Scaderea in greutate, in cazul in care sunteti supraponderal sau obez, prin reducerea aportului caloric zilnic din dieta si cresterea consumului energetic al organismului prin activitate fizica, se stimuleza eliminarea depozitelor de grasime de la nivelul ficatului.
Adoptarea unei diete cu rol de protectie hepatica. Cea mai buna si mai eficienta protectie hepatica nu se realizeaza prin suplimente alimentare sau protectoare hepatice, ci printr-o dieta echilibrata si sanatoasa, plina de antioxidanti si de alimente de calitate, cat mai naturale, neprocesate. O dieta bogata in legume si fructe proaspete, cereale integrale, leguminoase si proteine slabe, fara grasimi animale, fara prajeli si alimente procesate protejeaza ficatul si ajuta la regresia steatozei.
Exercitiu fizic zilnic. Un minimum de 30 de minute zilnic de mers pe jos lejer, la limita tolerabilitatii, poate fi un bun inceput.
Controlul glicemiei. Diabetul necontrolat este una din cele mai importante cauze ale steatozei hepatice. Pentru a descarca ficatul de grasime, in cazul pacienţilor cu diabet, glicemia de dimineaţa trebuie menţinuta sub 120 mg/dl iar cea din timpul zilei, la doua ore dupa o masa principala, sub 160 mg/dl. In acest sens, se va administra cu strictete tratamentul recomandat de medic, dar si regimul alimentar impus.
Scaderea colesterolului si trigliceridelor din sange. Se poate realiza atat printr-o dieta saraca in grasimi saturate si trans (pentru scaderea colesterolului rau), cat si prin scaderea zaharurilor concentrate si a alcoolului din dieta (pentru controlul trigliceridelor). In unele cazuri, medicul va recomanda tratamentul cu statine pentru reducerea nivelului de colesterol din sange. Tratamentul trebuie administrat conform recomandarilor facute de medic.
Steatoza hepatica are 4 stadii de evolutie:

Steatoza hepatica simpla – tesuturile adipoase se acumuleaza la nivelul ficatului, insa nu provoaca niciun simptom si este descoperita complet intamplator, in timpul unor analize sau teste facute cu alt scop.

Steatohepatita non-alcoolica – este o forma mai severa intrucat ficatul devine inflamat din cauza tesuturilor adipoase.

Fibroza hepatica – daca inflamatia la nivelul ficatului persista, apar tesuturi cicatriciale la nivelul acestuia. Totusi, ficatul reuseste sa isi mentina functiile.

Ciroza hepatica – acesta este cel mai grav stadiu al steatozei hepatice si apare dupa ani intregi de inflamatie cauzata de steatoza. Toate tesuturile sanatoase sunt inlocuite de fibroza hepatica, iar ficatul isi pierde capacitatea de a isi indeplini functiile. Ciroza hepatica creste riscul de insuficienta hepatica ori de cancer la ficat. Din pacate, singurul tratament pentru ciroza hepatica este transplantul de ficat.

Pentru ca steatoza hepatica este o afectiune reversibila, rareori se ajunge in situatii limita din cauza acestei afectiuni. Pacientul care primeste acest diagnostic trebuie sa adopte un stil de viata sanatos, sa renunte la dieta bogata in grasimi si zaharuri, precum si la stilul de viata sedentar, iar astfel va reusi sa previna riscul de evolutie a steatozei, dar si pe cel de aparitie a complicatiilor.

Nu exista inca un tratament pentru steatoza hepatica, asa ca modificarea stilului de viata reprezinta singura cale prin care pacientul poate determina regresia steatozei hepatice.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.10d9dbde77adb0405bfb6efd9f0a337f.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
    • -1,8kg ardei iute rosu curatat de seminte  și tocat marunt -1 kg ardei capia -tocat cât mai marunt -1,5 l l otet de 9 grade -700 gr îndulcitor (eritritol )..puteți adauga pana la 1 kg dacă doriți sa iasa mai dulce sau dacă ardeii iuți sunt prea iuți (dacă folosiți zahăr ,500 gr ar fi suficient ) Mod de preparare Le-am scos semintele(ardeilor iuți ,am folosit o pereche de mănuși chirurgicale )apoi i-am taiat bucatele mai mici….ardeiul capia trebuie sa fie  mai carnos ,de asemenea tăiat și el in cubulete marunte. Într- o cratita punem otetul si îndulcitorul  si lasam la foc mic aproximativ  30 min sa fiarbă ,apoi punem ardeiul iute si ardeiul capia si lasam sa fiarba aproximativ 60-65 de minute la foc foarte mic. Punem dulceața in borcane ,punem capacele si punem la bain marie pentru minim 1 ora …sterilizarea borcanelor (cu orice fel de dulceața ,zacusca ,gem )este foarte importantă si ne asigura ca produsele se vor păstra foarte bine luni sau ani întregi !
×
×
  • Create New...