Jump to content
SLĂBIM ÎMPREUNĂ, MÂNCÂND ORDONAT💗💗.
  • Bun venit!

    Pentru a vizualiza in intregime continutul din topicurile existente si pentru a participa la discutiile din cadrul forumului, trebuie sa te înregistrezi GRATUIT, sau te poti autentifica cu contul tau facebook, acesta fiind un proces extrem de simplu si care necesită doar cateva informații minime.

Remedii naturale în combaterea tiroidei autoimune Hasimoto!


Recommended Posts

Alimentația și remedii naturale folosite în combaterea tiroiditei autoimune Hashimoto (informații detaliate)
 Plante și suplimente valoroase pentru tiroiditele autoimune:
Obs: Inflamația se află în centrul bolii autoimune, astfel încât orice lucru care reduce inflamația poate ajuta la reducerea atacului de anticorpi tiroidieni asupra glandei tiroide. Atât alimentația cât și remediile trebuie să combată inflamația, nu să o susțină.
 Ceai din sânziene - infuzie din câte 3 lingurițe cu vârf de plantă la 500 ml apă clocotită. Se lasă 10 minute la infuzat, apoi se strecoară și se bea pe parcursul unei zile. Sânzienele galbene sunt recunoscute pentru acţiunea binefăcătoare asupra glandei tiroide, având o acţiune de echilibrare a activităţii glandei. S-au obţinut rezultate bune atât în hiper cât şi în hipotiroidie şi în cazul nodulilor tiroidieni.
 TIROFIX, capsule, de la Herbagetica. Suport avansat pentru sănătatea glandei tiroide. Stimulează producția hormonilor tiroidieni și metabolismul. Ingredientul de bază L-tirozină, a fost atent combinat cu alte extracte naturale, frecvent folosite de specialiști medicali pentru problemele tiroidiene: Ashwagandha, Alga Fucus, Guggul, Schizandra, Bacopa monnieri sau Centella asiatica. Iar pentru completarea efectelor s-au introdus și minerale și vitamine esențiale tiroidei: vitaminele din complexul B, Magneziu si Seleniu. Calitatea superioară a ingredientelor și asocierea unică a formulei Tirofix , asigură un produs cu o eficacitate superioară, avansată în beneficiul tiroidei.
 Seleniul este esențial pentru procesul descompunerii hormonului T3 in T4, însă cantitatea necesara este mult mai mica. Surse vegane de seleniu ar fi: nuci braziliene (cele mai bogate), polen, toate leguminoasele, ciupercile, fructe tip nucă si fructele exotice bio. Suplimente organice cu seleniu (se ia 200% din doza recomandata zilnica sau mai mult, pentru că organismul suferind are sigur probleme cu absorbtia de minerale şi atunci n-o să asimileze tot). Tiroidita autoimuna poate fi controlata cu seleniu si contribuie la reducerea nivelului anticorpilor anti TPO si imbunatatirea costructurii tiroidei, arata datele unui studiu realizat de un lot de 1900 de pacienti. Suplimentele cu seleniu au demonstrat că pot reduce nivelul de autoanticorpi la 40% din subiecți.
 L-Tirozina - administrare după prospect în caz de hipotiroidim.  L-Tirozina este un aminoacid neesential sintetizat in ficat și ajută la îmbunatatirea functiilor glandei tiroide (la nivelul tiroidei din L-Tirozina si iod se sintetizeaza hormonii tiroidieni): reducerea starilor produse de activitatea scazuta a tiroidei (de ex.: cresterea ponderala, edeme, fragilitatea parului si a unghiilor, crampe musculare, intoleranta la frig), contribuie la imbunatatirea functiilor glandelor suprarenale (la nivelul glandelor suprarenale L-Tirozina este convertita in adrenalina): imbunatatirea capacitatii organismului de a face fata factorilor de stres: cresterea vitalitatatii, energiei musculare, capacitatii de reactive, ajută la imbunatatirea functiilor cerebrale si ameliorarea durerii (la nivel cerebral L-Tirozina este convertita in dopamina, noradrenalina, adrenalina care protejeaza neuronii dopaminergici): cresterea capacitatii de concentrare si invatare, atentia, motivarea, energia si capacitatea de decizie, reducerea manifestarilor de oboseala si somnolenta excesive din timpul zilei, ajută imbunatatirea mobilitatii, reducerea tremorului si rigiditatii articulare, reducerea manifestarilor excesului de alcool, stupefiante etc. si cele date de intreruperea acestora, mentinerea starii de abstinentă.
 Vitamina D3 este unanim recunoscută ca imunomodulatoare și, cum deficitul ei este întâlnit la peste 80% din români, este adecvată suplimentarea cu vitamină D a dietei.  Unele studii arată că peste 90 % dintre pacientii cu tulburari ale tiroidei sufereau de carenţa de vitamina D. Vitamina D reglează sistemul imunitar şi acţionează din multe puncte de vedere ca un hormon. Cel mai bun mod de a mari producţia de vitamina D este să petreci în jur de 15-20 minute în fiecare zi în aer liber, cu o suprafaţă cât mai mare a pielii expusă la lumina soarelui (colesterolul din piele converteste “pre vitamina D” şi o transforma in vitamina D3, pe care corpul o poate folosi). Se pot lua suplimente de 600-5,000 UI/zilnic de vitamina D când acest lucru nu este posibil. In tiroidita Hashimoto, procesul autoimun poate fi suprimat in diverse stadii de calcitriol (1,25 (OH) 2D). La inceput, vitamina D ar putea suprima activarea celulelor T dependente de celule dendritice, apoi, ar putea diminua proliferarea celulelor Th1 si sinteza citokinelor Th 1 celulare, cum ar fi gamma interferonul. Vitamina D poate inhiba, de asemenea, expresia de CMH II si antigenelor HLA-DR petirocite prin inhibarea sintezei de IFN-γ. Mai mult decat atat, calcitriolul poate suprima proliferarea celulelor B si poate induce apoptoza acestora. In acest fel, vitamina D ar putea scadea autoanticorpii care reactioneaza cu antigenii tiroidieni. Nivelul Vitaminei D a fost investigat pe un lot de 540 de subiecti impartiti astfel: 180 de pacienti cu eutiroidie, aflati in tratament cu L-tiroxina; 180 de pacienti cu tiroidita Hashimoto recent depistata si 180 de pacienti sanatosi ce au reprezentat grupul de control.
 Folosiți un probiotic de calitate cum ar fi: Jarro-Dophilus®️ + FOS, Jarrow Formulas sau Pro-30 Max Natures Aid cu 30 de miliarde de bacterii benefice sau Bio-Kult Probiotice cu 14 Tulpini de Bacterii Vii. Probioticele ajută la susținerea sănătății intestinului și a imunității mai puternice prin echilibrarea microflorei în tractul digestiv. Prin repararea mucoasei digestive, inflamația este redusă, ceea ce ajută și tiroida. Puteți preprara murături probiotice proapete, cu puțină sare, prin fermentare.
 Curcumina este un compus cu rol antiinflamator turmeric. Curcuma (turmericul) este  este o plantă erbacee de origine asiatică, înrudit cu ghimbirul şi cultivat în India, sudul Chinei, Japonia. Curcumina s-a dovedit a avea activitate antiinflamatoare, antioxidantă, antibacteriană și antivirală, toate acestea putând oferi beneficii celor care suferă de simptomele legate de Hashimoto. Un studiu din 2014 a arătat că curcumina a redus hepatotoxicitatea (toxicitatea hepatică) indusă de arsen, împreună cu multe alte metale, inclusiv cupru, cadmiu, plumb, mercur și crom. Pe lângă faptul că ajută la vindecarea intestinului și la reducerea inflamației generale în organism, s-a constatat că turmericul sprijină în mod specific glanda tiroidă împotriva efectelor toxice. Într-un studiu, fluorura de sodiu a constatat că afectează negativ funcția și structura glandei tiroide, în timp ce curcumina s-a dovedit a fi protectoare împotriva acestor efecte. De asemenea, s-a constatat că curcumina inhibă creșterea celulelor canceroase tiroidiene în studiile in vitro.
 Pycnogenol (Extract de scoarță de pin). Este un agent antiinflamator puternic și puternic care ajută la reducerea inflamației în organism. Acest produs are foarte multe efecte benefice asupra organismului, dar foarte improtnat este că ajută la reducerea manifestărilor alergice, reducerea eliberării histaminei din mastocite, reducerea stresului oxidativ (protejează membranele celulare și structura ADN-ului celular, reduce acțiunea enzimelor proinflamatoare COX-1, COX-2 și 5-LOX). Au existat unele studii care arată că extractul de scoarță de pin funcționează prin inhibarea ceva cunoscut sub numele de NF-KB, care este un declanșator al erupției imune.
 Ho Shou Wu (Polygonum Multiflorum) – ½ linguriță pulbere, de 2 ori pe zi, luată cu puțin ceai, apă sau sucuri de verdețuri. Privind He Shou Wu, se constată că suprimă în mod sigur căile pro-inflamatorii și controlează bolile asociate inflamației. Există diverse studii care arată că compușii bioactivi din He Shou Wu au efecte antiinflamatorii puternice. Aceștia funcționează prin inhibarea expresiei factorilor de semnalizare pro-inflamatori, cum ar fi factorul nuclear-B, factorul de necroză tumorală, sintaza de oxid nitric inductibil, ciclooxigenaza-2, chemokine și citokine. Planta poate fi folosită mai ales în tratamentul tiroiditei autoimune.
 Uleiul din seminte de Evening Primrose (Luminiţa nopţii) conţine: vitamina E, potasiu, magneziu si acizi grasi esentiali (acid alfa-linoleic si acid gamma-linolenic). În organism, acidul gamma-linolenic (GLA) este tranformat în final intr-o grupă de prostaglandine antiinflamatoare. GLA contribuie la buna funcţionare a glandei tiroide (hipertiroidie, hipotiroidie, boala tiroidiana autoimuna), glanda care controlează functiile multor organe si sisteme din organism si care printre altele este responsabila si de metabolismul calciului.
 Ulei CBD este un ulei de cânepă foarte bogat în canabidiol (CBD). CBD înseamnă canabidiol și nu este același lucru cu THC (un alt canabinoid găsit în marijuana). Proprietățile antiinflamatorii ale canabidiolului (CBD) pot ajuta la inhibarea producției de citokine proinflamatorii și suprimă activarea imună în organism. Autorii unui studiu din 2011 au aflat că citokinele joacă un rol esențial în patogeneza tulburărilor autoimune ale tiroidei. Ei au descoperit, de asemenea, că modularea răspunsurilor citokine poate ajuta la tratarea bolilor autoimune. Persoanele cu probleme de hipotiroidism ar observa atenuarea sau eliminarea totală a durerilor de cap dureroase și a durerii la nivelul articulațiilor și mușchilor atunci când folosesc ulei CBD, dar și restabilirea unui somn bun. În plus, ajută la creșterea nivelului de concentrare și elimină depresia și tensiunea.
 Myo-Inositol – administrați acest supliment în conformitate cu prospectul mai ales în tiroidita autoimiună corelată cu hipotiroidismul. Datorită acțiunii sale ca mesager secund TSH, tratamentul cu Myo-Inositol reduce concentrațiile de TSH mai aproape de concentrațiile fiziologice. În studiul prezent, am putut demonstra că, în cazul hipotiroidismului subclinic, pacienții cu tiroidită autoimună, tratați cu Myo-Inozitol și selenomethionină, au prezentat o reducere a TSH crescut, pe care singura suplimentare cu selenomethionină nu a reușit să o promoveze. Concomitent, concentrația celor doi autoanticorpi a scăzut în ambele grupuri.
 Ulei de chimen negru (Nigella Sativa) - S-a demonstrat, de asemenea, că Nigella sativa îmbunătățește starea tiroidei atât în studii la animale, cât și la om. Într-un studiu, Nigella sativa a îmbunătățit starea hipotiroidiei și a scăzut nivelul seric de TSH la șobolani. Într-un studiu uman, nivelul TSH și anticorpilor tiroidieni au scăzut, în timp ce concentrațiile de T3 au crescut după 8 săptămâni. Cercetătorii au evaluat, de asemenea, efectele benefice ale semințelor de chimen negru, alături de levotiroxină, în gestionarea anomaliilor metabolice legate de boala Hashimoto. Hashimoto este un factor de risc cunoscut pentru hiperlipidemie (valori crescute ale colesterolului din sânge) și diabet zaharat. Studiul a descoperit că pacienții au beneficiat de efectele de scădere a lipidelor de Nigella sativa și au avut reduceri mai mari ale greutății corporale și a IMC.
 Ginseng siberian – ½ linguriță pulbere, de 2 ori pe zi, luată cu puțin ceai, apă sau sucuri de verdețuri.  Ginsengul este eficient pentru îmbunătăţirea funcţiilor tiroidei. Ginsengul siberian ajută la reglarea nivelului de hormoni din corp, deoarece contribuie la functionarea normală a timusului şi a glandelor suprarenale. Planata este utilă tratamentul hipotiroidismului, va ajuta la reducerea simptomelor tulburărilor tiroidiene și a stării de oboseală.
 Ashwgandha – ½ linguriță pulbere, de 2 ori pe zi, luată cu puțin ceai, apă sau sucuri de verdețuri.  Ashwgandha este unul dintre cele mai bun remedii, pe care-l poți aplica în cazul tulburărilor tiroidiene. Plantele adaptogene acționează prin restabilirea echilibrului hormonal. Unul dintre cele mai incredibile aspecte ale plantelor adaptogene de tipul ashwagandhei este ca pot ajuta atât persoanele care sufera de hipotiroidism, cat si pe cele care sufera de hipertiroidism. S-a demonstrat ca ajuta tiroida lenesa in cazul persoanelor ce suferă de boala lui Hashimoto si imbunatateste sanatatea persoanelor cu o tiroida hiperactiva sau care sufera de boala lui Graves. Cercetările din domeniul medical au arătat că echilibrează hormonul T4, un aspect critic în hipotiroidism sau în cazul tiroiditei Hashimoto. Un adaptogen este o substanță care poate ridica rezistența organismului la diferite tipuri de stres fizic și emoțional. Știm că stresul și disfuncția suprarenală rezultată sunt declanșatori obișnuiți pentru Hashimoto. Se consideră că adaptogenii ameliorează disfuncția suprarenală prin normalizarea axei hipotalamice-hipofizare-suprarenale (HPA). Printre alte plante adaptogene care acţionează într-un mod similar se numară rhodiola, ginseng, tulsi (busuiocul sfânt), maca si ciupercile reishi (Ganoderma lucidum).
 Propolisul are acţiune antinodulară, combate nodulii tumorali şi adenoamele tiroidiene, reglează funcţiile tuturor glandelor, întăreşte sistemul imunitar. Propolisul poate oferi rezultate pozitive în tratamentul tiroiditei auto-imune şi conduce la un important număr de vindecări la subiecţii suferinzi de guşă. Se administrează 40 picături de tinctură de propolis de 2 ori pe zi.
 Polenul este o bună sursă de iod. De fapt polenul conţine o triadă de elemente valoroase  ce controlează buna funcţionare a tiroidei: iod-tirozină-metionină. (Dr.bioch. Cristina Mateescu – Apiterapia). Se iau 2 x 1 linguriţă / zi, înainte masă, cură de 30 de zile. Se pot face 2-3 cure pe an, cu pauze între ele.
 Gura lupului de Baikal - Baikal Skullcap (Scutellaria baicalensis) – administrare după prospect. Baicaleina (5, 6, 7-trihidroxiflavona) este o flavonă bioactivă, izolată inițial de rădăcinile Scutellaria baicalensis și Scutellaria lateriflora, care sunt utilizate în mod tradițional pentru tratarea diferitelor boli inflamatorii. În special, s-a demonstrat că baicaleina afișează proprietățile anticanceroase împotriva diferitelor tipuri de cancer. Rădăcina de Gura lupului de Baikal inhibă histamina și leucotrienele și conține antioxidanți puternici. Această plantă amară are calități antiinflamatorii comparabilă cu medicamentele anti-inflamatorii nesteroidiene precum ibuprofenul, neavând însă efecte adverse.
 Prosthyroid (de la INDIAN HERBAL) - administrare în conformitate cu prospectul. Este un produs natural conceput special pentru a regla functia tiroidiana si a reface echilibrul hormonal tiroidian.  Conține plante indiene valoroase pentru reglarea tiroidei, precum care: Bauhinia variegata, Crataeva nurvala, Asparagus racemosus (radacina), Plumbago zeylanica, Aegle Marmelos, Solanum xanthocarpum, Boerrhaavia diffusa (radacina), Shilajit etc. Reglarea functiei glandei tiroide elimina starile de depresie, oboseala, incetinire intelectuala, scaderea libidoului si a ritmului cardiac. Favorizeaza normalizarea metabolismului, optimizarea greutatii, imbunatatirea circulatiei sanguine, redobandirea unui nivel inalt de energie si vitalitate, reglarea ciclului menstrual, cresterea apetitului sexual, imbunatatirea fertilitatii (in cazul femeilor), eliminarea crampelor musculare si diminuarea raguselii. Sustine preintampinarea fluctuatiilor emotionale si schimbarilor de dispozitie cauzate de o proasta functionare a glandei tiroide (iritabilitate, anxietate, nervozitate). Ajuta la inlaturarea starii de confuzie si lentoare mentala, precum si la optimizarea randamentului intelectual.
 Guduchi (Tinospora cordifolia) - Recent, planta este de mare interes pentru cercetătorii de pe tot globul, datorită proprietăților sale medicinale raportate ca anti-diabetice, anti-spasmodice, antiinflamatorii, anti-artritice, anti-oxidante, anti-alergice, anti- stres, activități anti-leprotice, anti-malariene, hepatoprotectoare, imunomodulatoare și antineoplazice.
În caz de hipotiroidism (hipofuncția glandei):
 În caz de hipotiroidism, NU consumaţi cantităţi mari de varză, broccoli, conopidă, gulii (crucifere) şi alune pentru că pot determina apariţia unui deficit de iod, creând disfuncţii în producerea hormonilor tiroidieni la persoanele cu deficit de iod; acestea au un inhibitor tiroidian ușor în ele. Totuși, gătitul acestor alimente distruge acest produs chimic și apoi sunt alimente acceptabile. Vă recomand să gătiți cele mai multe legume la abur. De asemenea, nu se vor consuma în exces seminţele de in care conţin o fitochimicală numită cyanogen, pe care corpul dumneavoastră o transformă într-o altă substanţă numită thyocyanate (SCN). Dacă aveţi cantităţi mari de SCN în sânge pentru perioade lungi de timp, aceasta poate împiedica glanda tiroidă de a produce iodină mărind riscul apariţiei guşii. Dar acest lucru, doar în cazul unor cantităţi mai mari de seminţe de in pe zi.
 Fitoestrogenii găsiţi în proteinele din soia pot inhiba tiroida, deoarece afectează abilitatea organismului de a folosi iodul. Cercetările au arătat că nou-născuţii hrăniţi cu soia au o creştere a nivelului de TSH, comparativ cu cei care nu sunt hrăniţi cu această substanţă. De obicei, soia este modificată genetic, aşa că este indicat să o eviţi. O pot folosi limitat cei care au hipertiroidism.
 Există multe studii care leagă tiroidismul Hashimoto și alte afecțiuni ale tioridei de gluten. Alte studii au arătat că alimentația fără gluten ar putea reduce nivelul autoanticorpilor. Hashimoto are loc la o rată mai mare la cei cu boala celiaca decât la populația generală. Moleculele din gluten sunt foarte similare cu țesutul tiroidian și sistemul imunitar identifică glanda tiroidă ca gluten si o atacă. Evita grâu, orz, secară și triticale. Glutenul afecteaza peretii intestinelor si afectează negativ absorbţia nutrientilor esentiali, precum seleniul, necesar pentru protectia glandei tiroide. Încercaţi o dietă fără gluten (fără cereale). Se va evita şi consumul de soia şi se vor elimina produsele lactate (care au mare potențial alergen și sunt implicate în multe boli autoimune).
 Hormonii tiroidieni sunt compuşi din iod şi tirozină (un aminoacid). În ordine descrescătoare a concentraţiei, alimente care conţin tirozină sunt: roşcovele (Ceratonia siliqua), fasolea încolţită, ovăzul, alunele, spanacul, cresonul. Frunzele de nuc conţin şi ele tirozină şi pot fi folosite sub formă de infuzie.
  Zincul este un element esențial folosit pentru producerea hormonului tiroidian. Surse vegetale bune de zinc sunt: seminţele de cânepă, dovleac şi susan, caju, nuci, alune, leguminoase precum lintea, năutul şi fasolea, ciuperci, spanac.
 Vitamina C stimulează funcţia tiroidei, suprarenalelor şi a corpului galben din ovar. Suse bune de vitamina 😄 măceşe, pătrunjel, kiwi, coacăze negre, lobodă, ardei, urzici, brocoli, conopidă, varză, portocale, lămâi, grape-fruit, spanac, ridichii, varză, roşii, mazăre, fragi etc.
 In urma studiilor cercetatorilor francezi s-a constat ca pulpa fructului de pepene galben contine principii active cu structura asemanatoare tirozinei, care pot modifica activ secretia glandei tiroidei. In situatia in care exista un deficit de secretie tiroidiana (hipotiroidism) principiile active din pepenele galben se fixeaza pe suprafata celulelor secretoare si le determina sa elibereze hormoni. Atunci cand secretia si eliberarea de hormoni tiroidieni sunt mai intense (hipertiroidie), se blocheaza mecanismul celular de eliberare a tiroxinei. Studiile arata ca persoanele care consuma in fiecare an aproximativ 70 de kilograme de pepene galben, sunt cu 40% mai putin expuse riscului de a avea un deficit de secretie tiroidiana, si cu 50% mai putin expuse la problemele legate de cresterea secretiei tiroidei. Este de retinut faptul ca fiecarei categorii de varsta i se recomanda sa consume cel putin o cana cu apa seara, dupa ce a mancat pepenele galben. Specialistii sustin ca numai dupa ce este consumata apa incepe procesul de reglarea a tiroidei si de aici a tuturor celorlalte glande. Consumul de pepene galben nu este recomandat insa persoanelor cu diabet. Puteti tine o cura cu pepene galben de o luna sau doua atunci cand acesta se gaseste in sezon.
 Uleiul de cocos presat la rece furnizează acizi grași cu lanț mediu sub formă de acid caprilic, acid lauric și acid capric care susțin un metabolism sănătos, cresc energia, hrănesc intestinul și luptă împotriva oboselii.
În caz de hipertiroidism (hiperfuncția glandei):
 În cazul hipertiroidismului, pentru a frâna producerea în exces de hormoni tiroidieni, consumaţi varză şi alte „rude” ale ei: brocoli, conopidă, napi, gulii, ridichi. Puteți face și suc din ele. Se pot consuma și semințe de in și soia.
 Meiul este un aliment bun în hipertiroidism, inhibând efectele stimulante ale TSH (hormon hipofizar) asupra tiroidei.
Alte aplicații:
 Se aplică comprese cu ulei de ricin pe regiunea gâtului (tiroidă), o dată pe zi. Se pot alterna cu cataplasme de argilă care se înmoaie cu decoct de ace de brad sau infuzie de sânziene (până se obţine o pastă de consistenţa smântânii) sau suc de varză. Puteţi alterna aplicaţiile şi să vedeţi care este cea mai eficientă. Cercetările asupra compreselor cu ulei de Ricin indică faptul că ele îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar, dedurizează ţesuturile şi muşchii. Aveţi nevoie de 2 bucăţi de material moale din bumbac. Aceste bucăţi de material se vor tăia (lungimea) la dimensiunile regiunii unde va fi aplicată, cu menţiunea că  pe lăţime se va împături de mai multe ori. Aveţi nevoie de ulei de ricin, o folie de plastic (celofan) şi o buiotă  cu apă fierbinte. După ce aţi pregătit compresa, îmbibaţi materialul în uleiul de ricin. Apoi, aplicaţi compresele direct pe piele, câte una pe regiunea interesată. Deasupra materialului îmbibat în ulei se va pune folia de plastic, iar deasupra se aplică buiota. Se menţine compresa cel puţin o oră. Compresa nu trebuie aruncată după o singură aplicare. Ea va fi păstrată la rece în frigider, într-un recipient de sticlă, pentru a fi folosită ulterior. Se poate aplica o compresă la zi, sau o zi da, o zi nu.
 Aplicati comprese cu frunze de papadie şi unt clarificat la nivelul umflăturii.
 Gargară de mai multe ori pe zi cu ceai de sânzine galbene este un remediu bun pentru mişcşorarea în volum a glandei tiroide.
 În caz de guşă, amestecati cantităţi egale de măcriş şi ulei de măsline până obtineţi o pastă fină. Aplicaţi această pastă direct pe regiunea afectată.
 Masezi gâtul cu o jumătate de ceapă. Masajul se face cu mișcări circulare și trebuie să cuprindă cu precădere zona unde este localizată tiroida.
 Maceratele glicerinice cu efect asupra tiroidei sunt Extractul din mlădiţe de Mur   Rubus fructicosus MG=D1, asociat de cele mai multe ori cu Extractul din muguri de Tei argintiu   Tilia tomentosa MG=D1, unul dimineaţa, celălalt seara, o perioadă de 2 3 luni de tratament, cu o lu¬nă pauză, 1 2 ani de tratament.
 Efectuaţi exerciţii de stretching pentru gât. Deasemenea este bine sa efectuati in fiecare zi cel putin 30 de minute de exercitii usoare, asa cum sunt joggingul sau exercitiile de aerobic. Exercitiile de stretching pentru gat sunt eficiente pentru tonifierea muschilor atasati glandei tiroide.
Informații importante:
 Boala este generată de dereglarea sistemului imunitar prin care celulele imunitare proprii atacă țesutul sănătos tiroidian, în loc sa îl apere. În sânge apar anticorpi îndreptati împotriva glandei tiroide (autoanticorpi: AntiTPO, Anti Tiroglobulina), ce determina o inflamatie cronica a acesteia si, in timp, distrugerea ei.
 Un factor care ar putea favoriza instalarea tiroiditei Hashimoto este consumul excesiv de iod (din alimente sau anumite medicamente: vitamine ce contin iod, substanțe de contrast, amiodarona, interferon etc.).
 În declanșarea bolii au fost incriminati numerosi factori dintre care cei mai importanti ar fi: excesul de iod, stresul acut și cronic, infecțiile virale, expunerea la radiații externe, fond genetic preexistent (predispoziția familială)   și substanțele toxice.
 În 80% din cazuri bolnavul prezintă functie tiroidiană normala, fiind asimptomatic.
 Dacă aveți o problemă tiroidiană, o mare parte din dezvoltarea sa a fost probabil legate de intestin. Tulburări autoimune frecvent stem înapoi la o afecțiune numită sindromul intestinului permeabil.
 În 15% din cazuri apare hipotiroidimul, prezentand  gusa sau dimpotriva volum diminuat al glandei tiroide, creștere în greutate, tulburări de memorie, de concentrare, astenie, depresie, senzatie de nod în gât sau de sufocare, constipație, tulburari ale ciclului menstrual, infertilitate (aproape jumătate din femeile cu tiroidită Hashimoto se confruntă cu această problemă, arată un raport publicat în International Journal of Endocrinology), lentoare în mișcări și gandire, intarziere in crestere si retard mintal la copil.
 Doar în 5 % din cazuri apare hipertiroidismul (glanda produce prea mulți hormoni tiroidieni), este prezentă gușa, oboseala, iritabilitate, palpitatii, tulburari de ritm, pierdere in greutate, insuficiență cardiacă,  tranzit intestinal accelerat, tulburari ale ciclului menstrual, scăderea libidoului. De cele mai multe ori, episodul de hipertiroidie este tranzitor, evoluând ulterior spre hipotiroidie.
 Suplimentele cu iod pot agrava evolutia bolii, declasand chiar episoade de hipertiroidism tranzitor.
 Tiroidita autoimuna poate fi asociată și cu alte afectiuni autoimune precum diabetul zaharat tip 1, insuficienta corticosuprarenaliana, vitiligo, anemia pernicioasă, lupus, poliartrita reumatoidă.
 Dacă s-au instalat probleme la nivel intestinal, atunci tiroda nu poate rămâne indiferentă. Prin felul nostru „modern” de nutriţie intestinele sunt deseori inflamate, respeciv dereglate, prin diferite substanţe otrăvitoare (toxine). În acest caz tiroida este „dată peste cap”, şi apar noduli în acest organ, care sunt în „mod alopat” radiaţi, bombardaţi cu raze Röngen sau îndepărtaţi prin operaţie. După care pacientul este supus unei terapii cu hormoni. În loc să se atace problema la rădăcina ei şi să se „reabiliteze” intestinul. Dacă din contră, începem terapia intestinului, devine vizibil cum gâtul îşi reia forma normală iar tiroda funcţionarea normală. Curele de detoxifiere şi nutriţia vegetariană, spălările de intestin, toate sunt favorabile. Şi eliminarea din organism a metalelor grele arată rezultate pozitive.
 Alimentaţia producătoare de mult mucus: lactatele şi zahărul – încarcă sinusurile, plămânii, căile respitratorii afectând inclusiv tiroida (produc congestii).
 Metalele toxice precum cadmiul, plumbul şi mercurul scad capacitatea organismului de a folosi hormonii tiroidieni la nivelul ţesuturilor. Sunt expuşi la cadmiu cei care lucrează in industria prelucrării metalelor sau cei care locuiesc lângă gropi de deşeuri. Spălarea vaselor cu prea puţină apă creşte riscul contaminării cu plumb, care se găseşte, în cantităţi mici, în detergentul de vase. De asemenea, rujurile rezistente la transfer conţin plumb. În dereglarea tiroidei sunt implicate si metalele grele din aer, apa (consumată şi de la duş) şi din alimentație (cartea de ton şi somon este cea mai bogată în mercur şi alte metale grele), precum şi particulele radioactive precum uraniu, plutoniu, mercurul din peste si plombe metalice etc.
 Există mai multe medicamente care scad nivelul de tiroxină cum sunt: amiodarona (folosită în tulburările de ritm cardiac şi în angine), propranololul (folosit în insuficienţa cardiacă), dexametazona (corticosteroid), interferonul (folosit în hepatitele B şi C), litiul (utilizat pentru tratamentul tulburărilor bipolare) şi substanţele de contrast pe bază de iod.
 Sub influenţa nicotinei şi substanţelor toxice din tutun, tiroida se umflă. Guşa este mai mare în cazul femeilor cu carenţă de iod. Mai mult, fumatul în timpul sarcinii dublează riscul tulburărilor tiroidiene după naştere şi afectează fătul, care a fumat pasiv.
 Pâinea comercială poate conține bromuri, care sunt antagoniști ai iodului. Căutați produse care nu conțin brom în făină.  Făina albă este de obicei albită cu compuși de clor, dintre care unele rămân în pâine. Este, de asemenea, făcută cu apă care conține clor și adesea fluoruri.  
 Eritrozina (E127), colorant roşu se foloseşte la fructe conservate, dulciuri, produse de panificaţie, snacks s-a demonstrat ca sporeşte riscul de cancer tiroidian. Tartrazina (E102), colorant galben, se ştie ca provoacă tumori ale tiroidei, tulburări în cromozomi etc.; se foloseşte la băuturile colorate, la dulciuri, gemuri, produse din cereale, snacks, peşte conservat, supe instant; este interzis in Norvegia si Austria. Evitaţi, pe cât posibil produsele bogate în aditivi.
 Se considera ca aspartamul, un indulcitor artificial, ar putea declansa boli tiroidiene autoimune (tiroidita cronica autoimuna Hashimoto, boala Basedow-Graves) la persoanele predispuse.
 Eliminaţi produsele cosmetice / detergenţi chimici care conţin paraben, triclosan, ftalati, aluminiu; eliminaţi toate deodorantele sintetice si piatra de alaun (care conţine săruri de aluminiu) şi chimicale sintetice de orice natură, fiindcă acestea toate influentează drastic funcţionarea normală a tiroidei şi a organelor genitale. Chimicalele de acest gen se blochează de multe ori în zone diverse ale corpului, cu precădere în zona gâtului şi a pieptului/sânilor.
 Atât BPA cât şi ftalaţii sunt disruptori endocrini, produse care imită hormonii naturali şi pot afecta dezvoltarea reproductivă şi sănătatea. BPA şi ftalaţii sunt aditivi în materiale plastice; BPA creează un plastic rigid, iar ftalaţii fac plasticul mai flexibil. Renunţă la Bisfenol A (BPA) este prezent în sticlele de plastic şi poate perturba sistemul endocrin şi afectează tiroida. Este recomandabilă utilizarea sticlelor, a sticlelor din otel inoxidabil sau a sticlelor din plastic fără BPA. Plasticul este extrem de periculos atât pentru organism, cât şi pentru mediul înconjurător. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Copenhaga a arătat că o cantitate mare de toxine scurse din recipientele din plastic ajung în alimente şi băuturi. Aceste substanţe reduc funcţiile tiroidei.
 Acidul Perfluorooctanoic (PFOA) – este un chimical care se găsește în ambalajul mâncării și în teflon şi afectează funcţiile tiroidei.
 Triclosan, este un compus ce se află în compoziția multor produse cosmetice, de - îngrijire personală – așa cum sunt pasta de dinți și săpunul – și chiar în unele jucării. Există îngrijorări că ar putea altera sistemul endocrin al șoarecilor, îndeosebi funcția glandei tiroide, atunci când rozătoarele erau hrănite cu doze mari de triclosan.
 Bolile de tiroidă pot fi agravate de consumul alimentelor bogate în pesticide. Diverse cercetări arată că aproximativ 60% dintre pesticidele folosite astăzi pot afecta producţia de hormoni ai glandei tiroide.
 Numeroase paste de dinţi conţin floruri, pentru a preveni apariţia cariilor. Mulţi oameni nu ştiu, însă, că aceste substanţe erau folosite ca remediu împotriva unei tiroide hiper-active. Dacă consumi zilnic între 2 şi 5 mg de floruri, nivelul TSH-ului creşte în câteva luni. Evită să bei apa cu adaus de fluor.
 Impactul cafelei asupra absorbției de Levotiroxină (hormon sintetic tiroidian) este motivul pentru care pacienții cu probleme tiroidiene au nevoie pentru a lua o pauză de cel puțin o oră înainte de a lua pastila de substituție hormonală înainte de a bea cafea. Punctul indirect, dar important este faptul că, cafeaua contribuie la poziția dominantă de estrogen, și dominația de estrogenii inhibă T4 la conversia T3. Orice medic de medicină funcțională integratoare ar spune că majoritatea bolilor moderne sunt cauzate de inflamație - un foc mocnit și invizibil la nivel celular. Acest lucru a constatat că, cafeina este un factor care contribuie semnificativ la stresul oxidativ și inflamația organismului. Durerile cronice ale corpului, oboseala, probleme ale pielii, diabetul și bolile autoimune sunt doar câteva dintre condițiile legate de inflamație.
 Stresul scade nivelul de tireostimulină produs de hipofiză, astfel că în situaţii de stres, funcţia tiroidei poate fi afectată temporar. El poate duce şi la apariţia unor boli mai severe, cum ar fi bolile tiroidiene autoimune şi tiroiditele, care se pot manifesta atât prin hipo-, cât şi prin hipertiroidism. Bolile autoimune exprimă confuzia unui sistem imunitar care începe să lovească în propriul organism în loc să-l apere. Această manifestare de confuzie la nivel interior a sistemului munitar deseori este doar exprimarea confuzie persoanei care trece printr-un stres puternic.
 În majoritatea cazurilor de hipotiroidism, o cauză specifică nu este aparentă. Se crede că hipotiroidismul este de obicei secundar unei reacții autoimune. În afecțiunile autoimune, celulele sistemului imunitar nu recunosc celula ca „auto” și nu susțin un răspuns imun împotriva lor. Acest auto-atac al sistemului imunitar crește inflamația și inflamația are un efect profund asupra tuturor aspectelor metabolismului tiroidian și fiziologiei. Citokinele pro-inflamatorii pot inhiba activitatea enzimelor de tip 2 5'- deiodinază care este necesară pentru conversia T 4 în T. 3.  Inflamarea provoacă niveluri ridicate de cortizol, ceea ce duce la scăderea TSH și reducerea producției de hormoni tiroidieni. Cortizolul inhibă , de asemenea , conversia T 4la T 3 activ și crește conversia T 4 în revers T 3. Hormonii tiroidieni stimulează diverse activități metabolice în majoritatea țesuturilor, ceea ce duce la o creștere a ratei metabolice bazale.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Posts

    • Ingrediente : -100 gr fulgi de ovăz măcinați -2 linguri de miere -3 linguri de ulei de cocos topit -suc de sfecla roșie după preferința(obținut prin datul la blender a unei sfecle roșii cu apa,apoi strecurata și filosit doar sucul( -unt de migdale sau de care doriți Se face o compoziție din toate Ingredientele(mai puțin untul)și se da la congelator 10-15 minute. Se formează biluțe egale care se aplatizeaza cu podul palmei,se ung jumătate din ele cu untul de migdale sau cel ales de fiecare și se acoperă cu cealaltă jumate astfel încât sa obținem fursecuri. Se dau din nou la congelator pentru 4-5minute,după care se ornează(eu am pus o glazura din ulei de cocos ,miere și pudra de roșcove) Se pun la rece(la frigider) fursecurile și se pot servi imediat!
    • Polifenolii sunt o categorie de chimicale naturale din plante. Acestia sunt o categorie de micronutrienti cu activitate antioxidanta. Exista peste 8000 de polifenoli identificati in alimente precum ceaiul, fructele, legumele, uleiul de masline si ciocolata Polifenolii joaca un rol important in mentinerea starii de bine, fiind o categorie importanta de antioxidanti. Antioxidantii protejeaza celulele de efectele radicalilor liberi asupra organismului. Necontrolati, radicalii liberi produc degradare celulara, favorizand instalarea afectiunilor si imbatranirea prematura. Tipuri de polifenoli Polifenolii se impart in 4 categorii: Flavonoide – se regasesc in plante, fructe, legume, vin rosu si ceai verde, dar si sub forma de suplimente cu polifenoli. Acizi fenolici – se regasesc in cafea, ceai, struguri, vin rosu, kiwi, prune, mere si cirese, dar si in porumb si grau. Stilbene – acestea se regasesc in vinul rosu, in merisoare si in alune. Lignani – ii poti gasi in legume, cereale, fructe, alge si seminte de in sau susan. Beneficii polifenoli Polifenolii au o serie de beneficii pentru sanatate. Iata cateva dintre acestea: Au activitate antioxidanta – datorita activitatii antioxidante a polifenolilor, acestia pot combate efectele radicalilor liberi cauzate de expunerea la poluare, de fumat, de dieta nesanatoasa si nu numai. Asta inseamna ca polifenolii ne pot proteja de boli, dar totodata pot amana procesul de imbatranire. Au efect antiinflamator – polifenolii au actiune antiinflamatoare, fapt ce previne de asemenea imbatranirea. Proprietati anti-cancer – si riscul de cancer poate fi redus prin consumul de polifenoli. Quercetina, catehinele, resveratrolul si curcumina sunt polifenoli renumiti pentru abilitatea de a proteja organismul de cancer. Reduc riscul de formare a cheagurilor de sange – polifenolii imbunatatesc circulatia sanguina, contribuind la reducerea riscului de formare a cheagurilor. Catehinele, de pilda, au abilitatea de a reduce riscul de blocare a arterelor cu un cheag de sange. Regleaza nivelul de glucoza din sange – polifenolii pot fi de ajutor pacientului care sufera de diabet sau de sindrom metabolic, intrucat regleaza nivelul de zahar din sange si combat rezistenta la insulina. Reduc riscul de osteoporoza – osteoporoza este afectiunea caracterizata de pierderea densitatii osoase. Activitatea antioxidanta a polifenolilor are un efect benefic asupra sistemului osos, contribuind la reducerea riscului de osteoporoza. Surse alimentare de polifenoli Polifenolii se regasesc in multe dintre alimentele pe care le consumam. Iata cele mai bune surse de polifenoli: Fructele – portocale, mere, struguri, piersici, grepfrut, cirese, rodie, merisoare, prune, soc, capsune si caise. Legume – spanac, ceapa, cartof, broccoli, sparanghel, morcov. Nuci si seminte – boabe de soia, castane, alune de padure, nuci Pecan, migdale, seminte de in. Bauturi – ceai, cafea, vin rosu. Grasimi sanatoase – ulei de masline, ulei de susan. Condimente si mirodenii – pudra de cacao, sofran, oregano, anason, salvie, menta, cimbru, busuioc, curry, ghimbir, chimen, scortisoara. Adopta o dieta echilibrata, bazata pe alimente sanatoase, si vei beneficia de o cantitate suficienta de polifenoli. Daca folosesti suplimente cu polifenoli, nu depasi doza zilnica recomandata. sursa
    • Deshidratarea are loc atunci când organismul pierde mai multe lichide decât primește, iar cea mai frecvență cauza de pierdere a apei este transpirația excesiva.   Consumul recomandat pentru o persoană normală este de 10 pahare de apa zilnic, acesta fiind mai crescut în cazul sportivilor sau al persoanelor care efectuează activități în aer liber, la temperaturi crescute.   . Atunci când îți este cald, glandele apocrine eliberează un amestec de apa și electroliți pentru a reduce temperatura corpului, iar acestea trebuie înlocuite rapid printr-un consum mai mare de lichide. -     Anumite boli, în special cele care se manifestă prin diaree sau vărsături. Aceste simptome pot duce la pierderea unor cantități mari de apă și minerale, cu rol esențial în controlul muscular, al circulației sângelui și al oxigenării țesuturilor. Dacă afecțiunea nu este tratată corespunzător și nu este crescut aportul de lichide, există un risc crescut de deshidratare, dar și de accident vascular cerebral sau chiar comă. Simptomele deshidratării În funcție de gradul de severitate, simptomele deshidratării pot varia.   Iată câteva semne ale deshidratării în forme ușoare: -somnolență; -gură uscată; -senzație de sete; -piele uscată; -constipație; -cantitate mică de urină; -amețeală si senzatie de lesin; -dureri de cap. În cazul deshidratării severe, simptomele de mai sus sunt completate de: -     Sete excesiva; -     Lipsă transpirației; -     Tensiune arterială scăzută; -     Ritm cardiac accelerat; -     Respirație rapidă; -     Febră; -     Ochi înfundați; -     Urină de culoare închisă; -     Piele lipsita de elasticitate, care nu isi revine imediat in urma ciupirii, testata de obicei  la nivelul incheieturii mainii. Ține minte că deshidratarea severă este o urgență medicală și trebuie tratată de personal medical specializat. Când poate fi o urgență medicală   Dacă o persoană prezintă simptomele de mai sus, la care se adaugă cele de mai jos, solicită ajutor medical de urgență: -     Diaree severă; -     Materii fecale cu sânge; -     Episoade diareice care se manifestă pe o perioadă mai lungă de 3 zile; -     Dezorientare; -     Senzație de vomă. Pnetru pacienti cardiaci sau hiperensivi, sau cei care se confrunta cu tensiune oscilanta si se afla sub tratament, medicatia trebuie administrata cu multa apa, pentru a evita o concentratie mai mare in sange, in conditiile deshidratarii. Deshidratarea intensa poate genera si accentuarea formarii trombilor, responsabile de accidente vasculare,, de aceea persoanele predispuse la fenomene de coagulare (fibriatii, aritmii, insuficienta venoasa)  trebuie sa se asigure ca nu ajung in aceasta situatie si sa se asigure ca in timpul zilelor caniculare au un aport constant si suficient de apa. Si persoanele care sufera de afectiuni renale sau litiaza trebuie sa evite activ deshidratarea. Ce poți face acasă că remediu În primul rând, consumă apa din belșug, însă nu foarte rece, ci la temperatură camerei. În plus, îți poți face propria băutură rehidratanta fie din plicurile cu saruri de rehidratare, care se gasesc in farmacii si care nu trebuie sa lipseasca daca aveti acasa varstnici sau copii mici. Altfel, in caz de urgenta, cu ajutorul unor ingrediente simple: dizolvă o jumătate de linguriță de sare și 6 lingurițe de zahăr într-un litru de apa și consumă lichidul obținut cu înghițituri mici. Asigură-te că nu depășești cantitățile recomandate – prea multă sare sau zahăr poate fi extrem de periculos pentru organism, ai ales in cazul diabeticilor sau celor cu probleme cardiovasculare. Evită cu orice preț să consumi sucuri carbogazoase îndulcite, care conțin cafeină, deoarece astfel de băuturi înrăutățesc simptomele deshidratării. Consumă zilnic minimum 2 litri de lichide, în special apă sau bauturi speciale, imbogatite cu electroliti. sursa
    • Te confrunti uneori cu dureri de cap care aparent nu au nicio cauza? Si cu toate acestea, de multe ori te indispun fiindca sunt dureri surde sau medii ca intensitate. Creierul nostru este format din 75% apa, ceea ce inseamna ca orice urma de deshidratare poate duce rapid la dureri si tensiune. Daca observi ca durerile de cap apar in zilele in care bei mai putina apa sau stai mai mult in caldura, aceasta poate fi cauza In cadrul unui studiu, cercetatorii au descoperit ca femeile obeze (cele care aveau un indice de masa corporala egal cu 30) aveau un risc cu 35% mai mare de a avea dureri de cap, comparativ cu cele care aveau un IMC mai mic. Obezitatea morbida sau severa (IMC egal cu 40) a crescut sansele de a suferi de dureri de cap cu 80%. Char daca esti o persoana ocupata, foamea este un factor declansator destul de des intalnit cand vine vorba de durerile de cap,așa ca nu mai este cazul sa sari peste mese. Putina cofeina poate ajuta in cazul durerilor de cap, dar prea multa cofeina le poate declansa. Daca stii ca in cazul tau cofeina e cea care iti cauzeaza durerile de cap, renunta treptat la cafea pana cand ajungi sa consumi cofeina nu mai mult de doua zile pe saptamana. Un studiu amplu spune ca persoanele care dorm, in medie, 6 ore pe noapte tind sa aiba in mod semnificativ dureri de cap mai severe si mai frecvente decat persoanele care dorm mai multe ore.
    • Tipul de grăsime pe care îl consumi este foarte important: grăsimile saturate, de exemplu (cum ar fi untul și uleiul de cocos), pot fi benefice, dar pot crește și nivelul de colesterol LDL pe lângă nivelul de colesterol HDL. Cu toate acestea, grăsimile trans (cele care se găsesc în prăjituri, gogoși și cartofi prăjiți) nu sunt niciodată o idee bună - de fapt, îți cresc nivelul de colesterol LDL (rău), reducând în același timp nivelul de HDL (bun). 1. Pește și ulei de pește Uleiul de pește este ideal, deoarece este o grăsime polinesaturată cu lanț lung. Uleiul de pește conține acizi grași omega-6 și -3, pe care organismul nu îi poate crea din alte grăsimi. Alimentele cu omega-3 sunt renumite pentru că furnizează grăsimi esențiale și sănătoase pentru corp și creier. Un lucru de reținut: nu vei dori să gătești cu ulei de pește - în schimb, ia-l sub formă de suplimente sau, și mai bine, optează pentru preparatele din pește (somonul este o alegere excelentă). Per porție (1 lingură): 123 calorii, 14 g grăsimi (2,9 g sat), 0 mg sodiu, 0 g carbohidrați, 0 g zahăr, 0 g fibre, 0 g proteine 2. Avocado și ulei de avocado La fel ca uleiul de pește, uleiul de avocado (sau chiar avocado în general) este plin de acizi grași sănătoși pentru inimă, care s-au dovedit a fi mai sănătoși decât alte grăsimi. „Știința a explicat destul de clar acum ceva timp că uleiurile poli și mononesaturate, cum ar fi cele din avocado, măsline și rapiță, sunt mai benefice decât cele mai bogate în grăsimi saturate atunci când se analizează valorile colesterolului, tensiunii arteriale și, în unele cercetări, IMC în sine Uleiul de avocado are, de asemenea, un punct de ardere ridicat, făcându-l o alegere excelentă pentru gătit și prăjire la temperatură ridicată. Per porție (1 lingură): 124 calorii, 14 g grăsimi (1,6 g sat), 0 mg sodiu, 0 g carbohidrați, 0 g zahăr, 0 g fibre, 0 g proteine 3. Ulei de măsline Folosește ulei de măsline obișnuit pentru a găti sau prăji. Uleiul de măsline extravirgin, pe de altă parte, este ideal de utilizat în sosuri de salată sau pentru stropirea legumelor la grătar Un alt beneficiu: asocierea uleiului de măsline cu legume va ajuta corpul să absoarbă mai ușor anumite vitamine, cum ar fi A, D, E și K, spune el. Per porție (1 lingură): 119 calorii, 14 g grăsimi (1,9 g sat), 0 mg sodiu, 0 g carbohidrați, 0 g zahăr, 0 g fibre, 0 g proteine 4. Ulei de rapiță Uleiul de rapiță este de bază în bucătărie și există un motiv întemeiat pentru care ar trebui să îl ai la îndemână Nu numai că aroma sa subtilă îl face o alegere potrivită pentru prăjit sau grill, dar conține și o doză moderată de omega-3 ,deci este foarte sănătos. Per porție (1 lingură): 124 calorii, 14 g grăsimi (1 g sat), 0 mg sodiu, 0 g carbohidrați, 0 g zahăr, 0 g fibre, 0 g proteine 5. Unt Doar asigurați-vă că alegeți un unt de înaltă calitate, care este mai bogat în acizi grași omega-3 Cu toate acestea, untul este încă o grăsime saturată, deci este important să îl folosiți puțin mai rar decât pe alte grăsimi nesaturate. Per porție (1 lingură): 102 calorii, 12 g grăsimi (7 g sat), 2 mg sodiu, 0 g carbohidrați, 0 g zahăr, 0 g fibre, 0,1 g proteine 6. Ulei de cocos În ultimii ani, uleiul de cocos a devenit atât de cunoscut, încât poate fi utilizat pentru orice, de la gătit până la tratament pentru păr sau piele. În bucătărie, uleiul de nucă de cocos oferă o doză solidă de acid lauric - un nutrient care stimulează imunitatea - și este un excelent substitut pentru unt Dar, este încă o grăsime saturată, așa că încercați să nu o consumați în absolut orice. Per porție (1 lingură): 117 calorii, 14 g grăsimi (12 g sat), 0 mg sodiu, 0 g carbohidrați, 0 g zahăr, 0 g fibre, 0 g proteine sursa
×
×
  • Create New...