Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Dieta persoanelor care suferă de arsuri gastrice!


Monica Badea

Recommended Posts

Daca suferi de arsuri gastrice (numite uneori si "arsuri la stomac"), cu siguranta esti familiarizat cu disconfortul provocat de ele in zona pieptului.

Arsurile gastrice sunt o problema destul de frecventa, creata de refluxul gastroesofagian, o conditie in care o parte din continutul stomacului este fortata sa se "reverse" in esofag. Acest reflux gastroesofagian provoaca o durere arzatoare in partea inferioara a pieptului.
Refluxul persistent, cand acidul gastric ajunge in esofag de mai mult de doua ori pe saptamana, este numit boala de reflux gastroesofagian (BRGE). Arsurile gastrice se simt cand acidul din stomac se revarsa inapoi in esofag, acea structura care transporta alimentele de la gura in stomac. Arsurile gastrice (asa-numitele arsuri la stomac) sunt un simptom al bolii de reflux gastroesofagian.

Iata ce alimente sunt de evitat daca ai arsuri la stomac

Daca suferi de arsuri la stomac cronice, este important sa eviti alimentele picante si sa optezi pentru sosuri cu un continut redus de grasimi, insa cu multe verdeturi proaspete. Medicii gastroenterologi de la Harvard spun, totusi, ca alimentele care declanseaza arsurile gastrice sunt diferite de la o persoana la alta. Asa ca este important sa tii un jurnal alimentar, in care sa notezi tot ceea ce mananci, pentru a determina in acest mod ce alimente iti provoaca simptomele neplacute ale arsurilor gastrice:
- cel mai intalnit simptom este senzatia de caldura (uneori ca de arsura) in piept si in gat, cauzata de acidul gastric;

- senzatie arzatoare in mijlocul pieptului

- durere intensa, care ajunge cel mai posibil si la maxilar

- durere asemanatoare indigestiei, asemanatoare unei senzatii ca de arsura;

- un gust neplacut, cu un miros puternic, pe care il ai in gura.

Unele alimente si ingrediente pot intensifica arsurile gastrice, cum ar fi alimentele picante (iuti), fructele citrice, sosurile de rosii si otetul.

Alimentele prajite si grase sunt de evitat, deoarece acestea stau mai mult timp in stomac. Ele pot creste presiunea de la nivelul stomacului si pot forta anumiti muschi sa se deschida, iar astfel acidul gastric ajunge in esofag.

Alte alimente care pot declansa arsurile gastrice si pe care pacientii trebuie sa le evite sunt ciocolata, cofeina, ceapa, menta, bauturile carbogazoase si alcoolul.

Poti inlocui condimentele cu anumite verdeturi

Ai numeroase optiuni daca vrei sa dai o aroma aparte preparatelor tale, mai ales ca poti manca anumite tipuri de carne slaba, peste, carne de pasare de curte, legume, fructe si cereale integrale. Foloseste ingredientele iuti doar in cantitati mici si ai grija la retetele care contin pudra de ardei iute sau piper cayenne. In locul acestora, foloseste verdeturi proaspete, pentru ca acestea nu irita asa mult mucoasa stomacului. Foloseste patrunjel, oregano si busuioc pentru a da savoare mancarurilor tale.

Gateste alimentele la cuptor

Un alt truc care te ajuta daca suferi de arsuri gastrice are legatura cu metoda pe care o alegi pentru a prepara mancarea. Morcovii, cartofii albi ori cartofii dulci, conopida, broccoli si varza de Bruxelles sunt variante care merg de minune preparate la cuptor, in tava. In plus, daca sotezi legumele sau le prepari pe grill, si aceste metode vor scoate la iveala aromele intense.

Opteaza pentru legume crude

Un alt sfat al medicilor nutritionisti este sa mananci legumele crude. Pasta de tomate ori sosurile de rosii pe care le pui la paste si la alte preparate (sosul salsa, sosul marinara) ti-ar putea crea disconfort si arsuri la stomac, insa daca mananci rosia cruda, nu vei intampina probleme de acest gen.

Gateste cu cat mai putine grasimi

Poti folosi in timpul gatirii sosurile tale preferate, insa este important sa reduci cantitatea de grasime cu care gatesti. De pilda, poti amesteca iaurt degresat cu castravete si busuioc sau poti sota ciupercile intr-un strop de ulei de masline.

Ce alimente ti-ar putea reduce simptomele

Daca ai arsuri gastrice din cauza ca ai o cantitate prea mare de acid gastric, poti include aceste alimente in dieta ta, pentru a tine simptomele sub control.

Legumele - te ajuta sa reduci aciditatea de la stomac. Optiuni bune sunt fasolea verde, sparanghelul, broccoli, conopida, salate si legume cu frunze verzi, cartofi si castraveti.

Ghimbirul - are proprietati antiinflamatoare si este un tratament natural pentru arsurile la stomac si pentru alte probleme gastrointestinale. Poti folosi radacina de ghimbir in retete, in smoothie-uri sau poti prepara un ceai.

Fulgii de ovaz - Terciul preparat din fulgii de ovaz este un preparat ideal pentru micul dejun. Ovazul poate sa absoarba acidul din stomac si poate reduce simptomele refluxului gastroesofagian.

Fructe (nu citrice) - Fructele precum pepenele galben, bananele, merele si perele au o probabilitate prea mica sa iti declanseze arsuri gastrice, in comparatie cu fructele care au o aciditate mai mare (portocala, lamaia, limeta, ananasul, grepfrutul, mandarina).
Carnea slaba - Alege carnea de pui, de curcan, de peste si fructe de mare (crustacee). Aceste optiuni au un continut scazut de grasimi si reduc simptomele de genul arsurilor gastrice. Prepara carnea pe grill, la cuptor, in tava sau fiarbe-o.

Grasimile sanatoase - sursele de grasimi "bune" sunt avocado, nucile romanesti, semintele de in, uleiul de masline, uleiul de susan si cel de floarea-soarelui. Redu aportul de grasimi trans si de grasimi saturate si inlocuieste grasimile "rele" cu aceste grasimi nesaturate, care sunt mult mai sanatoase.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.05bb2e360baebe6c68e7db53606b1b99.jpg

sursa

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
×
×
  • Create New...