Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Remedii naturiste pentru ficatul gras!


Monica Badea

Recommended Posts

Ficatul gras apare din cauza acumulării celulelor grase la nivelul acestui organ, provocată de factori precum obezitatea, colesterolul și trigliceridele mărite sau un consum mare de alcool. Lăsată netratată, această afecțiune cauzează fibroză hepatică, iar după mulți ani, se poate transforma în ciroză.

Ce remedii naturiste pot combate ficatul gras?

Indiferent de remediile naturiste folosite pentru combaterea steatozei hepatice, e important să se respecte indicațiile oferite de medic cu privire la dietă și stilul de viață abordat.

Armurariul

Această plantă este adesea folosită, sub formă de extract ori supliment alimentar, în tratarea afecțiunilor hepatice. Studiile au arătat îmbunătățiri ale funcției hepatice la persoanele cu afecțiuni ale ficatului care au luat un supliment de armurariu, sugerând că acesta ar putea ajuta la reducerea inflamației hepatice și a afectării ficatului. Un alt studiu a constatat, de asemenea, că armurariul poate extinde puțin speranța de viață a persoanelor cu ciroză hepatică provocată de ficatul gras alcoolic.

Poți folosi însă armurariul și sub formă de ceai. O lingură de plantă se adaugă la 250 ml de apă clocotită, se lasă 15 minute la infuzat, la temperatura camerei, după care se strecoară. Se beau trei căni pe zi, pe stomacul gol.

Ceaiul verde

Catehinele din ceai au abilitatea de a îmbunătăți funcția hepatică și de a preveni acumularea grăsimilor la nivelul ficatului. Se recomandă, în acest sens, consumul a două cești (sau o cană) de ceai verde pe zi. Mai ales pentru persoanele cu ficat gras care se confruntă cu insomnia, e bine să bea acest ceai în cursul dimineții, deoarece are efect energizant. Pentru a prepara ceaiul, toarnă 250 ml de apă fierbinte, dar nu clocotită, peste o linguriță de frunze de ceai. Se lasă două-trei minute, se strecoară și se bea fierbinte.
Usturoiul

Și usturoiul¹ poate fi un remediu util, având un rol protector asupra ficatului. Consumul de usturoi combate rezistența la insulină, stresul oxidativ și, totodată, îmbunătățește metabolismul grăsimilor. Așadar, usturoiul consumat crud, în mod regulat (1-2 căței pe zi), poate fi un aliat de preț în combaterea steatozei hepatice. Poți adăuga usturoi pisat într-o salată de legume, peste o mâncare gătită (cu dovlecei, broccoli, vinete)  sau peste bruschete din pâine prăjită cu felii de roșii, busuioc și stropite cu puțin ulei de măsline.

Strugurii roșii

Strugurii conțin resveratrol în concentrații mari, iar acest antioxidant combate inflamația ficatului, reducând astfel daunele aduse la nivel hepatic de boala de ficat gras. Studiile sugerează că resveratrolul utilizat zilnic poate chiar să prevină boala de ficat gras. Poți consuma, de exemplu, un ciorchine de strugure pe post de gustare între masa de prânz și cină.

Turmericul


Antiinflamator renumit, dar și un excelent antioxidant, turmericul poate combate steatoza hepatică, îmbunătățind abilitatea organismului de a metaboliza grăsimile și prevenind, totodată, acumularea acestora la nivelul ficatului. Se recomandă, în acest sens, consumul zilnic de ceai de turmeric. Turmericul poate fi dizolvat și în lapte pentru a fi consumat zilnic. Pune la fiert 500 ml de apă, iar când dă în clocot adaugă 1 linguriță cu vârf de turmeric. Dă focul mic, lasă să fiarbă 10 minute, apoi strecoară ceaiul și lasă-l 5 minute înainte de a bea. Poți adăuga în cană puțină zeamă de lămâie și o linguriță de miere.

Cafeaua

O ceașcă de cafea pe zi poate fi, de asemenea, folosită pe post de remediu natural în tratarea bolii de ficat gras. Studiile arată că această băutură poate reduce inflamația ficatului, contribuind totodată la reducerea obezității și a riscului de boli cardiovasculare.

Spirulina

Această algă este bogată în proteine, vitamine, minerale, dar și antioxidanți de preț. Spirulina susține funcțiile sistemului imunitar, însă, totodată, unele studii² au arătat că este benefică în tratarea bolii de ficat gras.

Ce alte soluții sunt utile în combaterea ficatului gras?

Pe lângă aceste remedii naturiste de combatere a steatozei hepatice, se recomandă următoarele:

Hidratarea corespunzătoare

Consumul de apă contribuie la eliminarea toxinelor din ficat și este esențial pentru refacerea ficatului. Pentru a te asigura că te hidratezi corespunzător, respectă următoarele indicații: bea un pahar cu apă când te trezești, bea apă între mese, bea apă înainte și după ce faci sport, bea apă înainte de culcare și, foarte important, bea două pahare cu apă când simți că ai obosit și resursele sunt pe terminate, în decursul zilei. Ar trebui să ajungi astfel cam la 6-8 pahare cu apă zilnic.
Dieta sănătoasă
Asigură-te că în alimentația ta zilnică incluzi legume, fructe, ierburi aromatice, cafea sau ceai verde, pește gras, nuci, semințe, ulei de măsline. Evită alimentele bogate în grăsimi animale (carne grasă, brânzeturi grase, smântână, unt) prăjelile și orice conține grăsimi trans (margarină, produse de patiserie, produse de fast-food), precum și alcoolul. Renunță la consumul de fructoză in exces, provenită din băuturi si sucuri dulci, sosuri îmbogățite cu fructoză și alimente care conțin zahăr rafinat.

Practicarea unui sport sau a unei alte forme de mișcare

Activitatea fizică stimulează eliminarea grăsimilor care au acaparat ficatul, ajutându-te astfel să tratezi steatoza hepatică. Dacă nu poți face un sport anume zilnic, e bine să faci măcar o plimbare de 30 de minute sau câteva exerciții fizice în casă, cu fereastra deschisă.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.5c5aa901d5677ca2294a07c4301da2b7.jpg
sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
    • -1,8kg ardei iute rosu curatat de seminte  și tocat marunt -1 kg ardei capia -tocat cât mai marunt -1,5 l l otet de 9 grade -700 gr îndulcitor (eritritol )..puteți adauga pana la 1 kg dacă doriți sa iasa mai dulce sau dacă ardeii iuți sunt prea iuți (dacă folosiți zahăr ,500 gr ar fi suficient ) Mod de preparare Le-am scos semintele(ardeilor iuți ,am folosit o pereche de mănuși chirurgicale )apoi i-am taiat bucatele mai mici….ardeiul capia trebuie sa fie  mai carnos ,de asemenea tăiat și el in cubulete marunte. Într- o cratita punem otetul si îndulcitorul  si lasam la foc mic aproximativ  30 min sa fiarbă ,apoi punem ardeiul iute si ardeiul capia si lasam sa fiarba aproximativ 60-65 de minute la foc foarte mic. Punem dulceața in borcane ,punem capacele si punem la bain marie pentru minim 1 ora …sterilizarea borcanelor (cu orice fel de dulceața ,zacusca ,gem )este foarte importantă si ne asigura ca produsele se vor păstra foarte bine luni sau ani întregi !
×
×
  • Create New...