Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Vitamina B12 una dintre cele mai importante vitamine pentru organism !


Monica Badea

Recommended Posts

Vitamina B-12 nu trebuie sa ne lipseasca din dieta. Este atat de importanta incat metabolismul fiecarei celule depinde de ea

Dar varsta nu este singura cauza: lipsa carnii din alimentatie, unele medicamente precum cele pentru diabet de tip 2 sau pentru tratarea ovarelor polichistice cresc riscul de a suferi o astfel de deficienta.

Iar lipsa de vitamina B12 din organism poate avea efecte de toate felurile, incepand cu oboseala severa pana la probleme serioase cu vederea.

Aceasta vitamina nu trebuie sa ne lipseasca din dieta. Tot mai multe persoane sunt diagnosticate ca avand deficit de vitamine.

In cazul acesteia insa, consecintele sunt dramatice. Apar simptome neurologice care sunt, din pacate, ireversibile. De asemenea, aceasta insuficienta predispune la un mai mare risc de a dezvolta psihoze, manie, dar si dementa.

Vitamina B-12, caci despre ea este vorba, este cea mai dinamica din punct de vedere structural si se gaseste in produsele din carne, putand fi produsa numai prin sinteza de fermentatie bacteriana.

Daca nu consumi insa produse de origine animala obligatoriu ai nevoie de suplimente si de alimente precum peste, carne, oua si produse lactate.

Persoanele cu varsta peste 14 ani, de pilda, trebuie sa consume zilnic mai mult de 2,4 micrograme (mcg) de vitamina B-12, iar adolescentii si adultii cu varsta peste 14 ani, 2,4 micrograme (mcg) de vitamina B-12 pe zi. Femeile insarcinate ar trebui sa asigure consumul de 2,6 mcg, iar cele care alapteaza, 2,8 mcg.

Daca ai o dieta sanatoasa, in mod normal nu ar trebui sa te confrunti cu o deficienta de vitamina B12. In caz contrar, in lipsa acestei vitamine vei priva organismul de o functionare normala a creierului, dar si a sistemului nervos.

Si, sa nu uitam, B-12 este, de asemenea, implicata in formarea celulelor rosii din sange ajutand la crearea si reglarea ADN-ului.

De altfel, metabolismul fiecarei celule din organism depinde de vitamina B-12, pentru ca ea joaca un rol important in sinteza acizilor grasi si productia de energie.

In acelasi timp, vitamina B-12 permite eliberarea de energie ajutand organismul sa absoarba acidul folic.

Fara vitamina B-12, corpul uman, care produce milioane de celule rosii din sange in fiecare minut, nu le poate multiplica in mod corespunzator, „productia de globule rosii” fiind serios afectata daca nivelul vitaminei B-12 scade.

Vorbim de aparitia anemiei, dar si de depresie, confuzie, probleme de memorie si asta chiar si in situatia in care nivelurile de B-12 sunt doar putin mai scazute decat cele normale.

In lipsa acestei vitamine este foarte posibil sa ai si alte manifestari, precum constipatie, pierderea poftei de mancare, pierderea in greutate.

In cazul unor simptome care se intensifica vorbim deja de modificari neurologice, cum ar fi amorteala si furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor.

Gasim vitamina B in carne, porc, vita, miel, pasare de curte, dar si in sunca, oua, peste, lactate, lapte, branza, iaurt, oua si drojdie.

Principalele simptome ale carentei de vitamina B12 sunt:

Slabiciune

Daca te simti slabita si obosita tot mai des,atunci ar trebui sa mergi la un control medical sa vezi daca esti in regula cu vitaminele si mineralele in organism. S-ar putea ca organismul sa se confrunte cu o carenta de vitamina B12.

Probleme cu sistemul nervos

Atunci cand organismul nu dispune de vitamina B12 duce la epuizarea mielinei,fiind cea care protejeaza nervii. Acest lucru duce la leziuni ale nervilor si cauzeaza probleme precum amorteala sau furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor,dar afecteaza,de asemenea,si mobilitatea.

Palpitatii cardiace

Atunci cand in organism exista un deficit de vitamina B12 este afectat fluxul de oxigen care trebuie sa ajunga la tesuturi. Acest lucru poate duce la o crestere a palpitatiilor cardiace.

Vedere neclara

Lipsa de vitamina B12 poate deteriora nervul optic si vasul de sange din jurul retinei. In acest caz poti sa te confrunti cu vedere neclara si provoaca,de asemenea,pierderea vederii.

Pierderea memoriei

Cand lipseste vitamina B12 din organism,scade productia de serotonina din creier,lucru care cauzeaza probleme neurologice si pierderi de memorie.

Respiratie ingreunata

In cazul in care organismul nu dispune de vitamina B12,este afectat fluxul de oxigen care trebuie sa ajunga la tesuturi. Atunci te poti confrunta cu dificultati de respiratie.

Constipatie

Carenta de vitamina B12 din organism ingreuneaza si absorbtia celorlalte substante nutritive,si apar problemele digestive si constipatia.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.faa7d03c6aa4b9140c8cd0b153b6dfed.jpg
sursa

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -4 oua -400 gr Branza dulce -400 ml iaurt -25 gr faina (puteți pune de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -100 gr îndulcitor (eritritol folosesc eu..sau 70 gr zahăr) -esența Mod de preparare : Într-un vas încăpător am pus Branza dulce ,iaurtul ,indulcitorul și esența și le-am frecat bine (se poate și cu mixerul ),după omogenizare am adăugat faina și amidonul și am amestecat energic (nu necesita praf de copt ) Într-un alt bol am bătut bine (tot cu mixerul ),ouăle (întregi ,nu am separat albușurile de gălbenușuri ) pâna când au început sa se albească (cam 5-6 minute ),apoi le-am incorporat in compoziția de brânză și iaurt ..am amestecat cu o lingura de lemn ,ușor (de jos in sus ) Am pus compoziția in tava(eu am folosit una de Silicon și nu a mai necesitat hârtie de copt) și am copt pt 20 de minute la 200 gr ! După ce am oprit cuptorul ,am mai lăsat câteva minute prăjitura acolo ,apoi am scos-o și am lăsat-o sa se răcorească bine ,după care i-am pus deasupra nuca de cocos (puteți pune orice peste ea..dulcețuri ,ciocolata topita,fructe nuca măcinată ) Am tăiat prăjitura după ce a fost bine răcita (cel mai bine e sa fie lăsată la frigider peste noapte sau măcar 2-3 ore )!
    • Ingrediente: -orez (integral ,alb,brun ,bulgur) -apa -ulei -sare -zeama de lămâie -lapte vegetal (eu am folosit de ovăz) Mod de preparare Punem orezul la fiert în apa (la fel cum procedam la un pilaf ) Când orezul este gata fiert îl dăm la rece ! Începem pregătirea smântânii: -3 linguri pline cu vârf de orez fiert ,100 ml lapte vegetal ,50 ml ulei ,sare ,zeama de lămâie ..totul la blender ! Mixam pana când obținem o pasta groasa care poate fi folosită atât ca smântâna pentru preparate de post sau nu..sau o putem transforma in maioneza (adăugăm muștar sau turmeric pt culoare )..dacă ne dorim cantitate mai mare dublam sau Triplam cantitățile urmând același procedeu !
    • Buna ziua Mihaela Florescu,
    • Buna ziua,ma numesc Mihaela Florescu, am 48 de ani,sunt din Giurgiu.   
    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
×
×
  • Create New...