Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Legumele verzi și ficatul gras!


Monica Badea

Recommended Posts

Boala ficatului gras afectează aproximativ 20% din populația planetei și este cea mai răspândită afecțiune a ficatului, mai ales în țările vestice. Mai mult, această afecțiune reprezintă a șasea cauză asociată cu cancerul hepatic, potrivit datelor colectate, pe plan global, în intervalul 2000 și 2016. La cancerul de ficat localizat, supraviețuirea pacientului pentru mai mult de 5 ani este de 31% și de numai 11%, dacă boala avansează spre alte organe din vecinătate sau acaparează ganglionii limfatici.  

Principala cauză a ficatului gras este alimentația hipercalorică și bogată în grăsimi, precum și consumul excesiv de alcool. Alți factori contributori la această afecțiune este obezitatea, precum și anumiți factori de risc metabolici.

În prezent, nu există un tratament reglementat pentru boala ficatului gras, care adesea progresează spre alte boli mai grave, precum fibroză și ciroză. Așadar, opțiunile de tratament actuale includ pierderea în greutate, schimbarea alimentației și orientarea spre mâncăruri mai sănătoase, precum și exercițiul fizic regulat.

Vestea bună este, însă, că prin alimentație, boala ficatului gras se poate redresa. ..compușii care se regăsesc, în mod natural, în legumele cu frunze verzi pot preveni și chiar vindeca boala ficatului gras. Legumele verzi, care se găsesc cu ușurință  în piețe și supermarketuri, cum ar fi spanacul, varza, și salata, conțin nutrienți esențiali care susțin sănătatea ficatului și reducerea grăsimii de la nivelul acestuia  

Legumele verzi și rolul lor în prevenirea și regresia ficatului gras

De ce au ajuns legumele cu frunze verzi să fie studiate de către cercetători în speranța descoperirii unor efecte benefice pentru persoanele care suferă de ficat gras? Deoarece cercetări din trecut au demonstrat faptul că anumiți compuși care se regăsesc  în mod natural în acestea joacă un rol important în stimularea metabolismului celular. De asemenea, conform specialiștilor în domeniu, legumele cu frunze verzi pot avea capacitatea de a proteja organismul de anumite afecțiuni metabolice, printre care și diabetul de tip 2.

Pe lângă aportul de legume, pentru o bună gestiune a ficatului gras, specialiștii susțin că un regim sărac în carbohidrați simplu poate îmbunătăți funcția metabolică și ajuta în tratamentul acestei afecțiuni.  

 o dietă restrictivă din punct de vedere al carbohidraților simpli, dar bogată în proteine și carbohidrați complecși, care se regăsesc în legume, poate fi utilizată cu succes ca strategie de tratament în steatoza hepatică.
Cu toate acestea, specialiștii subliniază că susținerea unui regim alimentar strict este un subiect complicat, mai ales dacă acesta trebuie menținut pe parcursul întregii vieți. Din acest motiv, ei încurajează pacienții să încerce să mențină un echilibru sustenabil, adică să nu își refuse anumite plăceri, dar să fie mereu atenți la calitatea alimentelor din farfurie, precum și la cantitate și frecvență, și să nu uite de exercițiul fizic regulat.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.b1e48bbe445a2a4013131b45f859812e.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...