Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Alimente “sănătoase” cu zahăr ascuns !


Monica Badea

Recommended Posts

Consumul de zahăr în exces poate fi mai dăunător decât ți-ai imagina, deoarece poate duce la apariția mai multor afecțiuni, printre care și diabetul, dar îți poate da peste cap și silueta, contribui la apariția celulitei și te poate afecta și pe plan psihic. Deși zahărul propriu-zis nu este unicul vinovat pentru “dependența de dulce”, ci este vorba despre combinația de zahăr cu grăsimi, zahărul în cantități ridicate poate da stări de iritabilitate și surescibilitate și poate afecta calitatea somnului. Iată principalele alimente de care va trebui să te ferești atunci când încerci să reduci consumul de zahăr.
1.  Sosurile de paste gata preparate

Sosurile de paste pot fi înșelătoare din acest punct de vedere, pentru că nu sunt neapărat dulci la gust. Cu toate acestea, un sos de paste obișnuit poate avea între 6 și 12 grame de zahăr per porție. Acesta este echivalentul conținutului de zahăr dintr-un biscuite cu ciocolată. Experții în sănătate recomandă ca femeile să nu consume mai mult de 100 calorii de zahări pe zi, iar bărbații nu mai mult de 150 calorii de zahăr pe zi. Așadar, dacă ți-e poftă de o porție de paste, verifică tabelul nutritional de pe ambalaj, pentru a nu consuma mai mult zahăr decât ți-ai propus.

2.  Batoanele de musli și cereale

Deși batoanele de cereale par a fi o gustare sănătoasă, majoritatea produselor de acest tip de pe piață conțin multe surse de zahăr, cum ar fi siropuri îndulcite, zahăr alb sau brun, miere, dextroză și fructoză. Unele conțin glazură de iaurt sau de ciocolată, altele conțin fulgi de ciocolată sau de migdale, iar toate acestea contribuie la creșterea conținutului total de zahăr adăugat. Așadar, un baton de cereale poate conține undeva între 8 și 12 grame de zahăr per porție. Prin urmare, în loc să mănânci un asemenea baton la gustare, optează pentru o porție de iaurt cu cereale, unde poți controla mai bine conținutul de zahăr adăugat.

3.  Anumite iaurturi

Iaurturile și lactatele, în generale, sunt alimente importante din dietă, pentru că aduc un aport semnificativ de calciu și de proteine. Cu toate acestea, chiar și unele iaurturi cu un conținut scăzut de grăsimi pot avea undeva între 17 și 33 grame de zahăr per porție. Acest conținut de zahăr îl include și pe cel regăsit în mod natural în laptele din care a fost preparat iaurtul. De asemenea, iaurturile care conțin fructe sau diverse sosuri și arome sunt mult mai bogate în zahăr adăugat. Dacă încerci să reduce cantitatea de zahăr pe care o consumi zi de zi, optează pentru iaurturi cu un conținut redus de zahăr. Pentru a-i da savoare, poți adăuga fructe sau cereale în iaurt și vei obține o gustare foarte bună.

4.  Cerealele tip granola sau musli

Cerealele tip granola sau musli sunt foarte căutate la ora actuală, pentru că oferă o alternativă bună de mic dejun consistent și delicios. De asemenea, majoritatea acestor produse conțin fulgi de ovăz, care sunt bogați în fibre sănătoase. Cu toate acestea, multe sortimente de granola sau musli conțin aproximativ 10-15 grame de zahăr per pachet. Chiar și versiunile cu conținut mai scăzut de zahăr tot au, în medie, 5-6 grame de zahăr. Pentru a evita consumul de zahăr în exces, poți să-ți faci propriul amestec de granola, cu fructe, mai multe tipuri de cereale și extract de vanilie.

5.  Sosurile pentru salată

Sosurile pentru salată, în special cele dulci, precum oțetul balsamic sau sosul pentru salata Cezar, conțin între 5 și 7 grame de zahăr, la numai două linguri de sos. Așadar, este bine să fii atentă la sosul pe care îl alegi pentru salata de la prânz, mai ales dacă te afli la cură de slăbire. O opțiune mai potrivită este sosul preparat de tine dintr-o lingură de ulei de măsline și sucul unei jumătăți de lămâie. Dacă îți dorești un gust puțin mai aromat, poți opta pentru un sos tip vinaigrette cu un conținut scăzut de zahăr. Acestea au, de obicei, undeva în jurul unui gram de zahăr adăugat.

6.  Cerealele pentru copii

Cerealele pentru copii, cu diverse arome, precum fructe, miere sau ciocolată, nu oferă un aport nutritional deosebit și sunt bogate în zahăr. Pentru a evita ca cel mic să consume zahăr în exces, poți înlocui aceste cereale cu un amestec de cereale integrale pe care le poți îndulci cu fructe sau cu o linguriță de miere.

7.  Băuturile energizante

Majoritatea băuturilor energizante conțin atât cafeină, cât și foarte mult zahăr. Așadar, unele băuturi energizante pot conține până la 25 grame de zahăr per porție. Dacă obișnuiești să bei asemenea băuturi, optează pentru varianta fără zahăr.

8.  Conservele de fructe

Fructele conservate, cum ar fi compoturile, conțin foarte mult zahăr. Chiar și variantele în sirop light au aproape 39 grame de zahăr per porție. Poți reduce din conținutul de zahăr consumat prin scurgerea siropului, ceea ce te va scuti de aproape 15 grame de zahăr. Cu toate acestea, dacă încerci să reduce din consumul zilnic de zahăr, este de preferat să eviți consumul de fructe la conservă. Optează, în schimb, pentru fructe proaspete sau, dacă ai talent culinar, prepară-ți propriile conserve, fără zahăr adăugat.  

9.  Anumite ceaiuri

Multe persoane, atunci când încearcă să taie din consumul de zahăr, schimbă sucurile acidulate cu ceai. Cu toate acestea, multe tipuri de ceai gata preparat conțin cantități surprinzătoare de zahăr. De exemplu, un ceai tip ice tea cu aromă de lămâie poate conține până la 32 grame de zahăr per sticlă. Dacă simți nevoia să bei ceva aromat, dar fără mult zahăr sau chiar fără zahăr deloc, optează pentru ceai făcut în casă sau pentru apă infuzată cu fructe.

10.  Fructele uscate

Odată deshidratate, conținutul de zahăr crește raportat la volumul fructului, ceea ce înseamnă că fructele uscate îți vor aduce un aport mai ridicat de zahăr față de cele proaspete. În acest sens, o pungă mică de stafide poate avea peste 25 grame de zahăr. O opțiune mai potrivită sunt strugurii - la fel de dulci, dar cu numai 12 grame de zahăr.

11. Ketchupul

Ketchupul conține, în medie, 4 grame de zahăr per linguriță. Deși nu pare mult, prin consum frecvent, cantitatea de zahăr consumată pe zi poate crește exponential. Dacă îți place ketchup-ul, caută o variantă cu un conținut mai scăzut de zahăr.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.65a372e4af7624d7cdcadecd33d5e55a.jpg

 sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
    • -1,8kg ardei iute rosu curatat de seminte  și tocat marunt -1 kg ardei capia -tocat cât mai marunt -1,5 l l otet de 9 grade -700 gr îndulcitor (eritritol )..puteți adauga pana la 1 kg dacă doriți sa iasa mai dulce sau dacă ardeii iuți sunt prea iuți (dacă folosiți zahăr ,500 gr ar fi suficient ) Mod de preparare Le-am scos semintele(ardeilor iuți ,am folosit o pereche de mănuși chirurgicale )apoi i-am taiat bucatele mai mici….ardeiul capia trebuie sa fie  mai carnos ,de asemenea tăiat și el in cubulete marunte. Într- o cratita punem otetul si îndulcitorul  si lasam la foc mic aproximativ  30 min sa fiarbă ,apoi punem ardeiul iute si ardeiul capia si lasam sa fiarba aproximativ 60-65 de minute la foc foarte mic. Punem dulceața in borcane ,punem capacele si punem la bain marie pentru minim 1 ora …sterilizarea borcanelor (cu orice fel de dulceața ,zacusca ,gem )este foarte importantă si ne asigura ca produsele se vor păstra foarte bine luni sau ani întregi !
×
×
  • Create New...