Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Ce nu ar trebui să existe în meniurile noastre!


Monica Badea

Recommended Posts

Zaharul si dulciurile
Se pot face diverse deserturi cu fructe, care sa fie dulci, pentru nevoia de „dulce” si de energie.

Cereale procesate
Sunt dovedite toxice pentru om, in special cele extrudate, pline de zahar si aditivi (cititi cu maxima atentie etichetele). Au o densitate micronutritiva redusa, dar o densitate calorica mare. Glutenul este un alergen puternic si un drog pentru sistemul nervos (prin gliadinmorfine). La persoanele predispuse pot induce in mod direct diabetul. Ar putea fi inlocuite cu: pseudocereale (hrisca, mei, quinoa) sau cu porumb (chiar mamaliga), orez cu legume, secara, ovaz, dar in forme neprocesate industrial.

Painea prajita

Painea prajita contine substante extrem de nocive, aflate in special in coaja si zonele caramelizate, asta pe langa aportul mare de amidon (glucoza) si lipsa nutrientilor esentiali. Crutoanele sunt tot paine prajita. Desi nu poate fi „inlocuita” exista pe piata si variante de secara integrala sau variante de „crackers” obtinut prin deshidratare (diverse ingrediente) la temperaturi sigure.

Produse de patiserie
Placinte si merdenele
Pe langa cele de mai sus, produsele de patiserie vin si cu grasimi oxidate (de multe ori margarina). Pe astea le evitam cu totii, chiar si la varsta adulta.
Stim, pentru “unii “margarina e buna, pentru ca in reclame vedem cum are ea omega 3..dar imi permit sa cred ca pentru ceilalti este toxica, asa cum s-a dovedit de zeci de ani.
Pizza este absolut inadmisibila: faina arsa, grasime arsa, sare in exces… o bomba calorica fara prea mari calitati nutritionale.

Lactate in exces
Laptele de vaca omogenizat si pasteurizat,este confirmat ca factor de risc in bolile cardiovasculare si autoimune. Cel industrial are un profil de grasimi gresit, este sarac in vitamina D si vitamina K. Probabil vine si cu „hormoni”.

Ar putea fi inlocuit cu iaurturi (fermentii lactici transforma laptele intr-un aliment nou, cu nenumarate beneficii) sau chiar cu „lapte vegetal”
In special combinatia de lapte cu cereale este contraindicata, inducand somnolenta.
Branzeturile au rolul lor (ca si celelalte lactate, vin cu nutrienti importanti pentru crestere, proteine, calciu) dar prezenta lor in exces dezechilibreaza meniul.

Branza este un aliment care poate fi consumat ca și “condiment” nu ca și o baza a unei mese cum ar fi celebra “brânza cu roșii” și pâine care se regăsește pe masa multora cât e vara de mare.

Mezeluri si carne procesata Pentru cele mai multe, ingredientul „carne” reprezinta doar o mica parte din continut, cedand locul unei varietati de aditivi care numai bine nu fac. Daca mancam carne ,ea trebuie sa fie dintr-o sursa curata si cat mai putin procesata (maxim fiarta sau la cuptor, nu la gratar sau prajita). Daca totusi sunt mezeluri (pentru gust, obisnuinta, usurinta in preparare), trebuie alese varietati cu un procent mare de carne, cum sunt cele cu 80% sau 90% continut de carne. Exista si mezeluri sanatoase pe piata.

Schnitzel, cascaval pane sau alte prajeli
Nu mai au nevoie de nicio prezentare. Gresite de la cap la coada, cu exceptia situatiei cand mananci doar interiorul si arunci partea considerata de multi „buna”, adica faina arsa in ulei.
Omletele obținute prin prăjirea in baie de ulei ,transforma oul dintr-un aliment util intr-unul periculos…ele ar trebui sa se faca omlete cu legume la cuptor, la temperatura scazuta si nu arse sau prăjite in litri de ulei.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.c71cda9b811c2e12ef234dcb59b6792f.jpg

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
×
×
  • Create New...