Monica Badea Posted July 16, 2021 Posted July 16, 2021 Scăderea consumului de mâncare este un pas esențial. Creează deficitul caloric necesar pentru declanșarea procesului de slăbire. Acesta însă nu este nici pe departe suficient. Organismul poate face unele adaptări hormonale, mai ales dacă reducerea calorică este dusă la extreme. Drept urmare, scăderea în greutate ajunge rapid la o fază de platou. Și se întâmplă ceea ce nu-ți dorești sub nicio formă: nu mai slăbești aproape deloc. Așadar, redu-ți consumul cu moderație, astfel încât să mănânci mai puțin, nu să te înfometezi. Pe de altă parte, să alegi cu atenție ceea ce mănânci. Și asta pentru că alimentele cu aceeași cantitate de calorii pot avea efecte diferite asupra metabolismului. Să luăm exemplul alimentelor cu un indice glicemic (IG) ridicat, care-ți pot încurca serios planurile. Potrivit unui studiu controlat randomizat, apărut în Jurnalul American de Nutriție Clinică, acest tip de alimente se fac vinovate de: -fluctuațiile glicemiei și creșterea secreției de insulină apariția poftelor irezistibile de dulce -un grad mai mare de depozitare a grăsimilor Iată câteva „reprezentante” de seamă ale acestei categorii alimentare: -produsele de cofetărie și patiserie -băuturile răcoritoare cu zahăr adăugat -pâinea albă -orezul alb -cartofii prăjiți De mare ajutor în demersul către obiectivul tău îți mai pot fi și această serie de măsuri: planificarea prealabilă a meselor și gustărilor, urmată de cumpărarea numai a alimentelor care se află pe lista de cumpărături să estimezi cu acuratețe mărimea porției de mâncare, precum și proporțiile dintre macronutrienți (proteine, grăsimi și carbohidrați) să existe o sursă de proteine și fibre la fiecare masă să încerci noi ierburi aromatice și condimente pentru a adăuga savoare și a reduce astfel nevoia de zahăr, sare și grăsimi suplimentare gătirea unor cantități mai mari de alimente sănătoase și păstrarea lor la congelator (de exemplu, chifteluțe de năut, supă de linte etc.) evitarea pauzelor prea lungi între mese, pentru a reduce pofta de gustări nesănătoase hidratarea corespunzătoare, pentru a reduce pofta de băuturi cu zahăr efectuarea a cel puțin 30 de minute de activitate fizică de intensitate moderată în majoritatea sau în toate zilele săptămânii găsirea unui partener de dietă și sport – te ajută să te ții de reguli și să nu te abați de la obiectivul stabilit monitorizarea periodică a greutății – o dată pe săptămână, în aceeași perioadă din zi (dimineața sau seara)t Atenție :CANTITATEA face diferența. 3 Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.