Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Topul uleiurilor sănătoase!


Monica Badea

Recommended Posts

Este important sa stii ca, din punct de vedere caloric, uleiurile au acelasi aport. Mai exact, 120 de kcalorii si 13 g de grasimi/ lingura, respectiv aprox 900 Kcalorii la 100 g ulei. Ceea ce face diferenta insa atunci cand vine vorba despre uleiuri este raportul dintre grasimile monosaturate - care ar trebui sa fie la un ulei bun de masline, de exempllu, extravirgin, presat la rece , aproximativ 90%, fata de grasimile  polinesaturate de aproximativ 10 %). Acest raport determina starea uleiului, fie ea lichida sau solida, precum si modul in care reactioneaza la temperaturi crescute ori impactul pe care il are asupra sanatatii noastre.
De asemenea, ph-ul uleiului este extrem de important si difera de la un tip la altul, influentand gustul si dand relatii despre calitatea acestuia.

Alege intotdeauna varianta de ulei presat la rece

Este vorba despre maniera prin care uleiul a fost procesat. Uleiul presat la rece este obtinut la temperaturi scazute, ceea ce inseamna ca pastreaza aroma, dar si nutrientii care altfel sunt distrusi de caldura excesiva.

Tine cont de temperatura de afumare

Temperatura de afumare este temperatura la care uleiul se dezintegreaza, pierzandu-si nutrientii si aroma. Atunci cand atinge temperatura de afumare, uleiul incepe sa fumege. Unele uleiuri au o temperatura de afumare mai ridicata, ceea ce inseamna ca sunt indicate pentru prajit si gatit la temperaturi ridicate. Altele, pe de alta parte, au temperatura de afumare scazuta, ceea ce inseamna ca ar trebui folosite ca atare, in salate sau preparate negatite la sursa de caldura.

Locul I: Uleiul de masline

Uleiul de masline presat la rece este unul dintre cele mai sanatoase uleiuri. Bogat in antioxidanti de pret, in polifenoli, dar si cu proprietati antiinflamatoare, uleiul de masline este recomandat de catre specialistii in nutritie, dar si cardiologi.

Punctul de afumare al acestuia este de 190 de grade Celsius. Acest ulei nu este deci recomandat pentru prajire sau gatire la temperaturi ridicate.

Alege ulei de masline extravirgin (nerafinat) pentru dressinguri de salate si preparate negatite la temperaturi ridicate. Daca vrei sa il folosesti la prajit sau la gatirea preparatelor la cuptor, alege uleiul de masline virgin, nerafinat.

Locul II: Uleiul de canola

Uleiul de canola, adica de rapita, este si el printre preferatul adeptilor unui stil de viata sanatos, popularitatea sa crescand considerabil in ultimii ani

Punctul de afumare al uleiului de canola este de 205  grade Celsius.

Uleiul de canola presat la rece are o multime de beneficii pentru sanatate si, pentru ca are o temperatura de afumare destul de ridicata, poate fi folosit atat la temperaturi scazute, cat si la temperaturi ridicate.

Un mare dezavantaj al acestui ulei este ca, de multe ori, provine din seminte ale plantelor modificate genetic. Asadar, asigura-te ca alegi o varianta organica de ulei de canola.

Locul III: Uleiul de in

Uleiul de seminte de in este bogat in acizi grasi Omega-3, fiind extrem de sanatos. Totodata, studiile au dovedit ca includerea acestui ulei in dieta zilnica scade tensiunea arteriala si are un efect benefic pentru cardiaci.

Temperatura de afumare a acestui ulei este de 100 de grade Celsius, ceea ce inseamna ca nu e indicat sa il folosesti la gatit.

Acest ulei devine ranced destul de repede, asa ca achizitioneaza-l in cantitati reduse.

Uleiul de nuca

Uleiul de nuca este si el extrem de sanatos, fiind bogat atat in continutul de acizi grasi Omega-3, cat si in continutul de acizi grasi Omega-6.

Punctul de afumare al uleiului de nuca este de 71 de grade Celsius, ceea ce inseamna ca nu trebuie, sub nicio forma, sa il folosesti la prepararea alimentalor prin expunerea la caldura.

Uleiul de susan

Folosit cu preponderenta in bucataria asiatica, uleiul de susan este foarte aromat si poate fi folosit cu succes si la prajirea alimentelor, temperatura de afumare a sa fiind de 210 grade Celsius. Raportul dintre gasimile monosaturate si cele polinesaturate nu este tocmai favorabil, insa nu e o varianta de neglijat.

Uleiul de floarea-soarelui

Uleiul de floarea soarelui nu este nesanatos, atata timp cat alegi varianta de ulei presat la rece, ba cchia are un continut mare de acizi grasi omega 6,cu efcet antiinflamator . Temperatura de afumare este de 225 de grade Celsius, ceea ce inseamna ca poate fi folosit si la gatit, in ciuda miturilor vehiculate.

Uleiul de palmier

Uleiul de palmier este bogat in vitamina E, in beta-caroten, dar si in alti antioxidanti. Temperatura de afumare a acestui ulei este de 230 de grade Celsius, ceea ce inseamna ca poate fi folosit inclusiv la temperaturi ridicate.
Totusi, specialistii raman rezervati in ceea ce priveste acest ulei, din cauza continutului bogat de grasimi saturate.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.978a70cb1ac475acdb4fc55985fc89f3.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
×
×
  • Create New...