Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Ficatul gras(steatoza hepatică),poate genera afectiuni cardiovasculare!


Monica Badea

Recommended Posts

Ficatul gras si bolile cardiovasculare

Ficatul, cel mai mare organ din corp, are o serie de functii vitale – acesta transforma hrana in energie, proceseaza colesterolul, curata sangele de toxine si produce proteine care contribuie la coagularea sangelui. Insa, odata ce apare steatoza hepatica, adica acumularea de grasimi la nivelul ficatului, acest organ functioneaza din ce in ce mai anevoios si, astfel, pot aparea o serie de alte probleme.

Pana in anul 1980, boala de ficat gras era rareori diagnosticata la pacientii care nu consumau alcool in exces. Oamenii de stiinta, insa, au descoperit ca grasimile in exces si diabetul pot, de asemenea, sa cauzeze steatoza hepatica, chiar si la persoanele care nu sufera de alcoolism.
Mai mult decat atat, boala de ficat gras poate cauza, in timp, probleme cardiovasculare. Acest lucru este valabil si invers – adica bolile cardiovasculare cresc riscul de steatoza hepatica.

Tot mai multe dovezi stiintifica indica o legatura puternica intre boala de ficat gras si aparitia placii pe artere. Compusii inflamatorii si substantele produse de steatoza hepatica pot favoriza procesul aterosclerotic care afecteaza interiorul arterelor si creste riscul de coagulare a sangelui. Aceasta combinatie creste riscul de infarct sau accident vascular cerebral.

In 2016, cercetatatorii au sugerat relatia bi-directionala existenta intre ficatul gras si bolile cardiovasculare. Ficatul gras poate duce la boli cardiovasculare si viceversa.

Din cauza prevalentei obezitatii, ficatul gras nonalcoolic a devenit o afectiune extrem de frecventa. Obezitatea este si ea un factor independent, major, pentru bolile cardiovasculare, astfel incat ambele afectiuni pot coexista la multi pacienti.

Desi multe studii anterioare au incercat sa arate aceasta relatie dintre ficatul gras si afectiunile cardiovasculare, acestea nu au reusit sa demonstreze secventa de producere - ficatul gras precede sau se dezvolta dupa aparitia unei afectiuni cardiovasculare.
-cercetatorii au observat ca pacientii care sufereau de ficat gras au dezvoltat afectiuni ca hipertensiune arteriala si diabet zaharat de tip 2 in urmatorii 6 ani care au urmat diagnosticului de ficat gras. O alta analiza a demonstrat ca pacientii cunoscuti cu hipertensiune arteriala, diabet zaharat de tip 2 sau hipertrigliceridemie au sanse mai mari de a dezvolta ficat gras.
Astfel, acest studiu subliniaza importanta prevenirii aparitiei ficatului gras pentru a evita dezvoltarea sau agravarea afectiunilor cardiovasculare.
Cum previi sau combati boala de ficat gras

Steatoza hepatica poate fi prevenita prin adoptarea unei diete echilibrate, dar si a unui stil de viata sanatos. Nu exista tratament medicamentos care sa vindece boala de ficat gras, de aceea modificarile la nivelul stilului de viata sunt necesare.

Scaderea in greutate este, de asemenea, necesara pentru reducerea steatozei hepatice, mai ales la pacientii supraponderali sau obezi. Scaderea in greutate poate face o diferenta semnificativa.
Pentru reducerea steatozei hepatice se fac urmatoarele recomandari:

Adoptarea unei diete sanatoase si echilibrate, bazata pe alimente sanatoase precum cerealele integrale, legumele si fructele ori proteinele de calitate (in cantitati reduse).
Evitarea alimentelor care favorizeaza acumularea de grasimi la nivelul ficatului precum: mezeluri, alimente procesate, carne grasa, prajeli, dulciuri, produse de patiserie, bauturi bogate in continutul de zahar.
Evitarea/ limitarea consumului de alcool, care favorizeaza steatoza hepatica.
Adoptarea unui stil de viata activ – practicarea a cel putin 30 de minute de sport pe zi.
Tratarea afectiunilor asociate, precum diabetul sau hipertensiunea, care ar putea favoriza evolutia steatozei hepatice.
Controale medicale periodice, pentru monitorizarea si tinerea sub control a steatozei hepatice, precum si pentru depistarea timpurie a afectiunilor asociate, cum ar fi cele cardiovasculare.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.0f5ee6fe96b44c445138af0a109969fe.jpg
 
sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
    • -1,8kg ardei iute rosu curatat de seminte  și tocat marunt -1 kg ardei capia -tocat cât mai marunt -1,5 l l otet de 9 grade -700 gr îndulcitor (eritritol )..puteți adauga pana la 1 kg dacă doriți sa iasa mai dulce sau dacă ardeii iuți sunt prea iuți (dacă folosiți zahăr ,500 gr ar fi suficient ) Mod de preparare Le-am scos semintele(ardeilor iuți ,am folosit o pereche de mănuși chirurgicale )apoi i-am taiat bucatele mai mici….ardeiul capia trebuie sa fie  mai carnos ,de asemenea tăiat și el in cubulete marunte. Într- o cratita punem otetul si îndulcitorul  si lasam la foc mic aproximativ  30 min sa fiarbă ,apoi punem ardeiul iute si ardeiul capia si lasam sa fiarba aproximativ 60-65 de minute la foc foarte mic. Punem dulceața in borcane ,punem capacele si punem la bain marie pentru minim 1 ora …sterilizarea borcanelor (cu orice fel de dulceața ,zacusca ,gem )este foarte importantă si ne asigura ca produsele se vor păstra foarte bine luni sau ani întregi !
×
×
  • Create New...