Jump to content

Ficatul gras(steatoza hepatică),poate genera afectiuni cardiovasculare!


Monica Badea

Recommended Posts

Ficatul gras si bolile cardiovasculare

Ficatul, cel mai mare organ din corp, are o serie de functii vitale – acesta transforma hrana in energie, proceseaza colesterolul, curata sangele de toxine si produce proteine care contribuie la coagularea sangelui. Insa, odata ce apare steatoza hepatica, adica acumularea de grasimi la nivelul ficatului, acest organ functioneaza din ce in ce mai anevoios si, astfel, pot aparea o serie de alte probleme.

Pana in anul 1980, boala de ficat gras era rareori diagnosticata la pacientii care nu consumau alcool in exces. Oamenii de stiinta, insa, au descoperit ca grasimile in exces si diabetul pot, de asemenea, sa cauzeze steatoza hepatica, chiar si la persoanele care nu sufera de alcoolism.
Mai mult decat atat, boala de ficat gras poate cauza, in timp, probleme cardiovasculare. Acest lucru este valabil si invers – adica bolile cardiovasculare cresc riscul de steatoza hepatica.

Tot mai multe dovezi stiintifica indica o legatura puternica intre boala de ficat gras si aparitia placii pe artere. Compusii inflamatorii si substantele produse de steatoza hepatica pot favoriza procesul aterosclerotic care afecteaza interiorul arterelor si creste riscul de coagulare a sangelui. Aceasta combinatie creste riscul de infarct sau accident vascular cerebral.

In 2016, cercetatatorii au sugerat relatia bi-directionala existenta intre ficatul gras si bolile cardiovasculare. Ficatul gras poate duce la boli cardiovasculare si viceversa.

Din cauza prevalentei obezitatii, ficatul gras nonalcoolic a devenit o afectiune extrem de frecventa. Obezitatea este si ea un factor independent, major, pentru bolile cardiovasculare, astfel incat ambele afectiuni pot coexista la multi pacienti.

Desi multe studii anterioare au incercat sa arate aceasta relatie dintre ficatul gras si afectiunile cardiovasculare, acestea nu au reusit sa demonstreze secventa de producere - ficatul gras precede sau se dezvolta dupa aparitia unei afectiuni cardiovasculare.
-cercetatorii au observat ca pacientii care sufereau de ficat gras au dezvoltat afectiuni ca hipertensiune arteriala si diabet zaharat de tip 2 in urmatorii 6 ani care au urmat diagnosticului de ficat gras. O alta analiza a demonstrat ca pacientii cunoscuti cu hipertensiune arteriala, diabet zaharat de tip 2 sau hipertrigliceridemie au sanse mai mari de a dezvolta ficat gras.
Astfel, acest studiu subliniaza importanta prevenirii aparitiei ficatului gras pentru a evita dezvoltarea sau agravarea afectiunilor cardiovasculare.
Cum previi sau combati boala de ficat gras

Steatoza hepatica poate fi prevenita prin adoptarea unei diete echilibrate, dar si a unui stil de viata sanatos. Nu exista tratament medicamentos care sa vindece boala de ficat gras, de aceea modificarile la nivelul stilului de viata sunt necesare.

Scaderea in greutate este, de asemenea, necesara pentru reducerea steatozei hepatice, mai ales la pacientii supraponderali sau obezi. Scaderea in greutate poate face o diferenta semnificativa.
Pentru reducerea steatozei hepatice se fac urmatoarele recomandari:

Adoptarea unei diete sanatoase si echilibrate, bazata pe alimente sanatoase precum cerealele integrale, legumele si fructele ori proteinele de calitate (in cantitati reduse).
Evitarea alimentelor care favorizeaza acumularea de grasimi la nivelul ficatului precum: mezeluri, alimente procesate, carne grasa, prajeli, dulciuri, produse de patiserie, bauturi bogate in continutul de zahar.
Evitarea/ limitarea consumului de alcool, care favorizeaza steatoza hepatica.
Adoptarea unui stil de viata activ – practicarea a cel putin 30 de minute de sport pe zi.
Tratarea afectiunilor asociate, precum diabetul sau hipertensiunea, care ar putea favoriza evolutia steatozei hepatice.
Controale medicale periodice, pentru monitorizarea si tinerea sub control a steatozei hepatice, precum si pentru depistarea timpurie a afectiunilor asociate, cum ar fi cele cardiovasculare.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.0f5ee6fe96b44c445138af0a109969fe.jpg
 
sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...