Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Sindromul ovarului polichistic și slăbirea!


Monica Badea

Recommended Posts

Sindromul ovarelor polichistice este, de regula, o afectiune cu semne distinctive precum menstruatiile neregulate sau lipsa menstruatiei. Femeile care sufera de acest sindrom au mai multe chisturi formate pe ovarele lor, cauzate de o productie in exces a hormonilor androgeni.
Cum poate dieta sa iti afecteze boala

Femeile cu sindromul ovarelor polichistice au niveluri mai mari decat cele normale de insulina, un hormon produs in pancreas. Insulina ajuta celulele din corp sa transforme zaharul (glucoza) in energie.
Daca nu produci suficienta insulina, glicemia ta (cantitatea de glucoza din sange) poate sa creasca. Acest lucru poate sa se intample si daca ai rezistenta la insulina. In cazul in care ai rezistenta la insulina, organismul tau poate sa incerce sa elimine nivelurile mari ale insulinei, in efortul de a-ti mentine glicemia la un nivel normal. Valorile prea mari ale insulinei pot determina ovarele sa produca mai multi hormoni androgeni, cum este testosteronul.

O dieta bogata in carbohidrati, cum ar fi alimentele ce contin amidon, poate duce la rezistenta la insulina si, prin urmare, scaderea in greutate este mult mai dificil de controlat.

Ce alimente sunt permise (pe care ar trebui sa le incluzi in regimul tau)

Alimentele bogate in fibre te pot ajuta sa combati rezistenta la insulina, prin faptul ca incetinesc digestia si reduc impactul pe care glucoza il are asupra sangelui. Acesta poate fi un lucru benefic pentru femeile cu sindromul ovarelor polichistice. Surse bune de alimente bogate in fibre sunt:

•    legumele crucifere, cum ar fi broccoli, conopida si varza de Bruxelles
•    verdeturile si salatele, inclusiv salata cu frunze rosii si rucola
•    ardeii grasi verzi si rosii
•    fasolea boabe si leguminoasele
•    migdalele
•    fructele de padure
•    cartoful dulce
•    dovlecelul de iarna
•    dovleacul.

Sursele de proteine slabe, cum ar fi tofu, carnea de pui si pestele nu iti ofera suficiente fibre, insa sunt foarte satioase si reprezinta o optiune sanatoasa in privinta alimentelor recomandate in regimul femeilor cu sindromul de ovar polichistic.

Alimentele care te ajuta sa reduci inflamatia din corp ar putea fi si ele benefice in regimul persoanelor cu ovare polichistice. Aceste alimente antiinflamatoare sunt:

•    rosiile
•    varza kale
•    spanacul
•    migdalele si nucile romanesti
•    uleiul de masline
•    fructele, cum ar fi afinele si capsunele
•    pestele gras, bogat in acizi grasi Omega-3, cum ar fi somonul si sardinele.

Ce alimente ar trebui sa eviti sau sa consumi mai rar daca ai ovare polichistice

Carbohidratii rafinati provoaca inflamatie, agraveaza rezistenta la insulina si ar trebui evitati. Acest grup include alimentele extrem de procesate, precum:
CONTENT
•    painea alba
•    briosele
•    produsele de patiserie
•    deserturile preparate cu zahar
•    cartofii albi
•    orice produs facut cu faina alba.

Noodles-ii care au pe lista de ingrediente gris sau faina alba sunt bogati in carbohidrati si au un continut foarte scazut de fibre. Acestia ar trebui eliminati din dieta ta. Pastele facute din faina de linte sau din altceva (in locul fainii albe) sunt o alternativa excelenta.

Zaharul este un carbohidrat, asa ca ar trebui evitat de cate ori este posibil. Gustarile si bauturile indulcite cu zahar trebuie evitate complet. Cand citesti lista de ingrediente a produselor alimentare, asigura-te ca vei cauta numerosii termeni folositi pentru zahar (acestia includ sucroza, siropul de porumb si dextroza). Nu uita ca zaharul poate sa se "ascunda" si in produsele pe care le bei, cum ar fi sucurile si bauturile acidulate.

O idee buna pentru regimul tau este sa reduci sau sa elimini din dieta ta alimentele care provoaca inflamatia, cum ar fi cartofii prajiti, margarina si carnea rosie plus carnea procesata.

Adopta o dieta cu alimente cu indice glicemic scazut

Indicele glicemic este un sistem care iti arata cat de repede glicemia ta creste dupa ce ai mancat diferiti carbohidrati. Dietele cu un indice glicemic cat mai scazut, adica cele pe baza de alimente care iti cresc glicemia intr-un ritm lent, pot fi utile pentru a reduce simptomele sindromului de ovar polichistic. In plus, studiile arata ca o reducere (chiar si moderata) in consumul de carbohidrati din dieta a reusit sa reduca valorile insulinei (pe nemancat si nu numai) in randul femeilor cu sindromul ovarelor polichistice, lucru care, in timp, ar putea imbunatati functiile sistemelor endocrin si reproducator.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.2ec4f7c9b74735d7a576d0f64a8ae399.jpg
sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
    • -1,8kg ardei iute rosu curatat de seminte  și tocat marunt -1 kg ardei capia -tocat cât mai marunt -1,5 l l otet de 9 grade -700 gr îndulcitor (eritritol )..puteți adauga pana la 1 kg dacă doriți sa iasa mai dulce sau dacă ardeii iuți sunt prea iuți (dacă folosiți zahăr ,500 gr ar fi suficient ) Mod de preparare Le-am scos semintele(ardeilor iuți ,am folosit o pereche de mănuși chirurgicale )apoi i-am taiat bucatele mai mici….ardeiul capia trebuie sa fie  mai carnos ,de asemenea tăiat și el in cubulete marunte. Într- o cratita punem otetul si îndulcitorul  si lasam la foc mic aproximativ  30 min sa fiarbă ,apoi punem ardeiul iute si ardeiul capia si lasam sa fiarba aproximativ 60-65 de minute la foc foarte mic. Punem dulceața in borcane ,punem capacele si punem la bain marie pentru minim 1 ora …sterilizarea borcanelor (cu orice fel de dulceața ,zacusca ,gem )este foarte importantă si ne asigura ca produsele se vor păstra foarte bine luni sau ani întregi !
×
×
  • Create New...