Jump to content

Recommended Posts

Posted

Kilogramele in plus nu afecteaza numai organele, coloana vertebrala si articulatiile, ci si pielea. Obezitatea cauzeaza adesea afectiuni cutanate.
Iata la ce afectiuni dermatologice sunt predispusi pacientii supraponderali sau care sufera de obezitate:
Infectii fungice – mediul umed si cald care se formeaza intre cutele pielii, specifice pacientilor obezi, este ideal pentru dezvoltarea unei infectii fungice. Infectiile fungice precum candidoza apar adesea in zona axilei, in zona inghinala sau in zona abdominala, acolo unde se formeaza in general aceste cute. Infectiile fungice se manifesta prin simptome precum iritatie cutanata si inrosirea pielii.

Intertrigo – aceasta afectiune inflamatoare este, de asemenea, adesea intalnita in randul pacientilor care sufera de obezitate. Intertrigo e o forma de dermatita care apare la nivelul pliurilor cutanate formate de piele, in special in zona axiala, a gatului, a sanilor, a abdomenului ori interfesier. Factorii care contribuie la aparitia intertrigo sunt: transpiratia excesiva, frecarea pielii, lipsa aerului in pliurile pielii si maceratia. Simptomele intertrigo sunt: inflamarea pielii, inrosirea acesteia, craparea pielii si senzatia accentuata de disconfort.

Acanthosis nigricans – aceasta este o afectiune a pielii care se manifesta prin inegrirea pielii, care capata totodata si un aspect catifelat. Zonele intunecate la culoare apar tot in pliurile si cutele pielii, la fel ca si intertrigo. In general, se pigmenteaza pielea din zona axilei, zona inghinala ori a gatului. Pacientii care, pe langa obezitate, sufera si de diabet, au sanse mari sa dezvolte acanthosis nigricans. E posibil ca pielea afectata sa cauzeze prurit ori sa capete un miros neplacut. Principalii factori care contribuie la declansarea acestei afectiuni cutanate sunt rezistenta la insulina si dereglarile hormonale.

Acneea – acneea poate fi declansata sau agravata de obezitate. Asta pentru ca hormonii androgeni, insulina si hormonii cresterii se regasesc intr-o cantitate mai mare in organismul pacientului obez, iar acesti hormoni favorizeaza aparitia cosurilor.

Keratosis pilaris – denumita si keratoza foliculara, aceasta este caracterizata de cheratinizarea foliculilor de par de pe piele. Astfel, pielea capata aspect de piele de gaina.

Vergeturi – vergeturile apar din cauza intinderii pielii, cauzata de kilogramele in plus. Acestea se regasesc in general la nivelul abdomenului, pe fese, pe sani sau pe coapse. In prima faza, vergeturile au o culoare rosie, care se transforma apoi in violet pentru ca la final sa se faca albe.
Calusuri si bataturi – la nivelul picioarelor, pot aparea calusuri si bataturi din cauza greutatii prea mari care pune presiune ridicata pe picioare.

Eritrasma – aceasta este o afectiune cutanata cauzata de o infectie bacteriana. Eritrasma afecteaza pliurile pielii, mai ales pe cele din zona axilei, inghinala sau de la nivelul picioarelor. Aceasta se manifesta prin colorarea tegumentelor, prin usturime si prurit. Eritrasma se agraveaza pe timpul verii intrucat temperaturile ridicate o favorizeaza.

Afectiuni ale pielii agravate de supraponderalitate sau obezitate:

Psoriazis
Celulita
Keratoza palmo-plantara
Infectii cutanate
Cum poti combate afectiunile cutanate cauzate de obezitate

In primul rand, trebuie sa apelezi la medic, care va stabili diagnosticul corect si va prescrie un tratament adecvat.

Apoi, pentru a preveni reaparitia sau agravarea acestor afectiuni dermatologice, ar trebui sa adopti o alimentatie sanatoasa si sa reduci greutatea.

Intrucat supraponderalitatea favorizeaza o serie de afectiuni cutanate, ar trebui sa faci tot posibilul pentru a ajunge la o greutate normala.

Medicul nutritionist te poate ajuta cu un plan alimentar sanatos si echilibrat, cu ajutorul caruia sa poti ajunge la un indice de masa corporala sanatos. Daca ai o problema cu mancatul compulsiv, si consilierea psihologica iti poate fi de mare ajutor. Important este sa intelegi cate probleme de sanatate iti poate crea obezitatea – apoi, motivatia va veni de la sine

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.2c320077cbe597d5050dcdab5ab90ac7.jpg

sursa

  • Like 1

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Utilizatori online

×
×
  • Create New...