Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Dieta cardiacului!


Monica Badea

Recommended Posts

Persoanele care sufera de afectiuni ale inimii trebuie sa aiba foarte mare grija la alimentatie, fie ca au scapat sau nu de surplusul de grasime.

Nu este o regula generala, insa medicii le recomanda cardiacilor sa piarda cateva kilograme, mai ales din circumferinta abdominala si toracala, daca aceasta depaseste 88 de cm la femei si 102 cm la barbati. Acestia trebuie sa renunte in primul rand la fainoase, grasime, rantasuri, alimente bogate in grasime animala, dar si la prajituri si dulciuri. Sarea trebuie redusa considerabil, pentrru e evita incarcare sistemului circulator, instalarea edemelor la nivelul membrelor inferiaoare sau generalizat si poate fi inlocuita cu sarea medicinala, pe baza de clorura de potasiu, cu gust asemenator si efecte benefice datorita potasiului.

Ce aveti voie sa mancati

Dieta trebuie sa contina intr-o proportie mai mare legume si salate, dar si cereale integrale pentru un tranzit intestinal corect si evitarea constipatiei, efortul de defecatie fiind daunator pentru inima din cauza compresiei diafragmei asupra inimii. In acest scop sunt utile si uleiurile vegetale, in salate dar si supele si ciorbele, care au mare aport de lichide si fibre, ceaiurile caldute de menta sau ceai verde, in cantitati rezonabile (1-2 cani pe zi). Sarea trebuie inclocuita cu condimente parfumate, proaspete sau uscate, ceapa si usturoi, care exercita un efect bun pentru activitatea inimii si circulatie.
Painea alba proaspata trebuie inlocuita cu cateva feliute de paine hipocalorica, pe baza de secara sau cu o portie mica de mamaliga, preferabil rece.

Cafeaua ar trebui evitata de acesti pacienti, ea crescand ritmul cardiac! puteti consuma ceaiuri diverse, dintre care cel mai eficinet este ceaiul de catina, care stimuleaza si fluidifica circulatia generala.

In plus, carnea rosie ar trebui consumata de doua trei ori pe saptamana, din cauza acumularii de homocisteina, asociata cu cresterea riscului de boala cardiovasculara. Se recomanda mai degraba carnea de curcan.

Pestele poate fi consumat de alte 2-3 ori pe saptamna, in special cel gras, somon, cod, dar si nisetru, scrumbie, nu prajit, ci la cuptor ori pe plita incinsa sau ocazional la gratar. Pestele poate fi gatit rapid sanatos cu ol inguita de ulei, iar dupa coacecere se adauga suc proaspat stors de lamaie si ceva verdeata, dupa gust.

De altfel, suplimentarea cu ulei de peste la doza zilnica de 4 grame poate ajuta inima in procesul de vindecare dupa un atac de cord.

Cum sa gatiti sanatos
Cei care sufera de boli de inima pot manca gustos si hranitor, insa mancaruri preparate in casa, evitand mezelurile, fast food si alimentele semipreparate sau gata preparate de la supermarket. In afara de ciorbele de legume consistente, in care adaugati bucatelele de carne fierte separat si se evita adaosul de ulei si smanatana. In primul rand trebuie sa renuntati la rantas (prajirea unui amestec de faina, bulion de rosii, ceapa verde si ulei, folosit ca baza de mancare de multe persoane, in care se mai arunca pentru gust, si un cubulet de "concentrat" de la magazin).

Puteti gati fara insa a renunta la gustul bun si savoarea pe care o dau o bucatica mica de unt si vin alb, de exemplu, nu zilnic, bineinteles. Gatit, vinul alb da savoare insa nu este la fel de nociv ca atunci cand este baut ca atare, situatie in care provoaca vasodilatatie. Untul este de preferat margarinei, care contine cam aceeasi cantitate de grasimi, insa are o compozitie mai naturala si in cantitati foarte mici poate fi folosit la gatit, nu insa intins pe multe felii de paine!

Peste ghiveci nu se recomanda smantana, dar daca doriti un gust mai special, puteti adauga o lingura de iaurt natural, cu continut scazut de grasime. in locul maionezei, ca garnitura la carnea de curcan sau peste, alaturi de cartofi fierti si alte legume fierte, puteti sa adaugati un dressing foarte similar ca gust, din iaurt, mustar si piper, amestecat extrem de bine. Acelasi dressing il puteti folosi la salatele din frunze verzi de rucola, frunze de spanac, salata iceberg sau salata verde,in care puteti adauga pentru mai mult gust, ceapa verde.

Ce deserturi puteti consuma

Ca desert se recomanda fructele proaspete de padure sau salate de fructe lasate in frigider minim 30 de minute inainte de servire, din bucatele de pere, felii de mere stropite cu suc de lamaie sau mandarina, bucatele de kiwi sau prune, la care se pot adauga bucatele maruntite de nuci, muguri de pin, cateva caju. Gustul dulce poate fi satisfacut si cu cate una-doua bucatele de ciocolata amaruie pe zi sau un desert modic la cateva zile din doua-trei linguri de mere rase cu un biscuite sfaramat, cu continut scazut de zahar.
Alcoolul si prajiturile pe baza de grasimi si zahar nu sunt recomndate la persoanele cardiace!

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.a591e8ba52fd6b6159b5499fc0ac6d5f.jpg
sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -4 oua -400 gr Branza dulce -400 ml iaurt -25 gr faina (puteți pune de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -100 gr îndulcitor (eritritol folosesc eu..sau 70 gr zahăr) -esența Mod de preparare : Într-un vas încăpător am pus Branza dulce ,iaurtul ,indulcitorul și esența și le-am frecat bine (se poate și cu mixerul ),după omogenizare am adăugat faina și amidonul și am amestecat energic (nu necesita praf de copt ) Într-un alt bol am bătut bine (tot cu mixerul ),ouăle (întregi ,nu am separat albușurile de gălbenușuri ) pâna când au început sa se albească (cam 5-6 minute ),apoi le-am incorporat in compoziția de brânză și iaurt ..am amestecat cu o lingura de lemn ,ușor (de jos in sus ) Am pus compoziția in tava(eu am folosit una de Silicon și nu a mai necesitat hârtie de copt) și am copt pt 20 de minute la 200 gr ! După ce am oprit cuptorul ,am mai lăsat câteva minute prăjitura acolo ,apoi am scos-o și am lăsat-o sa se răcorească bine ,după care i-am pus deasupra nuca de cocos (puteți pune orice peste ea..dulcețuri ,ciocolata topita,fructe nuca măcinată ) Am tăiat prăjitura după ce a fost bine răcita (cel mai bine e sa fie lăsată la frigider peste noapte sau măcar 2-3 ore )!
    • Ingrediente: -orez (integral ,alb,brun ,bulgur) -apa -ulei -sare -zeama de lămâie -lapte vegetal (eu am folosit de ovăz) Mod de preparare Punem orezul la fiert în apa (la fel cum procedam la un pilaf ) Când orezul este gata fiert îl dăm la rece ! Începem pregătirea smântânii: -3 linguri pline cu vârf de orez fiert ,100 ml lapte vegetal ,50 ml ulei ,sare ,zeama de lămâie ..totul la blender ! Mixam pana când obținem o pasta groasa care poate fi folosită atât ca smântâna pentru preparate de post sau nu..sau o putem transforma in maioneza (adăugăm muștar sau turmeric pt culoare )..dacă ne dorim cantitate mai mare dublam sau Triplam cantitățile urmând același procedeu !
    • Buna ziua Mihaela Florescu,
    • Buna ziua,ma numesc Mihaela Florescu, am 48 de ani,sunt din Giurgiu.   
    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
×
×
  • Create New...