Monica Badea Posted August 8, 2021 Posted August 8, 2021 Din nefericire, poftele din timpul premenopauzei si menopauzei ne pot pacali pe noi, femeile, fiind generate de tulburarile metabolice legate de schimbarile hormonale care au loc in organism in acesti ani din viata noastra. Menopauza poate aduce in cazul multor femei probleme legate de cresterea in greutate, dar si din zona alterarii sanatatii - de la osteoporoza, boli circulatorii sau de inima, hipertensiune sau diabet, de care femeia tanara este mai ferita, gratie unui nivel echilibrat si ridicat de hormoni sexuali. De ce apar poftele la menopauza In primul rand, metabolismul este afectat atunci cand nivelul de estrogen si de progesteron scade, iar femeile pot dezvolta, printre altele, fenomenul de rezistenta la insulina, care duce la o nevoie crescuta de zahar. Rezistenta la insulina inseamna ca celula nu mai raspunde bine la actiunea acesteia pentru a introduce glucoza din sange in muschi si ficat, sub forma de glicogen sau in celulele adipoase, sub forma de grasime. Odata cu instalarea rezistentei la insulina, pancreasul produce o cantitate mai mare de insulina pentru a mentine glicemia normala, fenomen ce va duce la dislipidemie (trigliceride marite, colesterol "rau" crescut si colesterol “bun” scazut), dar si cresterea tensiunii arteriale si ingrasare. Dereglarile hormonale care au loc in aceasta perioada fac ca organismul sa incerce sa suplineasca aceasta disfunctie si sa simta nevoia unui aport crescut de dulciuri, care sa creasca nivelul de serotonina si de placere. Unele dintre alimentele care pot imbunatati raspunsul la insulina sau intoleranta la glucoza sunt cele care contin crom, un oligoelement strans corelat cu instalarea prediabetului si a diabetului. Cromul se cupleaza cu insulina si mareste considerabil eficienta acestui hormon, pana la peste 100 ori, de aceea se poate recomanda si un aport prin alimente si suplimente de 20-30 mcg de crom, zilnic, care in cazul diabeticilor poate reduce la jumatate nevoia de insulina si fereste persoanele sanatoase, cu predispozitie la aceasta boala, de instalarea diabetului. Atentie, insa, la dozele prea mari (peste 200 mcg zilnic) care pot provoca ameteala, iritabilitate, lipsa coordonarii, desi situatiile sunt rare. Insa suplimentele de crom si, in general, orice supliment pentru diabetici si prediabetici trebuie administrate si monitorizate de catre un medic. Si magneziul, zincul si potasiul sunt elemente minerale care interfereaza cu reducerea moderata a secretiei sau actiunii insulinei. Un rol important il joaca si manganul si vanadiul, de aceea exista in farmacii formule complete cu aceste doze, daca alimentatia nu le poate asigura in dozele optime. Pentru ca, din pacate, chiar dulciurile sunt alimentele ce contin cateva din aceste alimente, femeile la menopauza se confrunta cu diverse pofte, in principal de cele care au gustul puternic dulce, dar si acru sau sarat. Pofta de dulce Trebuie autoimpusa o dieta care sa contina ovaz, orz, germeni de grau, de exemplu, bogate in crom. Cerealele integrale pot fi consumate dimineata in iaurt sau in timpul zilei, una doua felii de paine integrala cu orz, ovaz si germeni de grau. Pranzul si cina pot contine broccoli, conopida, fasole verde, carne de vitel, ardei iute, piper negru. De asemenea, sunt eficiente ca surse proteice pestele, mai ales sardinele, scrumbia, fructele de mare, scoici si stridii. Ca desert, se prefera fructele cat mai putin dulci - capsune, putine fructe de padure, mure, fragi, afine, papaya, mere verzi, citrice. La masa de dimineata se pot amesteca in bolul de cereale si iaurt, iar pentru femeile care nu vor sa renunte complet la gustul dulce si nu au diabet, maxim doua prune uscate maruntite, care contin multe fibre si sorbitol, un glucid complex. Amestecul poate fi completat cu doua trei miezuri de nuca, insa pe parcursul zilei fructele uscate trebuie evitate din cauza continutului crescut in zaharuri. Zaharul, insulina si cancerul Se pare ca tesuturile implicate in cancerele cele mai frecvente, inclusiv cancerul mamar si la colon, prezinta pe suprafata lor receptori de insulina, care o atrag. Astfel, insulina atasata de acesti receptori va trimite un semnal catre tesutul tumoral sa consume glucoza, iar organismului sa aduca un aport suplimentar de dulciuri, conditie care situeaza zaharul in categoria catalizatorilor pentru cancer. Pofta de sarat Trebuie acordata o mare atentie sa nu ne urmam pofta de sarat la menopauza, intrucat sarea in exces determina retentie de lichide, edem, hipertensiune arteriala. Pofta de alimente sarate (alune prajite si sarate, saratele, sticksuri si covrigi sarati, telemea veche, etc.) poate fi inlocuita consumand sare care contine potasiu in loc de sodiu si realizam doua lucruri bune deodata, intrucat potasiul ajuta muschi inimii sa functioneze corect. Branza trebuie desarata, alunele sau semintele consumate in stare cruda, legumele si carnea trebuie preparate la abur sau in cuptor si condimentate cu ierburi diverse si inainte de a fi servite, cu sare medicinala (clorura de potasiu) si, in acest fel, pofta si gustul se pot reeduca. Pofta de acru Daca ne este pofta de muraturi si gogonele, precum si gravidelor li se face pofta de ceva acru, este momentul sa nu ne repezim la borcanul de muraturi direct, ci sa le desaram cateva ore bune. Chiar si varza acra, inainte de a fi gatita, trebuie desarata! Pofta de acru poate fi satisfacuta sanatos cu o portie de chefir, sana, iaurt sau lapte batut care, in plus, au un aport de probiotice eficiente in problemele de tranzit instestinal si constipatie. Pe de alta parte, lactatele acre, fermentate natural, aduc in organism calciul si vitamina D care ne ajuta sa prevenim osteoporoza, o alta problema de sanatate a sistemului osos, ce se poate instala odata cu menopauza. sursa Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.