Monica Badea Posted August 11, 2021 Posted August 11, 2021 Dieta fara gluten are multe beneficii pentru sanatate. Printre acestea se numara si faptul ca poate ameliora simptomele de la nivelul tractului digestiv, asa ca este indicata pentru persoanele care vor sa trateze balonarea, diareea sau constipatia, acumularea de gaze intestinale, oboseala si multe alte simptome. Totodata, dieta fara gluten poate reduce inflamatia in cazul acelor persoane care au boala celiaca (intoleranta la gluten). Mai multe studii au aratat ca dieta fara gluten poate reduce markerii inflamatiei, precum nivelul unor anticorpi. Daca vrei sa incerci aceasta dieta, cere sfatul medicului tau. Beneficii in boala Hashimoto Boala tiroidiană autoimună este adesea însoțită de boala celiacă. Mai multe studii se desfasoara in prezent pentru a investiga dacă o dietă fără gluten poate imbunatati autoimunitatea tiroidiană, activitatea axei hipotalamo-hipofizare-tiroidiene și testele funcției tiroidiene la femeile cu tiroidită Hashimoto la care s- au găsit anticorpi anti-țesut transglutaminază pozitiv. Rezultatele sunt incurajatoare si s-a constatat ca dieta fără gluten poate reduce titrurile anticorpilor tiroidieni și chiar au crescut ușor nivelurile de 25-hidroxivitamină D, constatatari care sugerează că dieta fără gluten poate aduce beneficii clinice femeilor cu boală tiroidiană autoimună(1*). Exista numeroase date clinice care abordează un rol potențial al consumului de gluten si in alte boli sistemice, precum scleroză multiplă, psoriazis, diabet de tip 1 și boli tiroidiene autoimune(2*) Luni Micul dejun: budinca de seminte de chia lasate la inmuiat peste noapte - 2 linguri de seminte de chia, 240 g iaurt grecesc si 1/2 lingurita esenta de vanilie, cu fructe feliate, dupa preferinta. Lasi totul la inmuiat intr-un bol sau intr-un borcan de sticla cu capac, peste noapte. Pranzul: supa de pui, supa de linte sau supa de legume (fara paste sau taitei in ea). Cina: Tacos cu carne, ciuperci si spanac, servit in tortillas de porumb (fara gluten). Marti Micul dejun: omleta cu legume Pranzul: salata de quinoa cu rosii feliate, castravetii feliati, spanac si avocado. Cina: frigarui cu creveti, servite cu o salata verde. Miercuri Micul dejun: fulgi de ovaz cu 1/4 cana de fructe de padure, la alegere. Pranzul: salata de ton Cina: Pui si broccoli trase in tigaie (in stil stir-fry) - puiul si broccoli sunt sotate in ulei de masline si putin sos de soia fara gluten sau sos tamari. Se servesc cu o portie mica de orez. Joi Micul dejun: paine prajita fara gluten cu avocado si un ou. Pranzul: grătar plus o salata mare Cina: creveti cu unt si usturoi, serviti alaturi de o salata, dupa preferinta. Vineri Micul dejun: smoothie de banane si fructe de padure: 1/2 banana, 1/2 cana fructe de padure amestecate, 60 g iaurt grecesc si 60 ml lapte. Se pun toate la blender si se amesteca pana la omogenizare. Pranzul: salata verde cu piept de pui in lipie (wrap), folosind o lipie fara gluten. Cina: Somon la cuptor servit cu cartofi copti, broccoli, morcovi si fasole verde facute tot la cuptor. Sambata Micul dejun: fritatta sau omleta cu ciuperci si dovlecel. Pranzul: ciorba de legume Cina: Pui la rotisor sau la cuptor, cu salata de quinoa si legume. Duminica Micul dejun: doua oua posate, cu o felie de paine fara gluten. Pranzul: salata de pui cu dressing de ulei de masline. Cina: carne de miel la gratar, servita cu o varietate de legume facute pe gril sau legume la cuptor. Gustările vor fi din fructe și oleaginoase . 1 Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.