Jump to content

Recommended Posts

Posted

Daca vrei sa ai grija de inima ta si sa previi evenimentele cardiovasculare majore, precum infarctul miocardic, evita aceste alimente care iti pot imbolnavi muschiul inimii si vasele de sange. Iar daca te confrunti cu angina pectorala (durere in piept) si nu stii exact ce alimente sunt permise in dieta ta, cere neaparat sfatul medicului curant, care iti va explica ce ai voie si ce nu ai voie sa mananci.

1. Carnea grasa, grasimea de origine animala

Carnea grasa de orice fel - de vita, porc, rata, gasca, miel, etc. creste colesterolul. Alegeti muschiul slab, coltletul si pulpa fara grasime. Nu cumparati sortimente de carne gata tocata din comert. Contine multa grasime.

Atentie la carnea slaba de pasare, daca o consumati cu piele sau prajita, snitel sau pane, este acelasi lucru cu a manca grasime! Pulpa de pui cu piele si ceafa de porc sunt echivalente atat in calorii, cat si in colesterol.
Alegeti intotdeauna alaturi de carne o garnitura cat mai generoasa de legume proaspete sau gatite  pentru a diminua absortia grasimilor.

2. Semipreparatele din carne, organele

Mezelurile, pateurile de ficat, carnatii, salamul, parizerul sau crenvurstii, contin o cantitate mare de grasimi si E-uri si foarte putina carne. Cititi cu atentie etichetele alimentelor pe care le cumparati si convingeti-va singuri! Serviti, in loc de mezeluri, friptura rece din carne slaba taiata pregatita la cuptor in crusta de condimente.

Evitati consumul excesiv de organe, deoarece pot creste nivelul de acid uric din sange, ceea ce poate predispune la aparitia gutei, si mai ales a creierului, care este cel mai bogat in colesterol.

3. Branzeturile grase, cascavalul

Desi pare greu de crezut, branza telemea, cascavalul si branzeturile frantuzesti contin mai multa grasime pe suta de grame decat muschiul de porc.  
Serveste-le ocazional, cu masura, rase peste o salata generoasa de legume crude, pentru a da impresia de volum. Renunta la cremele de branza grase si mai ales la branzeturile topite care sunt foarte procesate si contin multe E-uri.

Alege lactatele degresate moderat, sub 3% grasime in cazul lactatelor moi (lapte batut, sana, kefir, branza de vaci, branza cottage, etc.) si sub 15% in cazul lactatelor fermentate (telemea light, mozarella light, cascaval light).

4. Untul, margarina, smantana

Elimina definitiv din alimentatie margarinele si orice tip de creme, sosuri si maioneze care contin grasimi trans – acestea sunt cele mai periculoase pentru organism.

Opteaza daca este nevoie pentru unt cu grasime redusa si smantana 12% pentru gatit, in cantitati limitate. Alege sa gatesti cu o crema de branza light in loc de unt si sa pregatesti maioneza dietetica din smantana 12% si mustar.

5. Prajelile
Orice tip de prajeala este extrem de daunatoare pentru organism, deoarece se creeaza produsi toxici pentru ficat si colon.

Prin prajire, se dubleaza numarul de calorii al produselor astfel preparate, ceea ce contribuie semnificativ la cresterea in greutate.  Dati gust mancarii din condimente aromate si nu din prajeala!

Pregatiti carnea si in general orice tip de mancare prin fierbere simpla, coacere la cuptor pe foaie de copt sau in recipiente speciale (teflon, tigai antiaderente).
6. Produsele si alimentele fast food

Practic acestea nici nu pot fi considerate alimente. Pe langa faptul ca sunt sarace in nutrienti, au o valoare calorica foarte mare deoarece, indiferent de tipul de produs, contin zahar, sare si grasimi hidrogenate adaugate periculoase pentru sanatate, implicate in aparitia bolilor de inima si a cancerelor.

7. Produsele de patiserie si cofetarie din comert, dulciurile concentrate

Contin grasimi saturate si trans care cresc colesterolul, blocheaza arterele, dar si zahar in exces care predispune la aparitia diabetului.

Preparati in casa placinta cu branza degresata, biscuiti sau prajituri din faina integrala, inghetata din iaurt degresat si fructe proaspete.

8. Rontaielile de tipul chipsuri, covrigei, saratele, biscuiti, etc.

Contin grasimi de tip trans, considerate unele dintre cele mai periculoase – nu doar cresc colesterolul, ci iti afecteaza si ficatul. Preferati popcornul facut in casa cu o lingurita de ulei, este mult mai sanatos decat cel gata preparat din comert.

Serviti gustari nutritive si sanatoase din fructe uscate, nuci, alune, migdale, caju crude – atentie insa la cantitate daca avetti probleme cu greutatea in exces – 15 grame inseamna o portie de 100 de calorii.

9. Excesul de sare

Duce la hipertensiune, boli de inima. Nu sarati excesiv mancarea, nu folositi condimente cu sare, conserve sau alimente afumate. Dati savoare mancarurilor folosind condimente si ierburi aromate din plin. Ofera in plus o multime de antioxidanti in dieta

10. Bauturile carbogazoase si alcoolul

Bauturile carbogazoase contin doar calorii goale, non-nutritive, coloranti, conservanti si E-uri, care nu sunt altceva decat otrava pentru corp si ficat. Se admite ocazional consumarea a 330 ml de bere sau 125ml de vin sau 40 ml tarie.
Beti apa plata sau minerala cu lamaie si menta, ceaiuri de orice fel neindulcite, compoturi fara zahar, cafea cu lapte degresat.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.c7cef15993b44c8aecf7fa692c30fd74.jpg
sursa

  • Like 3

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Utilizatori online

×
×
  • Create New...