Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Doua obiceiuri ale omului modern,care duc la îngrășare!


Monica Badea

Recommended Posts

Două obiceiuri alimentare care te îngrașă Nu doar ce mâncăm contează atunci când luăm în greutate, ci și două obiceiuri alimentare nocive. Află despre ce este vorba! Greutatea unei persoane depinde de numărul de calorii pe care le consumă, de câte dintre aceste calorii depozitează și de câte arde. Fiecare dintre acești factori este influențat de o combinație între moștenirea genetică și obiceiurile alimentare. Ambele pot afecta fiziologia (cum ar fi viteza cu care un om arde calorii), precum și comportamentul (tipurile de alimente pe care alege să le consume). Interacțiunea dintre toți acești factori începe în momentul concepției și continuă pe tot parcursul vieții unei persoane. Echilibrul între caloriile depozitate și cele arse depinde de structura genetică, de nivelul de activitate fizică și de cheltuielile de energie în repaus (numărul de calorii arse de corp în urma proceselor interne necesare susținerii vieții sau rata metabolică bazală). Concret, dacă arzi în mod constant toate caloriile pe care le consumi în decursul unei zile, îți menții greutatea. Dacă nu, te îngrași. Se știe că dacă mănânci și bei des zahăr și produse cu zahăr și dacă mănânci multe grăsimi animale și produse din făină albă, aceste obiceiuri pot duce la supragreutate sau chiar la obezitate. Însă nu doar ce anume mănânci, ci și alte două obiceiuri alimentare contribuie la îngrășare. Porțiile prea mari și mâncatul prea rapid contribuie la îngrășare Potrivit unui studiu realizat la Universitatea de Stat Pennsylvania, mărimea porției de mâncare și cât de repede mănânci contează când vine vorba de kilogramele în plus. Rezultatele studiului au arătat că, atunci când participanților li s-au oferit porții mai mari de paste făinoase cu brânză la prânz, aceștia au mâncat mai mult decât în mod normal. Adică, atunci când dimensiunea porției a crescut cu 75%, aceștia au mâncat cu până la 43% mai mult decât înainte. Cei care au mâncat mai repede sau au luat mai mult în furculiță au avut, de asemenea, tendința de a mânca o cantitate mai mare de paste cu brânză. Oamenii de știință spun că ambele descoperiri principale ale studiului în ceea ce privește obiceiurile alimentare nocive au implicații pentru sănătatea generală, dar și pentru menținerea și creșterea în greutate. Oamenii de știință nu sunt surprinși de rezultatele studiului, deoarece și alte cercetări au arătat că, dacă oamenilor li se pun în față porții mari dintr-o mâncare delicioasă, aceștia tind să mănânce mai mult decât ar mânca de obicei. E bine de reținut că poate dura între 15 și 20 de minute până când corpul tău să recunoască faptul că te-ai săturat și să înceapă procesul de digestie, de aceea, cum spuneam mai sus, e bine să mănânci fără grabă. Motivul pentru care oamenii mănâncă mai mult atunci când mănâncă mai repede ar putea fi o chestiune de răspuns al organismului la cât timp petrece mâncarea în gura unei persoane. Când mănânci foarte repede, mâncarea petrece mai puțin timp în gură, la fel și când iei prea mult în furculiță. În aceste situații, stomacul nu apucă să reacționeze și deci creierul nu primește semnalul că te-ai săturat decât după ce ai mâncat o cantitate foarte mare. Cum să mănânci cât ai nevoie? Se recomandă ca atunci când iei masa să petreci cam 20 de minute luând înghițituri mici și mestecând încet, pentru că în acest fel apuci să te saturi și nu mai ai nevoie de mâncare în exces. Cu toate acestea, unele dovezi sugerează că viteza cu care mâncăm este un comportament cu baze genetice. De asemenea, știind că oamenii mănâncă mai mult atunci când porția din fața lor este mai mare, o recomandare este aceea de a fi conștient de cât îți pui în farfurie. O altă recomandare este ca aproape jumătate din farfurie să conțină legume neamidonoase, deoarece acestea contribuie la sațietate fără să te îngrașe. Un alt truc pentru a consuma mai puține calorii este acela de a amesteca mai multe legume, ierburi aromatice și condimente într-o mâncare clasică precum pastele cu brânză. Astfel, în sosul de paste se pot adăuga pe lângă brânză, după gust, legume și condimente precum ciuperci, busuioc și piper, conopidă și praz, dovlecei și pătrunjel. În acest fel, mâncarea va rămâne gustoasă, dar o porție va fi mai sănătoasă și va avea mai puține calorii. Ce mai trebuie reținut este că dacă vrei să slăbești nu trebuie să elimini din viața ta anumite mâncăruri, ci fie să le prepari mai sănătos (de exemplu, cu iaurt grecesc în loc de smântână, cu ulei de măsline în loc de unt, cu mai puțină brânză și mai multe legume, cum era cazul pastelor de mai sus etc.), fie să reduci din farfurie cantitatea de alimente mai grase (bucăți de carne, cașcaval etc) și să completezi cu mai multe legume, ierburi aromatice și condimente și puțin ulei de măsline. Obiceiuri alimentare sănătoase O farfurie echilibrată conține cam 40% legume neamidoanoase, 38% carbohidrați (pâine, orez, cartofi sau paste), 12% proteine (luate din carne, pește, ouă, tofu, fasole și alte leguminoase), 8% lactate și 1% grăsimi bune (măsline, ulei de măsline, avocado etc.). De exemplu, o farfurie echilibrată nutrițional poate conține: broccoli și conopidă la abur, orez brun și pește cu un sos de iaurt cu usturoi și ulei de măsline paste integrale cu sos de dovlecei, ciuperci, roșii, ceapă, usturoi, mazăre, cu puțin ulei de măsline și parmezan pe deasupra tocăniță de pui cu roșii, ardei, ceapă, ciuperci, ulei de măsline, alături de o felie de pâine integrală salată de castraveți, roșii, ceapă, cartofi, ouă fierte, câteva cubulețe de brânză și 4-5 măsline

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.32b0458ab63e2341e466deb9515148b9.jpg

sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
×
×
  • Create New...