Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Idee de meniu pentru acid uric mărit(guta)!


Monica Badea

Recommended Posts

Ce alimente este indicat să eviți

Organele – evită produsele din carne, precum ficatul, rinichii, care au un conținut mare de purine și contribuie la niveluri ridicate de acid uric în sânge.
Berea și băuturile alcoolice din cereale (votcă și whisky).
Carnea roșie (porc, miel, vânat).
Fructele de mare, precum creveți, homari, hamsii, sardine.
Produsele bogate în fructoză, cum sunt unele băuturi dulci, cereale sau produse fast-food.
Ce alimente să consumi


 
Consumă lactate cu un conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi iaurtul sau laptele bătut
Fructe proaspete și legume
Nuci și semințe
Cartofi, orez, pâine și paste
Ouă, cu moderație
Cafeaua poate ajuta la scăderea nivelului de acid uric, dar trebuie consumată cu moderație
Unele vegetale, precum spanacul sau sparanghelul sunt bogate în purine, dar studiile au demonstrat că nu cresc riscul de gută sau de atacuri de gută.

Ziua 1
Mic dejun 200 gr iaurt cu maxim 3,5%grasime ,3-4 linguri de ovăz ,1 lingurița semințe de in măcinat ,4-5 nuci
 Pranz -4-500 ml ciorba de vita cu multe legume ,2 felii de pâine integrala(40-50 gr)
Cina -150 gr peste ,250 gr legume la cuptor sau grill

Ziua 2
Mic dejun -1 ou fiert tare,80 gr avocado ,50 gr brânza dulce ,1 felie pâine integrala
Pranz -150 gr carne de curcan ,300 gr legume(salata sau la cuptor)
Cina -Ciorba de legume ,1 felie de pâine integrala

Ziua 3
Mic dejun -2felii pâine ,1 iaurt ,200 gr legume
Pranz -ghiveci de legume(inclusiv cu cartofi),1 felie de pâine,salata.
Cina -150 gr peste ,250 gr salata

Ziua 4
Mic dejun -150 ml iaurt sau kefir ,80 gr avocado ,2felii de pâine ,100 gr humus ,150 gr legume
Pranz -200 gr orez fiert(pilaf),150 gr carne la cuptor
Cina :200 gr ciuperci la cuptor sau grill,100 gr brânza ,150 gr legume

Ziua 5
Mic dejun -1 ou,2 felii de pâine ,100 gr șunca de curcan ,150 gr legume
Pranz -4-500 ml ciorba cu legume ,2 felii de pâine
Cina -150 gr peste ,200 gr legume
 
Ziua 6
Mic dejun -100 gr brânza,2 Felii de pâine ,4-5 nuci ,1 lingura semințe de Chia ,100 ml iaurt (pui Chia in iaurt)
Pranz -150 gr peste ,150 gr pilaf de orez ,150 gr salata
Cina —4-500 ml ciorba de legume

Ziua  7
Mic dejun -1 ou ,150 gr legume,80 gr avocado,2 felii de pâine ,100 gr brânza dulce
Pranz -150 gr ciuperci,150 gr carne de curcan ,250 gr salata
Cina -400 gr tocănița de legume 

La gustările dintre mese ,fructe nu mai mult de 200 gr la gustarea dintre mic dejun și pranz ,la gustarea dintre pranz și cina nuci,alune,migdale ,ciocolata amăruie ,un dulce fără zahăr.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.3e1c966ff9ca44a8eebdf10902e31907.jpg

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
    • -1,8kg ardei iute rosu curatat de seminte  și tocat marunt -1 kg ardei capia -tocat cât mai marunt -1,5 l l otet de 9 grade -700 gr îndulcitor (eritritol )..puteți adauga pana la 1 kg dacă doriți sa iasa mai dulce sau dacă ardeii iuți sunt prea iuți (dacă folosiți zahăr ,500 gr ar fi suficient ) Mod de preparare Le-am scos semintele(ardeilor iuți ,am folosit o pereche de mănuși chirurgicale )apoi i-am taiat bucatele mai mici….ardeiul capia trebuie sa fie  mai carnos ,de asemenea tăiat și el in cubulete marunte. Într- o cratita punem otetul si îndulcitorul  si lasam la foc mic aproximativ  30 min sa fiarbă ,apoi punem ardeiul iute si ardeiul capia si lasam sa fiarba aproximativ 60-65 de minute la foc foarte mic. Punem dulceața in borcane ,punem capacele si punem la bain marie pentru minim 1 ora …sterilizarea borcanelor (cu orice fel de dulceața ,zacusca ,gem )este foarte importantă si ne asigura ca produsele se vor păstra foarte bine luni sau ani întregi !
×
×
  • Create New...