Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Principalii nutrienți anti-oboseală!


Monica Badea

Recommended Posts

Care sunt, concret, principalii nutrienți antioboseală?

1. Carbohidrații complecși

Pe langă faptul că oferă un nivel constant de energie de calitate pentru câteva ore, carbohidrații buni (adică cei cu absorbție lentă sau cu indice glicemic scăzut) din cereale integrale, leguminoase, legume și fructe proaspete ajută organismul să ardă mai eficient depozitele de grăsimi, fără să epuizeze depozitul muscular pentru energie.

Dieta ideală și, în general, alimentația echilibrată este formată din 50-55% carbohidrați de calitate, 20-25% proteine și 20-30% grăsimi, de preferat nesaturate, de origine vegetală. Pe măsură ce sunt digerați, carbohidrații complecși furnizează energie în mod constant, iar fibrele pe care le conțin încetinesc procesul de digestie, astfel încât energia oferită este de durată.

2. Acizii grași Omega-3
Aflați în peștele gras (precum somon, hering, macrou, ficat de cod), nuci și ulei de rapiță sau de măsline, acești acizi grași esențiali, așa cum le zice și numele, joacă un rol important în menținerea sănătății creierului și ne ajută astfel să ne păstrăm concentrarea. Nucile sunt printre cele mai bune alimente pentru a învinge oboseala, dar și foamea, grație conținutului lor bogat în Omega-3, proteine, minerale și vitamine. Printre nucile care furnizează energie de calitate se numără migdalele, nucile braziliene, caju, alune, nuci pecan, dar și nucile românești. Consumă-le nesărate și crude, pentru că altfel, prin preparare termică, își pierd nutrienții.

3. Apa

Oboseala este, de cele mai multe ori, mai degrabă un semn de deshidratare cronică decât de deficit de nutrienți. La momentul apariției senzației de sete, deshidratarea este deja prezentă.
Apa este mediul în care se desfășoară normal toate procesele metabolice ale corpului, și chiar o deshidratare ușoară poate provoca senzația de oboseală. De asemenea, apa este singurul vehicul care poartă nutrienții către celulele corpului și elimină reziduurile metabolice și toxinele eliberate prin procesele de digestie
Pentru a evalua gradul de hidratare al corpului, este important de știut că ideal ar fi să urinăm o dată la 2-3 ore în timpul zilei, iar urina să aibă o culoare galben pal.

În afară de a bea 8-10 pahare mari de apă zilnic, este nevoie să consumăm și alimente care conțin peste 80% apă, precum supe, ceaiuri, dar și legume și fructe suculente precum castraveți, roșii, varză sau pepene.

Cum poți preveni astenia

Astenia poate fi prevenită urmând câțiva pași simpli:

Încearcă să petreci cât mai mult timp în aer liber, chiar dacă este înnorat. Efectul luminii naturale este foarte important pentru sănătatea noastră mentală. De asemenea, plimbările în natură te ajută să obții și un somn mai odihnitor.

Adoptă o dietă echilibrată care să conțină suficiente minerale și vitamine. Ia în calcul și un supliment alimentar care să-ți dea energie, cum ar fi cele pe bază de magneziu și vitamina B6.

Fă cel puțin 30 de minute de exerciții fizice în fiecare zi sau măcar 5 zile pe săptămână. Nu e nevoie să mergi la sală, poți face sport și acasă (flotări, fandări, genuflexiuni etc. sau pedalare pe bicicleta statică). Chiar dacă nu poți face exerciții fizice complicate, o plimbare de o oră în parc, de trei ori pe săptămână, este extrem de benefică.

Păstrează legătura cu rudele și cu grupul tău de prieteni și nu renunța la activitățile pe care le faceți de obicei împreună. Viața socială este importantă la orice vârstă pentru păstrarea unui tonus moral bun și pentru a contracara anxietatea și depresia.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.c25cf97ca9e58c05bfe04d2c8c7032d8.jpg

sursa

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...