Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Cum și cât poți slăbi sănătos într-o perioada mai scurtă!


Monica Badea

Recommended Posts

Dacă vrei să pierzi în greutate într-un interval scurt de timp, cum ar fi trei luni, e nevoie să iei decizii mici pe parcurs, cum ar fi alegeri conștiente despre ceea ce mănânci și cât de mult exercițiu vrei să încorporezi în săptămâna ta.

Dacă încerci să pierzi câteva kilograme în următoarele trei luni, e bine să știi cât poți slăbi, la modul realist și sănătos, și cum poți face ca acest proces să se desfășoare în parametrii optimi.
Câte kilograme se pot da jos în trei luni?

Pentru a obține o pierdere în greutate care să fie durabilă, este important ca slăbitul să se facă treptat și constant. Concret, acest lucru înseamnă aproximativ un kilogram pe săptămână. O astfel de scădere în greutate se traduce prin aproximativ 12 kg într-o perioadă de trei luni.

Dacă ai foarte multe kilograme în plus, nu este neobișnuit să slăbești într-un ritm mai rapid de un kilogram pe săptămână. De asemenea, nu este neobișnuit ca pe parcursul dietei să ai perioade de platou, în care greutatea să stagneze. Acest lucru este cauzat în principal de o scădere a metabolismului, ceea ce duce la arderea a mai puține calorii. Așadar, nu e cazul să te frustrezi și să intri în panică dacă într-o săptămână nu slăbești deloc.

Pe de alta parte, o pierdere accelerata, de mai mult de 1 kg pe saptamana in cadrul unei cure de slabire prin infometare, mai ales te pot pune în pericol si genera probleme de sănătate care includ malnutriție șiformarea pietrelor la nivel biliar, precum și senzația de oboseală, ameteli  și stare de rău.

Motivul pentru care slăbești mai repede la începutul dietei  este acela că pierzi multă greutate în apă. Când consumi alimente care depășesc nevoile tale metabolice, corpul depozitează această energie sub formă de glicogen, forma de stocare a glucozei sau a zahărului, în ficat și mușchi. Astfel, atunci când corpul nu obține suficientă energie din calorii, va începe să consume glicogenul stocat.

Cum te poți asigura că pierzi din grăsime atunci când slăbești?

Pentru a scăpa de aproximativ un kilogram de grăsime săptămânal, ar trebui să arzi cam 3.500 de calorii, deci într-o săptămână, ar trebui să consumi cu 3.500 până la 7.000 de calorii mai puțin decât în mod normal (sau să arzi acele calorii prin sport) pentru a pierde un kilogram.

Există mai multe modalități de a atinge în siguranță acest deficit caloric, dar acestea depind și de stilul de viață. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să ții cont de vârsta, greutatea, înălțimea, starea de sănătate și obiectivul tău de slăbit, după care să îți faci un plan adecvat și realist care să ți se potrivească.

Nu există nicio soluție magică și rapidă care să funcționeze pentru toată lumea. Pierderea în greutate înseamnă să ajungi la un echilibru, nu să elimini grupe întregi de alimente sau să te înfometezi. Din punct de vedere matematic, însă, dacă tai aproximativ 500 până la 1.000 de calorii pe zi dintre cele pe care le consumai, ai șanse mari să pierzi un kilogram pe săptămână.

Redefinirea relației cu alimentele

În loc să stai și să numeri calorii, e mai eficient să îți redefinești relația cu mâncarea. Uită-te cu atenție la compoziția meselor mai degrabă decât la caloriile pe care le furnizează. Evitarea completă a alimentelor pe care le îndrăgești, în cazul în care le-ai etichetat ca fiind rele, va duce la comportamente nesănătoase, cum ar fi consumul excesiv de mâncare sau supraalimentarea.
E indicat, așadar, să asculți indiciile de sațietate pe care ți le dă corpul, pentru a crea un deficit energetic. Vei vedea că dacă mănânci conștient, încet, dacă mesteci bine și nu te grăbești să înghiți totul rapid, vei ajunge să consumi porții mai mici.

Dacă preferi un plan de dietă mai structurat, există o mulțime de opțiuni. Una dintre cele mai populare metode de slăbit este o dietă cu un conținut scăzut de carbohidrați. Un astfel de exemplu este dieta keto, care care își propune să facă organismul să utilizeze grăsimile ca formă de energie prin reducerea la minimum a aportului de carbohidrați.

O altă metodă populară de gestionare a greutății este postul intermitent. Există o varietate de moduri de a încerca postul intermitent, dar toate presupun „ferestre”, adică un interval de ore în care poți mânca aproape orice, dar în cantități normale fără să te supraalimentezi, și un interval de ore în care nu se permite decât să bei apă sau ceai.

De exemplu, dieta 16:8 recomandă ca toate mesele zilei să fie consumate într-o fereastră de opt ore (spre exemplu, în intervalul 11:00 - 19:00), iar în restul timpului să nu se mai mănânce nimic. Postul intermitent epuizează depozitele de glicogen, ceea ce susține flexibilitatea metabolică, precum și sensibilitatea la insulină, care permite celulelor corpului să utilizeze mai eficient glucoza.

De asemenea, poți încerca să ajungi la un deficit de calorii păstrând jurnale detaliate despre ceea ce mănânci, folosind o aplicație nutrițională pe telefon și concentrându-te pe controlul porțiilor. O astfel de aplicație te poate ajuta, de asemenea, să îți observi tiparele alimentare, astfel încât să poți face alegeri mai bine informate despre ceea ce decizi să mănânci.

Indiferent de modalitățile prin care decizi să slăbești și mai ales dacă ai o greutate mult peste cea normală, este indicat să ceri sfatul medicului de familie sau al unui nutriționist acreditat, pentru a te asigura că dieta pe care dorești să o încerci este potrivită pentru tine.
Ca reguli generale, o alimentație bazată pe legume și fructe, cu reducerea semnificativă a produselor care conțin zahăr adăugat și grăsimi trans, o cantitate mare de apă băută zilnic și porțiile mai mici de mâncare sunt de mare ajutor în procesul de slăbire.

Ce mai poți face pentru a pierde în greutate?

Pe lângă adoptarea unei diete potrivite, cu ajutorul unui nutritionist care te va ajuta sa faci un plan dietetic, pe baza preferintelor dar si a problemelor de sanatate, rezultate in urma analizelor si investigatiilor, mișcarea regulată este de mare ajutor în procesul de slăbire.

Adăugarea unui program de exerciții fizice la rutina ta nu numai că te poate ajuta să pierzi în greutate, dar poate reduce și riscul unor afecțiuni precum boli de inimă și diabet. In cazul unor multe kilograme in plus, se vor evita exercitiile care pun presiune pe articulatiilor genunchilor si gleznei, preferabil inot si plimbari in pas mai alert. Dupa ce s-au mai eliminat din kilograme sau pentru cei cu un exces mai moderat, fara probleme articulare, la adulți, se recomandă cel puțin 150 de minute de mișcare de intensitate moderată pe săptămână, sau cel puțin 75 minute de exerciții fizice viguroase săptămânal.

Exerciții de tip cardio, antrenamente de rezistență, antrenamente cu greutăți, plimbări zilnice în pas alert, toate sunt utile în procesul de slăbire. Cu cât ai mai multă masă musculară, cu atât arzi mai multe calorii în fiecare zi; așadar, antrenamentele de forță efectuate de aproximativ două ori pe săptămână contribuie la scăderea grăsimii corporale, dar și la întărirea mușchilor, a articulațiilor și a oaselor. In plus, acestea asigura un tranzit intestinal  mai bun si ajuta la un somn mai linistit, util in reglarea proceselor metabolice.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.c03a9c81fe178b73786592d099e23a35.jpg

sursa

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
×
×
  • Create New...