Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Ce riscuri ai dacă ești obez/ă?!!


Monica Badea

Recommended Posts

Obezitatea nu înseamnă doar un număr de kilograme în exces, ci şi calea sigură spre boli cronice, adesea fatale. Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 75% dintre bolile contemporane sunt cauzate de obezitate. Bolile cardiovasculare, atacul cerebral, tulburările de respiraţie, diabetul şi cancerul sunt principalele „efecte secundare“ ale obezităţii.

În România, datele OMS arată că una din două persoane adulte este supraponderală, iar una din patru este obeză. Da, este o epidemie ... şi nu, nu e vorba de dramatizare, în tot mai multe ţări din lume obezitatea reprezintă deja o problemă de sănătate naţională.

Îţi voi prezenta în continuare cele mai importante 10 riscuri pentru sănătate (mai sunt şi altele!), ştiinţific dovedite, pe care le prezintă persoanele obeze. Singura soluţie pentru a evita aceste complicaţii, dintre care unele fatale, este să piardă kilogramele în exces!

Obezitatea este definită ştiinţific ca o afecțiune în care indicele de masă corporală (raportul dintre masa corporală şi pătratul înălţimii) este peste 30. Practic, obezitatea se vede cu ochiul liber...

Multă vreme, oamenii de ştiinţă au crezut că grăsimea este un ţesut inert. Din păcate, cercetări bine documentate continuă să dovedească din ce în ce mai clar faptul că grăsimea, în special cea abdominală („burta mare“), adică cea depusă în jurul organelor interne, are un impact semnificativ bunei funcţionări a organismului uman în general.  

Țesutul adipos nu este pur și simplu un depozit pasiv de grăsime. Este clar dovedit că depozitele de grăsime, mai ales cele intraabdominale funcţionează ca un organ de sine stătător care eliberează în sânge o mare varietate de compuși nocivi proinflamatori şi procancerigeni, ce intră în circulaţie şi afectează toate organele, declanşând astfel cele mai grave boli cronice.

1. Obezitatea îţi frânge inima ... la propriu!

Deşi „bolile cardiovasculare” cuprind un spectru larg de boli ale inimii şi ale vaselor de sânge, cea mai  mai frecventă formă de boală cardiovasculară este boala coronariană sau cardiacă ischemică – criminalul în serie nr. 1
Arma mortală a bolii coronarine este infarctul miocardic, determinat de îngustarea până la blocare a arterelor coronare, vasele care asigură oxigenarea muşchiului inimii.Chiar şi o pierdere modestă în greutate poate scădea riscul de infarct.

Ce îngustează şi blochează arterele unei persoane obeze? Depozitele de grăsime construite în artere, care poartă numele de ateroame – care sunt de 10 ori mai frecvente la persoanele obeze comparativ cu persoanele care au o greutate normală. Astfel, pentru fiecare creştere în greutate cu 10%, incidenţa afecţiunilor arterelor coronare şi, implicit, a riscului de a face infarct, creşte cu 20%. În plus, obezitatea este asociată cu un risc crescut de mortalitate şi cu reducerea speranței de viață. Trist, dar adevărat - obezitatea scurtează viaţa.

Obezitatea produce de asemenea o creștere a volumului total de sânge totale şi a debitului cardiac, adică inima obezilor munceşte mai mult. În timp, se poate produce dilatarea inimii, adică o creștere în volum a inimii. Deşi „o inimă mare“ înseamnă, la figurat, generozitate, la propriu înseamnă un risc crescut să cedeze... Ţi se rupe inima, ad literam!

2. Obezitatea îţi creşte tensiunea

Majoritatea pacienților cu hipertensiune arterială sunt supraponderali, iar hipertensiunea este mai frecventă la pacienții obezi. O greutate corporală cu 10 kg mai mare decât cea normală este asociată cu tensiune mai mare decât normalul. Aceste creșteri se traduc într-un risc estimat cu 12% mai mare pentru boli de inimă și 24% risc crescut de accident vascular cerebral. Această creștere a tensiunii arteriale este mai mare atunci când obezitatea este distribuită preponderent abdominal.
Vestea bună este că pierderea în greutate este asociată cu o scădere a tensiunii arteriale. La peste 50% din persoanele obeze, scăderea medie a tensiunii arteriale se face progresiv, pe măsură ce se pierd kilogramele în plus.

3. Obezitatea îţi atacă creierul

Numeroase studii au asociat IMC și raportul între dimensiunile taliei şi şoldurilor cu accidentul vascular cerebral. Cu alte cuvinte, pe măsură ce creşte burta, creşte şi riscul de a face accident vascuklar cerebral. Fiecare creștere de o unitate IMC a fost asociată cu o creștere de 4% a riscului de accident vascular cerebral ischemic și cu 6% pentru accident vascular cerebral hemoragic.

Mai mult, greutatea corporală este un factor de risc pentru Alzheimer şi demenţă – flageluri ale populațiilor care se bucură de o durată lungă de viață (peste 7,5 milioane de bolnavi în SUA). O meta-analiză a 10 studii, care a inclus aproape 42.000 subiecți urmăriți timp de trei până la 36 ani, a demonstrat o asociere puternică între Indicele de Masă Corporală și boala Alzheimer, persoanele obeze prezentând un risc mai mare cu 42%.

4. Obezitatea îţi declanşează sindromul metabolic

Ocombinație de glicemie mare, hipertensiune, trigliceride ridicate şi colesterol mare. Fiecare dintre cele enumerate sunt riscante, însă împreună sunt şi mai periculoase, ca o ameninţare cu moartea. Din nou, cei mai afectaţi sunt cei cu grăsimea dispusă preponderent abdominal.

5. Obezitatea îţi provoacă diverse tipuri de cancer

Printre care cancer uterin, endometrial, ovarian, mamar, la colon, rect, esofag, ficat, vezica biliară, pancreas, rinichi şi prostată.

Grăsimea din organism are  efecte dăunătoare, precum hormonii care afectează modul în care funcţionează fiecare celulă. O amplă trecere în revistă a 37 de studii a arătat o legătură evidentă între obezitate și incidența cancerului per ansamblu, dar mai ales pentru tipurile de cancer menţionate.

Din fericire, studiile mai arată o incidenţă redusă a cancerului şi a mortalităţii în rândul persoanelor care pierd în greutate şi îşi menţin o greutate normală. Cu alte cuvinte, pierderea în greutate la persoanele obeze ar putea preveni cancerul.

6. Obezitatea te îmbolnăveşte de diabet de tip 2.

La femei, chiar şi o greutate puţin peste cea normală creşte de 5 ori riscul de a face diabet, iar obezitatea – de 60 de ori. Nici bărbaţii nu stau mai bine, deoarece obezitatea este în cazul lor preponderent abdominală

7. Obezitatea te poate sufoca în somn

Obezitatea provoacă tulburări de respiraţie, inclusiv apneea de somn, o tulburare gravă în care respiraţia se opreşte în mod repetat în timpul somnului, ceea ce prejudiciază oxigenarea şi buna funcţionare a întregului organism. Prevalența tulburărilor de respirație și de somn crește dramatic la persoanele obeze. Numeroase tratamente sunt disponibile pentru apneea de somn şi insomnii, însă pierderea în greutate este cel mai eficient tratament, mai ales pe termen lung.

8. Obezitatea te lasă fără urmaşi şi fără viaţă intimă

Infertilitatea, disfuncţiile erectile, precum şi alte probleme ginecologice şi sexuale sunt specifice persoanelor obeze de ambe sexe.

La femei, există o puternică asociere între obezitate şi infertilitate. În mai multe studii, infertilitatea are cea mai scăzută incidenţă la femeile cu un IMC între 20 şi 24 (normal) şi este cea mai ridicată în rândul femeilor cu IMC sub 19 (subponderale) şi peste 30 (obeze).

La bărbaţi, cel mai frecvent este afectată funcţia sexuală. Şansele de a dezvolta disfuncţie erectilă cresc direct proporţional cu creşterea IMC-ului.
9. Obezitatea te poate imobiliza

O constatare comună în obezitate este prevalenţa picioarelor umflate şi a varicelor, care scad mobilitatea persoanelor obeze. Acestea vor prefera activităţile sedentare, pentru că mişcarea fizică cere mult efort şi creează disconfort.

10. Obezitatea te impinge spre depresie şi izolare

În lumea obezilor, doar Moş Crăciun este fericit şi iubit de toată lumea. Realitatea este că persoanele obeze au o calitate scăzută a vieţii. Şi nu e vorba neapărat de ironiile celorlalţi, ci de propriile sentimente de ruşine şi vină, combinate nefericit cu o stimă de sine scăzută şi tendinţa spre singurătate. Persoanele obeze tind să evite activităţile sociale, să evite relaţiile intime şi locurile publice populate şi se pot confrunta cu diverse forme de discriminare (mai ales în plan profesional) sau excludere. De aici până la izolare şi depresie nu mai este decât un pas.

Mai mult, depresia şi obezitatea se asociază în ambele sensuri.
Obezitatea îţi scurtează viaţa, scade calitatea acesteia şi este un factor major de risc pentru cele mai grave boli cronice cunoscute, în special la persoanele care au o cantitate mare de grăsime depusă la nivelul abdomenului.  De la scurtarea şanselor de viaţă și apariţia unor afecţiuni cronice precum diabetul, cancerul şi bolile cardiovasculare până la disfuncţia sexuală, probleme de respirație, stare de spirit depresivă și interacțiuni sociale disfuncţionale, obezitatea influenţează negativ aproape fiecare aspect al vieţii.

Nu uita că obezitatea nu este neapărat o condiție permanentă! Soluţia este una singură şi la îndemâna tuturor: adoptarea unui stil de viaţă care favorizează pierderea kilogramelor în plus prin dietă echilbrată şi mişcare. Cu fiecare kilogram pierdut, viaţa unei persoane obeze se poate nu doar prelungi, ci şi îmbunătăţi.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.b7475d2e80c28c499ee9ae95c55f57fc.jpg
sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...