Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ce sunt grasimile

Grasimile sunt macronutrienti necesari pentru buna functionare a organismului, asa ca trebuie sa faca parte din dieta noastra. Exista mai multe tipuri de grasimi, unele dintre cele mai sanatoase, altele mai putin sanatoase.

De ce avem nevoie de grasimi

Grasimile joaca mai multe roluri importante in organism. Fara grasimi, organismul nu ar putea functiona. Grasimile reprezinta o sursa foarte concentrata de energie, protejeaza organele vitale, ajuta la mentinerea temperaturii adecvate a corpului, asigura aportul necesar de vitamina A, D, E si K, mentin sistemul imunitar puternic datorita continutului mare de acizi grasi esentiali si participa la procesele cognitive de la nivelul creierului.

Cum sunt folosite grasimile de organism

In primul rand, grasimile ofera energie, dar si stocheaza aportul energetic in exces pentru folosirea sa ulterioara. Un gram de grasimi contine 9 calorii, ceea ce inseamna ca grasimile au cel mai mare aport caloric dintre toti nutrientii. De asemenea, grasimile ajuta la formarea membranei celulare. Grasimile dietetice sunt esentiale pentru cresterea si dezvoltarea celulelor.

Grasimile contribuie si la functionarea creierului, acestea facand parte din compozitia mielinei, adica a stratului de fosfolipide care inconjoara celulele nervoase si ajuta la transmiterea semnalelor electrice. Creierul nostru contine mari cantitati de grasimi esentiale. Un alt rol al grasimilor in organism este acela de a transporta vitaminele solubile in grasimi, precum vitamina A, D, E si K, prin sange. Grasimile contribuie si la formarea hormonilor steroizi, de care organismul are nevoie pentru reglarea multor procese.

Cum sunt depozitate grasimile in organism

Organismul are nevoie de anumite cantitati de grasimi, iar daca acestea sunt depasite, grasimile in exces sunt depozitate. Depozitele de grasime din organism sunt pastrate pana cand acesta va avea nevoie de energie. In momentul in care organismul cere mai multa energie, acesta va folosi grasimile printr-un proces chimic ce poarta denumirea de metabolism. In momentul in care ne facem insa un obicei din a consuma mai multe grasimi decat este necesar, depozitele nu mai sunt folosite si sa maresc pe zi ce trece.

Astfel, apar depozitele de grasime la nivel subcutanat, adica sub piele, dar si la nivelul organelor interne precum ficatul. Barbatii si femeile depoziteaza grasimile in zone diferite ale corpului. De pilda, majoritatea femeilor depoziteaza grasimile subcutanat la nivelul sanilor, taliei, soldurilor si posteriorului, in timp ce barbatii au tendinta de a le depozita la nivelul pieptului, abdomenului si posteriorului.

Cum sunt transformate grasimile in energie de organism

Organismul este capabil sa extraga energie din tot ce mancam. Grasimile reprezinta o sursa concentrata de energie, asigurand aproximativ jumatate din energia pe care o folosim zilnic. In timpul digestiei si a metabolismului, grasimile consumate sunt transformate in acizi grasi si glicerol, care sunt absorbiti apoi in sange. Atunci cand organismului i se ofera mai multe grasimi decat trebuie, grasimile excesive sunt depozitate la nivelul celulelor pentru a fi folosite mai tarziu.

Cum poti arde grasimile in exces din organism

Depozitele de grasime alcatuite din grasimile in exces pot fi arse prin determinarea organismului sa aiba nevoie de mai multa energie. Asta inseamna fie ca reduci cantitatea de alimente consumate, astfel incat sa obligi organismul sa se foloseasca de grasimea depozitata pentru a obtine energie, fie ca depui efort fizic, care de asemenea necesita energie.

Cantitatea zilnica de grasimi necesara organismului

Acum ca ai inteles de ce grasimile sunt atat de importante pentru buna functionare a organismului, ar fi bine sa stii si ce cantitate de grasimi e recomandat sa consumi zilnic. Ideal ar fi ca 20-30% din totalul de calorii consumate zilnic sa provina din grasimi. Un gram de grasimi contine 9 calorii. In functie de aportul tau caloric zilnic iti poti calcula cantitatea de grasimi permise.

Spre exemplu, o persoana care consuma 2500 de calorii pe zi, poate consuma in jur de 500-750 calorii care provin din grasimi, iar asta inseamna aproximativ 55-83 de grame de grasimi zilnic. Bineinteles, de preferat ar fi ca grasimile consumate sa fie unele sanatoase, nu grasimi trans, pe care e indicat sa le recomandam.

Indicele de masa corporala si nivelul optim de grasimi depozitate de organism

Indicele de masa corporala este determinat in functie de inaltime si greutate si este cel dupa care medicii se ghideaza atunci cand stabilesc daca o persoana este supraponderala sau nu. Totusi, indicele de masa corporala nu determina raportul dintre masa musculara si depozitele de grasime. De aceea se foloseste si indicele de grasime viscerala.

Exista situatii in care indicele de masa corporala este in regula, insa procentul de grasimi din organism depaseste valorile normale. Iata care este procentul ideal de grasimi din organism in functie de sex, dar si de conditia fizica:

Femei

Sportivi de performanta: 14 - 20% grasimi

Care practica sport: 21 - 24%

Normal: 25 – 31%

Obezitate: peste 32%

Barbati

Sportivi de performanta: 6 – 13%

Care practica sport: 14 – 17%

Normal: 18 – 25%

Obezitate: peste 26%

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.fbe7e30ee898391245c1df0f79ff788f.jpg

sursa

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Utilizatori online

×
×
  • Create New...