Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Grăsimi bune de consumat VS Grăsimi dăunătoare!


Monica Badea
 Share

Recommended Posts

Tipuri de grasimi

Exista mai multe tipuri de grasimi, unele dintre acestea fiind bune pentru organism, benefice, in timp ce altele sunt considerate grasimi “rele”, fiind daunatoare organismului. Grasimile rele sunt responsabile pentru colesterolul “rau” crescut si pentru afectiunile cardiovasculare ce apar din aceasta cauza. In timp ce grasimile bune sunt recomandate in cantitati echilibrate, grasimile rele sunt contraindicate, in special in caz de risc cardiovascular crescut.

Grăsimi bune

Grasimile nesaturate sunt cele recomandate. Grasimile mononesaturate su polinesaturate sunt considerate grasimi sanatoase si trebuie incluse, cu moderatie, in dieta. Alimentele care contin acet tip de grasimi sunt, in general, lichide la temperatura camerei – uleiurile vegetale.

Ce inseamna grasimi „bune” pentru organism

Grasimile “bune” pentru organism, atunci cand sunt consumate in cantitati moderate, au o multime de efecte benefice pentru sanatate printre care: reduc colesterolul, nivelul de trigliceride, deci riscul de afectiuni cardiovasculare, ofera energie origanismului, ajuta organismul sa primeasca vitaminele solubile in grasimi si ajuta organismul sa isi mentina temperatura.

Care sunt grasimile „bune” pentru organism

Grasimile “bune” pentru organism sunt cele nesanturate, adica grasimile mononesaturate si cele polinesaturate.

Grasimile mononesaturate

Grasimile mononesaturate sunt cele care reduc riscul de afectiuni cardiovasculare si care stau la baza dietei mediteranene. In general grasimile mononesaturate sunt in stare lichida la temperatura camerei. Aceste grasimi sanatoase sunt si o sursa bogata de vitamina E. Grasimine mononesaturate se regasesc in: masline, avocado, nuci, migdale, caju, seminte de susan, seminte de dovleac, ulei masline, ulei de canola sau uleiuri din nuci.

Grasimile polinesaturate

Grasimile polinesaturate se regasesc in general in uleiurile vegetale si sunt renumite pentru reducerea colesterolului si a trigliceridelor, mai ales atunci cand sunt consumate in locul grasimilor saturate. Acizii grasi Omega-3 fac parte din categoria grasimilor polinesaturate si se regasesc i pestele gras precum somonul, macroul sau tonul, dar si in semintele de in si nuci.

Efectele grasimilor mononesaturate si polinesaturate pentru organism

Grasimile mononesaturate sunt recomandate, alaturi de cele polinesaturate, pentru inlocuirea grasimilor saturate si trans, astfel incat riscul cardiovascular sa fie redus. Studiile facute in ultimii ani au scos la iveala si alte beneficii ale consumului de grasimi mononesaturate: reduc riscul de cancer la san, reduc nivelul de colestrol, ajuta la scaderea in greutate, reduc grasimea abdominala si combat rigiditatea articulara.

Grasimile polinesaturate sunt grasimi esentiale, asta inseamna ca organismul are nevoie de ele pentru a functiona, insa nu le poate produce pe cont propriu asa ca trebuie sa i le oferi prin alimentatie. Aceste grasimi sunt folosite pentru construirea membranei celulare, dar si pentru coagularea sangelui, pentru miscarea muschilor, pentru reducerea inflamatiei si a colesterolului din sange.

Alimentele ce contin grasimi “bune”

Lista alimentelor ce contin grasimi “bune” si pe care trebuie sa le introducem, cu moderatie, in dieta: Grasimi mononesaturate – ulei de masline, ulei de canola, ulei de susan, avocado, masline, nuci, unt de arahide. Grasimi polinesaturate – seminte de floarea soarelui, seminte de susan, seminte de dovleac, seminte de in, peste gras (somon, ton, macrou, hering sau sardine), ulei de soia, lapte de soia, tofu.

Grasimile “rele”

Grasimile considerate “rele” sunt grasimile trans si cele saturate, insa in cazul acestora este importanta si cantitatea. Consumul acestor grasimi ridica nivelul de colesterol LDL din sange, crescand astfel riscul de afectiuni cardiovasculare.

Ce inseamna grasimi „rele” pentru organism
Grasimile “rele” pentru organism, adica cele trans si, uneori, cele saturate, cresc riscul de aparitie a unor afectiuni asa ca e bine sa fie eliminate din dieta sau, in unele cazuri, limitate din punct de vedere cantitativ.

Care sunt grasimile „rele” pentru organism

Grasimile trans si cele saturate sunt “rele” pentru organism. Grasimile trans nu numai ca ridica nivelul de colesterol “rau” si il scad pe cel de colestrol “bun”, insa totodata cauzeaza si inflamatie in organism, contribuie la aparitia rezistentei la insulina si cresc riscul de aparitie a diabetului de tip 2. Grasimile trans artificiale sunt complet interzise de catre specialistii in nutritie asa ca e indicat sa le eliminam complet din alimentatie. Grasimile saturate devin periculoase atunci cand sunt consumate in cantitati mai mari decat cele permise, crescand astfel colesterolul. Nutritionistii ne recomanda sa pastram aceste grasimi in dieta, insa in calitati limitate.

Grasimile saturate

Grasimile saturate au fost considerate pentru o perioada indelungata complet nesanatoase, insa studiile recente in domeniu au scos la iveala faptul ca acestea pot fi chiar benefice, insa atunci cand provin din surse de calitate si sunt consumate in cantitati moderate. Ideal ar fi ca aceste grasimi saturate sa fie inlocuite, atunci cand sunt consumate in cantitati mari, cu grasimi nesaturate, mult mai sanatoase in special pentru inima.

Grasimile trans

Grasimile trans artificiale trebuie eliminate complet din dieta intrucat creeaza o multime de probleme de sanatate si nu aduc organismului niciun beneficiu. Grasimile trans sunt grasimi in stare solida si contin uleiuri vegetale partial hidrogenate. Grasimile trans se regasesc in alimentele prajite, in margarina, in produsele de patiserie si in snacksurile din comert (popcorn, chipsuri).

Efectele grasimilor saturate si trans pentru organism

Grasimile saturate consumate in exces cresc nivelul de colestrol “rau” si il reduc pe cel al colesterolului “bun”, cceea ce inseamna ca riscul de afectiuni cardiovasculare este si el marit. Atunci cand sunt combinate cu o dieta bogata in carbohidrati rafinati, grasimile saturate cresc si riscul de diabet de tip 2. Si grasimile trans cresc colesterolul LDL si il scad pe cel HDL. Grasimile trans sunt mult mai periculoase decat cele saturate asa ca e indicat sa le eliminam complet din dieta.

Alimentele ce contin grasimi “rele”

Alimentele care contin grasimi “rele” si trebuie evitate sunt: Grasimi trans – produsele de patiserie si cofetarie din comert, produsele semi-preparate, margarina, alimentele prajite, alimentele de tip fast-food, orice produs care contin uleiuri vegetale hidrogenate. Grasmini saturate – carne rosie, pielea de pui, produse lactate precum lapte, smantana si branza, unt, inghetata, untura, uleiurile tropicale precum uleiul de cocos sau de palmier.

Cum stabilesti o dieta echilibrata in grasimi pentru organism

O dieta echilibrata in grasimi este una sanatoasa. Grasimile in exces sunt daunatoare, insa si lipsa grasimilor este nesanatoasa. Pentru a functiona la capacitate minima, organismul are nevoie ca 10% din caloriile consumate sa provina din grasimi, insa pentru a functiona in parametrii normali e indicat ca 30% din caloriile consumate sa provina din grasimi.

Cantitatea zilnica de grasimi necesara organismului

Organismul are nevoie, zilnic, ca 20-30% din aportul caloric pe care il primeste sa provina din grasimi. Bineinteles, este vorba despre grasimile sanatoase, adica despre grasimi nesaturate in mare parte, si despre grasimi saturate intr-o cantitate redusa.

Inlocuirea grasimilor saturate cu grasimi nesaturate in alimentatie

Grasimile saturate sunt permise, insa in cantitati reduse. Multi dintre noi facem insa greseala de a consuma mai multe grasimi saturate decat e indicat si asa apar problemele. Persoanele care au colesterolul marit ar trebui sa inlocuiasca grasimile saturate, in mare parte, cu grasimi nesaturate. Astfel, riscul cardiovascular este redus.

Sfaturi practice pentru a evita grasimile “rele” in alimentatia zilnica

Limitarea cantitatii de grasimi consumate te ajuta sa scapi de kilogramele in plus, reducandu-se astfel aportul caloric, iar limitarea cantitatii de grasimi saturate reduce riscul de afectiuni cardiovasculare.

Pentru evitarea grasimilor “rele” in alimentatia zilnic este recomandat sa se consume preparate facute in casa, sarace in grasimi si sa se evite complet gustarile din comert, care contin cantitati ridicate de grasimi trans si saturate.
Pentru limitarea grasimilor este bine sa iti faci un obicei din a citi eticheta produselor alimentare pe care le consumi. Evita complet alimentele care contin grasimi trans si limiteaza consumul alimentelor care contin grasimi saturate.
Monitorizeaza-ti consumul de grasimi zilnic si asigura-te ca nu depaseste procentul permis de maximum 30% din aportul de calorii consumat. Nu uita ca 1 g de grasime contine 9 calorii – foloseste acest raport pentru a iti calcula cantitatea de grasimi pe care ai voie sa o consumi zilnic.
Pe masura ce iti calculezi grasimile consumate mai mult, vei invata sa aproximezi fara probleme cantitatea de grasimi pe care o poti consuma. Fa-ti o lista cu sursele de grasimi trans si saturate pe care esti tentat sa le consumi astfel incat sa iti intre in cap ca trebuie sa le eviti.
Renunta la mezeluri, la carnea grasa, la produsele lactate grase, la alimentele semi-preparate sau de tip fast-food, precum si la produsele de patiserie si cofetarie.
Dieta hipolipidica, adica saraca in grasimi, este absolut necesara pentru persoanele cu risc cardivascular crescut, adica care au colesterolul si trigliceridele marite.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.a3effecd0fdc9852e4b27089c0e16c2a.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Posts

    • Ficatul are sute de funcții vitale, printre care ajută organismul să digere hrana, să stocheze energia și să elimine toxinele. Având atât de multe funcții vitale în organism, este important să-ți păstrezi ficatul în cea mai bună formă.  Nu consuma alcool în exces Un astfel de obicei, practicat cu regularitate, o perioadă lungă de timp, se reflectă deseori în îmbolnăvirea ficatului și posibil, a pancreasului. Abuzul de alcool poate provoca în primă fază acumulare de grăsime (ficat gras sau steatoză). Apoi, provoacă inflamație (hepatită alcoolică) și în ultimă fază ciroză, o boală, deseori, ireversibilă.  Renunță la alimentele procesate Chiar dacă nu ai probleme cu greutatea, o dietă săracă în nutrienți, bogată în alimente de tip fast-food și în băuturi zaharoase, pot afecta ficatul, cauzând boli hepatice grase non-alcoolice. Afecțiunile hepatice non-alcoolice sunt influențate, printre altele, și de diabet zaharat, de dislipidemie, de infecții virale cronice, cum este infecția cu virusul hepatitic B sau C și de tabagism. Adoptă o dietă sănătoasă, bogată în produse proaspete, carne slabă, cereale integrale și limitează consumul de carbohidrați rafinați (precum zahărul).  Consumă alimente cu frunze verzi Broccoli, spanacul, varza creața și varza de Bruxelles sunt recomandate, îndeosebi, pentru că acestea contribuie la protecția ficatului. Ce mai poți să incluzi în meniul zilnic? Grepfrut, afine, merișoare, pește gras, migdale, struguri. Toate au în compoziție substanțe benefice care previn daunele la nivelul ficatului.  Nu uita de mișcare! Exercițiile fizice nu sunt recomandate doar ca să scapi de kilogramele în plus, ca să ai o siluetă de vis, ci mențin sănătatea ficatului. Așa că ar trebui să faci cel puțin 30 minute de mișcare, 5 zile pe săptămână. În felul acesta, îți vei putea menține greutatea sub control și previi bolile hepatice grase non-alcoolice, care pot duce la ciroză.  Bea cafea cu moderație Se spune că această băutură are efect antiinflamator și poate preveni depunerile de grăsime la nivelul ficatului. Totuși, nu depăși 3 cești de cafea pe zi și nu le consuma după ora 15.00, pentru că pot interfera cu un somn de calitate. Ia medicamente doar la recomandarea medicului Acetaminofenul, un ingredient care se găsește în medicamentele pentru răceală și tuse, în doze mari, poate provoca insuficiență hepatică. De aceea, discută cu medicul despre medicamentele pe care le iei și nu depăși doza recomandată de acesta. De asemenea, nu lua mai multe medicamente care conțin acest ingredient și nu le administra niciodată cu alcool. Ia-ți măsuri de precauție atunci când folosești produse de uz casnic Unele produse de curățare și insecticide au în compoziție substanțe chimice care pot afecta ficatul. De aceea, evită contactul direct cu acestea și, eventual, poartă o mască și aerisește încăperea atunci când utilizezi astfel de produse. Și aditivii din țigări pot deteriora ficatul, așa că este un bun motiv ca să renunți la fumat. Pe lângă recomandările despre care ți-am vorbit, este important ca pentru o stare bună de sănătate să respecți și orelor de odihnă şi de somn și să gestionezi stresul.  Prețuiește sănătatea! sursa
    • Grasimea abdominala sau viscerala, cum mai este numita, nu deranjeaza doar din punct de vedere estetic, ci afecteaza si sanatatea, mai mult decat grasimea dispusa in alte zone ale corpului. Ea e asociata cu posibilitatea aparitiei problemelor cu inima, cu rinichii, favorizeaza aparitia diabetului si chiar a unor tipuri de cancer. Unul dintre remediile care te pot ajuta sa topesti grasimea din aceasta zona este o bautura pe baza de prune uscate. Aceasta bautura cu prune uscate sau deshidratate, cunoscute si cu numele de poame, are efect laxativ si imbunatateste tranzitul intestinal. Datorita fibrelor, aceste fructe ajuta si la metabolizarea diferita a grasimilor, in sensul ca acestea se leaga de fibre si sunt eliminate rapid si complet, fara a mai fi absorbite. In plus, datorita efectului laxativ, se combate eficient si balonarea, generata de constipatie.  Bautura are efect detoxifiant si unul dintre efectele bune pe care le are este si acela ca iti da senzatia de satietate pentru un timp indelungat, favorizand si in acest fel pierderea kilogramelor in plus. Iata cum poti prepara sucul de prune uscate: Ingrediente: - 100 de grame prune uscate - un litru de apa Mod de preparare: Pune prunele intr-un vas care poate fi acoperit, apoi toarna apa peste ele. Tine amestecul la frigider timp de o saptamana. Transfera-l apoi intr-un vas unde poate fi folosit blenderul, paseaza si pune din nou la frigider. Cum il consumi? In fiecare dimineata, pe stomacul gol, timp de o saptamana, bei cate o ceasca din acest amestec. Rezultatele vor fi vizibile din prima zi. Ideal e sa fii acasa, in caz ca efectele laxative sunt mai puternice decat te asteptai. Treptat, organismul se va obisnui. Beneficii ale prunelor: - sunt bogate in antioxidanti - cresc nivelul de energie - sunt un remediu excelent impotriva constipatiei - contribuie la reducerea colesterolului - lupta impotriva retentiei de apa - regleaza tensiunea arteriala - usureaza simptomele de raceala si gripa calmeaza reactiile alergice sursa
    • Nautul, cunoscut si sub denumirea de "fasole Garbanzo", este o planta leguminoasa, ce produce boabe rotunde, de culoare crem. Boabele sunt verzi atunci cand sunt culese de timpuriu, iar culoarea lor variaza de la bej, la un soi pătat, maro inchis pana la negru. Nautul este consumat in intreaga lume, in special in tari din Asia si Africa, insa si la noi se prepara diferite mancaruri ce au la baza acest ingredient. Boabele de naut sunt o excelenta sursa de proteine, grasimi sanatoase, fibre, carbohidrati si contin o lista lunga de vitamine si minerale. Micutele boabe reprezinta un bun inlocuitor al carnii pentru persoanele care sunt vegane sau vegetariene. Beneficiile nutritionale ale nautului In unele parti ale lumii, cum ar fi unele zone din India, boabele de naut sunt mancate zilnic in mari cantitati, tot anul. Nautul este un ingredient de baza in alimentatia acestor oameni - si pe buna dreptate: are o multime de avantaje din punct de vedere nutritional. Proteine 1 cana (200 grame) de naut are aproximativ 15 grame de proteine. Asta reprezinta aproape 26% din cantitatea recomandata de proteine pentru barbati si 32% din necesarul recomandat de proteine in cazul femeilor. Acesta este un lucru extrem de important pentru copiii mici din tarile in curs de dezvoltare, carora le lipsesc proteinele din alimentatie. Proteinele sunt, totodata, importante pentru veganii si vegetarienii care aleg sa nu manance carne. Continutul bogat de proteine face ca boabele de naut sa fie un excelent substitut pentru carne. Fibre Nautul are 12,5 grame de fibre la 1 cana sau, cu aproximatie, 50% din necesarul tau zilnic de fibre, ceea ce este un avantaj pentru aceste boabe atat de mici. Fibrele nu doar ca incetinesc digestia alimentelor, pentru a te ajuta sa te simti satul mai repede, dar in acelasi timp, ele ajuta la reglarea glicemiei, previn constipatia si iti reduc nivelul colesterolului. Toate aceste trasaturi joaca un rol important in faptul ca te ajuta sa iti mentii greutatea la un nivel considerat normal, previn bolile cardiovasculare si iti scad riscul de a face diabet de tip 2. Vitamine Nautul este bogat in complexul de vitamine B, inclusiv cand vine vorba de continutul de acid folic (vitamina B9), riboflavina (vitamina B2), acid pantotenic (sau vitamina B5) si piridoxina (numita si vitamina B6). Acidul folic este un nutrient vital pentru creier si pentru sanatatea sistemului nervos, pentru productia de globule rosii (eritrocite) din sange, pentru sanatatea sistemului cardiovascular si pentru sanatatea sistemului reproducator. Un aport adecvat de acid folic este vital in timpul sarcinii, pentru a reduce incidenta unor defecte congenitale, precum dezvoltarea incompleta a tubului neural. O cana de naut fiert contine aproape 90% din necesarul tau zilnic de acid folic Minerale Nautul contine multe minerale, precum: calciul, potasiul, molibdenul, fosforul, fierul, zincul si magneziul. Un alt motiv pentru a convinge vegetarienii sa manance mai mult naut: o cana de naut contine aproape 5 miligrame de fier. Sa nu uitam ca fierul este important pentru productia de globule rosii din sange si ca le ajuta sa transporte oxigenul la toate celulele din corpul tau. Fierul este esential si pentru prevenirea anemiei prin carenta de fier, in special in cazul oamenilor care nu obtin o cantitate suficienta din acest mineral dintr-o sursa cum este carnea. Fierul joaca un rol in metabolismul nostru si in productia de energie. Totodata, magneziul este important pentru construirea masei musculare, pentru controlul echilibrului lichidelor din corp si pentru reglarea batailor inimii, precum si a tensiunii arteriale. Magneziul, fosforul si calciul contribuie toate la construirea si la mentinerea structurii si rezistentei oaselor. Cum sa mananci nautul Poti sa cumperi nautul fie la conserva, fie sub forma de boabe uscate. Daca optezi pentru boabele uscate, acestea trebuie mai intai sa fie spalate si apoi lasate la inmuiat in apa cel putin 4 ore inainte de a le gati. Cand sunt fierte in apa, boabele de naut au nevoie de pana la o ora si jumatate ca sa devina moi (timpul de preparare scade daca folosesti o oala sub presiune). Daca nu ai mult timp la dispozitie, poti opta pentru varianta de la conserva. Poti sa adaugi boabele de naut in orice supa sau in salata sau le poti amesteca cu o serie de condimente pentru a obtine o gustare savuroasa. Exista multe posibilitati prin care poti gati nautul, iar cel mai cunoscut preparat este deliciosul hummus. sursa
    • Vitamina D, pe care corpul nostru o secreta doar in prezenta luminii solare, trebuie potentata de anumite surse din alimentatie, fara sa fie nevoie de interventia cu anumite suplimente cu vitamine si minerale. Vitamina D are un rol esential in structura sistemului imunitar, iar necesarul zilnic este cuprins intre 400 si 800 de mg, in functie de varsta, sex si greutate. Ciupercile Sunt una dintre cele mai importante surse de vitamina D, pe langa o multime de alte vitamine si minerale. In plus, ciupercile sunt bogate in proteine, asa ca le poti consuma si in locul carnii, in salate sau mancaruri. Somon salbatic Somonul prins in salbaticie este foarte bogat in vitamina D, dar si in grasimi sanatoase. Desi este putin mai costisitor, gandeste-te ca investesti in sanatatea ta, asa ca prepara-l macar de 1-2 ori pe luna. Tonul Desi te sperie gandul ca tonul este bogat in mercur, daca il cumperi din surse de incredere, te vei bucura mai mult de beneficiile lui. Este bogat in vitamina D, dar contine si seleniu, un alt ajutor de nadejde al sistemului imunitar. Sardinele Daca nu te-am convins cu tonul, poti alege conservele cu sardine. In acest caz continutul de mercur nu este o problema, insa vitamina D este prezenta din belsug. Consuma sardine de 2-3 ori pe saptamana la micul dejun sau in salate. Galbenusul de ou Desi albusurile sunt mai recomandate din cauza continutului mai scazut de colesterol, iata ca galbenusul pare sa fie vedeta in ceea ce priveste continutul de proteine, vitamine si minerale. Un singur ou de marime medie sau mare contine pana la 50 de mg de vitamina D. Branza ricotta si branza cheddar Aceste doua tipuri de branza intra in categoria "grasa", insa atat timp cat nu le consumi extrem de des si in combinatii nepotrivite, pot fi mai mult sanatoase decat nesanatoase. Ambele contin cantitati importante de vitamina D.  sursa
    • Afectiunea Alzheimer este din ce in ce mai intalnita in randul varstnicilor din intreaga lume, iar oamenii de stiinta se straduiesc sa descopere tratamentul care sa opreasca evolutia acestei boli.   Specialistii au descoperit ca exista o stransa legatura intre alimentatie si aparitia/ evolutia bolii Alzheimer. Potrivit studiilor realizate pana la acest moment, exista o serie de alimente care favorizeaza aparitia si dezoltarea acestei afectiuni de natura psihica. Alimentele care cresc riscul de Alzheimer Carnea rosie – carnea rosie este un aliment bogat in continutul de fier. Cu toate ca organismul are nevoie de fier pentru a preveni anemiile, oboseala cronica si slabiciunea musculara, fierul in exces poate favoriza efectele negative pe care radicalii liberi le au asupra organismului. Fierul in exces se depune pe “materia cenusie”, adica exact in zona creierului in care apar primele semne de degenerare specifice imbatranirii. Fierul in exces care se depune in zona respectiva accelereaza procesul de deteriorare a functiilor creierului. Asta nu inseamna ca e necesara eliminarea carnii rosii din dieta, ci ca trebuie consumata in mod echilibrat. Carbohidratii rafinati si zaharul – un studiu facut in anul 2012 a scos la iveala faptul ca persoanele in varsta de 70 de ani care au o dieta bogata in carbohidrati au de 4 ori mai multe sanse sa faca Alzheimer, comparativ cu persoanele care nu mananca carbohidrati in exces. Alimentele bogate in produsi de glicare avansata (n.r. AGE – advanced glycation end products) – oamenii de stiinta au descoperit ca alimentele bogate in produsi de glicare avansata joaca un rol important in declansarea Alzheimerului. Un studiu facut in anul 2014 pe soareci a scos la iveala faptul ca persoanele care au o dieta slaba in asemenea produsi AGE se bucura de functii cognitive in stare mai buna, comparativ cu persoanele care au o dieta bogata in AGE. Printre alimentele bogate in AGE se afla: alimentele bogate in proteine (carne rosie, branza), cerealele fierte (orezul sau ovazul fiert), unele produse lactate (smantana, untul sau branza). Exista metode de preparare a alimentelor care reduc formarea de produsi de glicare avansata si este vorba despre gatitul la aburi, fierberea alimentelor, posarea lor si inabusirea. Prajirea trebuie evitata cu orice pret daca se doreste reducerea AGE din alimentatie. Dieta pentru reducerea riscului de Alzheimer Asa cum exista alimente care cresc riscul de Alzheimer, exista si alimente care il scad. Spre exemplu, dieta mediteraneana este cea mai sanatoasa pentru creier. Fiind bogata in fructe si legume, fructe de mare, carne de pui, nuci, ulei de masline si produse lactate in cantitati moderate, aceasta dieta este cea mai potrivita daca se doreste reducerea riscului de Alzheimer. Asadar, daca doresti sa previi boala degenerativa a secolului, Alzheimerul, ar trebui sa limitezi consumul de carne rosie, de zaharuri si de carbohidrati rafinati. Totodata, ar trebui sa maresti consumul de fructe, legume, grasimi sanatoase si fructe de mare, care nu numai ca sunt sanatoase, insa reduc si riscul de a dezvolta o afectiune precum Alzheimerul. sursa
  • Horoscop

×
×
  • Create New...