Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Mituri despre alimentatia sănătoasă!


Monica Badea

Recommended Posts

Ce înseamnă o alimentație sănătoasă este încă un subiect intens dezbătut și controversat. Mai mult chiar, unele informații sunt promovate și acceptate ca fiind corecte fără a avea vreun fundament științific.

FALS :Alimentele bogate în sodiu au gust sărat

Nivelurile ridicate de sodiu din organism prezintă multiple riscuri pentru sănătatea adulţilor şi a copiilor. Necesarul de sodiu pentru un copil mai mic de 1 an este asigurat doar prin consumul de legume şi fructe, fără sare adăugată, iar după 1 an adaosul de sare permis este unul redus. Atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, cosumul de sare trebuie ţinut sub control pentru a micşora riscul dezvoltării unor afecțiuni legate de un nivel crescut de sodiu, precum hipertensiune sau diabet. Nu doar alimentele cu gust sărat conţin asaos de sodiu, ci şi cele dulci, aşadar, mare atenţie la sodiul "ascuns" și citiţi cu atenţie etichetele produselor pe care le cumpăraţi!

FALS :Produsele sărace în grăsimi sunt mai sănătoase

Copiii au nevoie de grăsimi pentru o dezvoltare armonioasă; acestea contribuie la menținerea sănătății celulelor și ajută creierul să se mențină sănătos. Fără grăsimi, corpul uman nu poate absorbi o mare parte din substanţele nutritve de care are nevoie pentru a supravieţui. Desigur, nu orice fel de grăsime este benefică, iar raportul dintre grăsimile saturate/nesaturate din alimentaţie este de asemenea important. Aşadar, sărac în grăsimi („low-fat”) nu este echivalent cu sănătos, din contră, poate fi chiar dăunător. Din nou, este important să citim etichetele pentru că multe dintre produsele sărace în grăsimi au un conţinut redus de grăsimi sănătoase şi un adaos de ingrediente precum zahăr sau sodiu.

FALS :Fructele şi legumele congelate nu sunt sănătoase

Produsele congelate pot fi la fel de sănătoase şi bogate din punct de vedere nutritiv precum cele proaspete, asta pentru că sunt congelate imediat după recoltare pentru a le păstra prospeţimea şi substanţele nutritive. Se spune că alimentele proaspete îşi pierd aproximativ 30% din valoarea nutritivă în decursul a 3 zile după ce sunt culese, aşadar un produs congelat poate fi chiar mai bun decât unul proaspăt, dar care ajunge pe masa noastră după câteva zile.

FALS :Carbohidraţii nu sunt sănătoşi

Carbohidrații sunt indispensabili pentru creier și bună lui funcționare, iar cei complecși sunt ideali pentru că absorbția lor are loc lent. Datorită acestui lucru, nivelul de insulină rămâne constant și sunt evitate variațiile mari de la hipo la hiperglicemie. Pentru o bună dezvoltare a creierului, atât grăsimile, cât şi carbohidrații, sunt indispensabili. În același timp, este important de știut că alimentele procesate, bogate în zaharuri şi carbohidraţi rafinaţi precum produsele de panificaţie şi patiserie din faina albă cresc riscul de a dezvolta afecţiuni precum diabet sau boli ale inimii. Pe de altă parte, cele bogate în carbohidrati complecşi, precum cereale integrale, leguminoase, fructe și legume, sunt de asemenea surse importante de substanţe nutritive și fibre, esenţiale pentru un organism sănătos.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.11606b3a61a6393576a0f1d453348e72.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...