Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Cum gătim legumele pentru a le păstra vitaminele și mineralele!


Monica Badea

Recommended Posts

Modul de preparare al hranei poate sa fie benefic pentru corp sau, dimpotriva, poate aduce mari prejudicii sanatatii.

In 2009, cercetatorii au analizat cele mai des consumate 20 de legume si 6 metode de gatit, pentru a incerca sa raspunda unei intrebari importante: care este cea mai buna metoda de a gati legumele? Cele 6 metode de gatire testate, care sunt si cel mai des utilizate in toata lumea, au fost: coacerea, fierberea, prajirea in ulei, fierberea sub presiune, frigerea pe plita sau in tigaie fara ulei si prepararea la cuptorul cu microunde.
Cele 20 de legume alese pentru experimente au fost: sparanghelul, sfecla, fasolea boabe, broccoli, varza de Bruxelles, conopida, morcovii, telina, vinetele, usturoiul, fasolea verde, prazul, porumbul, ceapa, mazarea, ardeiul gras, spanacul, mangold (sfecla elveţiană) si zucchini (dovleceii).

Astfel, s-a adeverit, daca mai exista pana acum vreun dubiu ca nu ar fi asa, ca cea mai distructiva metoda de gatire a legumelor este prajirea in ulei, care vine la pachet cu multe calorii goale care nu doar ca ingrasa, ci au si un mare potential cancerigen clar demonstrat.

Dupa prajire in baie de ulei, care merita definitiv eliminata, fierberea in exces si gatitul sub presiune a legumelor sunt cele mai grave din punct de vedere al pierderii de continut antioxidant, insa acest prejudiciu poate fi redus prin folosirea apei in care au fiert legumele in acest mod, la sosuri sau supe.

Asadar, se pare ca cea mai buna metoda de gatire a legumelor este prepararea la abur sau pe gratar, ori coacerea la cuptor in vase acoperite, timp limitat.

Se pare insa ca unii nutrienti din legume sunt distrusi prin tratament termic, in timp ce altii devin mai usor de absorbit de catre organism.

 Iata care sunt exceptiile de la regula gatitului:

Indiferent de metoda, ardeiul gras isi pierde pana la 75% din puterea sa antioxidanta, prin urmare cel mai bine este sa fie consumat crud.
Broccoli ofera cei mai multi antioxidanti atunci cand este preprat la aburi (bain-marie).
Exista de asemenea 4 legume care nu-si pierd antioxidantii, nici macar prin fierbere: anghinarea, sparanghelul, sfecla si ceapa.
Pe de alta parte, cu exceptia fierberii sub presiune, fasolea verde se imbogateste miraculos in antioxidanti. De asemenea, se pare ca exista de trei ori mai multi antioxidanti in morcovii fierti decat in cei cruzi si mai mult licopen in roşii coapte, iar telina fiarta este mai bogata in substante nutritive decat cea cruda.

 

Asadar, nu ezitati sa consumati legume proaspete sau gatite moderat la abur ori pe gratar, la fiecare masa principala. Alegeti sa dati gust mancarurilor din condimente si ierburi aromate, nu din ulei si prajeala! Iar daca aveti nevoie sa slabiti, nu exagerati cu niciun fel de ulei, nici macar la salate! Alegeti sa stropiti salatele cu 4-5 puffuri de ulei din spray, nu sa-l turnati cu sticla!

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.66c6f6ac5745b0fe1c2c9f887398d6df.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...