Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Cum gătim legumele pentru a le păstra vitaminele și mineralele!


Monica Badea

Recommended Posts

Modul de preparare al hranei poate sa fie benefic pentru corp sau, dimpotriva, poate aduce mari prejudicii sanatatii.

In 2009, cercetatorii au analizat cele mai des consumate 20 de legume si 6 metode de gatit, pentru a incerca sa raspunda unei intrebari importante: care este cea mai buna metoda de a gati legumele? Cele 6 metode de gatire testate, care sunt si cel mai des utilizate in toata lumea, au fost: coacerea, fierberea, prajirea in ulei, fierberea sub presiune, frigerea pe plita sau in tigaie fara ulei si prepararea la cuptorul cu microunde.
Cele 20 de legume alese pentru experimente au fost: sparanghelul, sfecla, fasolea boabe, broccoli, varza de Bruxelles, conopida, morcovii, telina, vinetele, usturoiul, fasolea verde, prazul, porumbul, ceapa, mazarea, ardeiul gras, spanacul, mangold (sfecla elveţiană) si zucchini (dovleceii).

Astfel, s-a adeverit, daca mai exista pana acum vreun dubiu ca nu ar fi asa, ca cea mai distructiva metoda de gatire a legumelor este prajirea in ulei, care vine la pachet cu multe calorii goale care nu doar ca ingrasa, ci au si un mare potential cancerigen clar demonstrat.

Dupa prajire in baie de ulei, care merita definitiv eliminata, fierberea in exces si gatitul sub presiune a legumelor sunt cele mai grave din punct de vedere al pierderii de continut antioxidant, insa acest prejudiciu poate fi redus prin folosirea apei in care au fiert legumele in acest mod, la sosuri sau supe.

Asadar, se pare ca cea mai buna metoda de gatire a legumelor este prepararea la abur sau pe gratar, ori coacerea la cuptor in vase acoperite, timp limitat.

Se pare insa ca unii nutrienti din legume sunt distrusi prin tratament termic, in timp ce altii devin mai usor de absorbit de catre organism.

 Iata care sunt exceptiile de la regula gatitului:

Indiferent de metoda, ardeiul gras isi pierde pana la 75% din puterea sa antioxidanta, prin urmare cel mai bine este sa fie consumat crud.
Broccoli ofera cei mai multi antioxidanti atunci cand este preprat la aburi (bain-marie).
Exista de asemenea 4 legume care nu-si pierd antioxidantii, nici macar prin fierbere: anghinarea, sparanghelul, sfecla si ceapa.
Pe de alta parte, cu exceptia fierberii sub presiune, fasolea verde se imbogateste miraculos in antioxidanti. De asemenea, se pare ca exista de trei ori mai multi antioxidanti in morcovii fierti decat in cei cruzi si mai mult licopen in roşii coapte, iar telina fiarta este mai bogata in substante nutritive decat cea cruda.

 

Asadar, nu ezitati sa consumati legume proaspete sau gatite moderat la abur ori pe gratar, la fiecare masa principala. Alegeti sa dati gust mancarurilor din condimente si ierburi aromate, nu din ulei si prajeala! Iar daca aveti nevoie sa slabiti, nu exagerati cu niciun fel de ulei, nici macar la salate! Alegeti sa stropiti salatele cu 4-5 puffuri de ulei din spray, nu sa-l turnati cu sticla!

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.66c6f6ac5745b0fe1c2c9f887398d6df.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
×
×
  • Create New...