Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Cum poți atinge deficitul caloric!


Monica Badea

Recommended Posts

Dacă oferi corpului mai puține calorii decât este necesar, acesta se va afla într-un deficit caloric. Dacă faci acest lucru în mod constant, pentru perioade lungi de timp, vei pierde în greutate.

În ciuda tuturor dietelor care apar și dispar, gestionarea greutății se reduce la numărul de calorii. În esență, ca să slăbești, e nevoie să arzi mai multe calorii decât consumi. Diverse diete promit că evitarea completă a carbohidraților sau un consum mare de lămâi este secretul pierderii în greutate, însă, realist vorbind, totul se reduce la deficitul caloric.
Sigur că dieta de slăbire trebuie să fie corelă cu starea de sănătate. Adică, atunci când începi o dietă, să te gândești nu doar că trebuie să te scape de kilogramele în plus cu orice preț, ci să fie și sănătoasă; să nu-ți dezechilibreze starea de sănătate, să nu te îmbolnăvească și să nu-ți agraveze anumite probleme deja existente.

Astfel, deși numărul de calorii este esențial, nu toate caloriile sunt la fel pentru sănătate. În cazul în care consumi 500 de calorii la micul dejun mâncând o ciocolată întreagă, aceasta nu este nici pe departe o masă sănătoasă, deoarece nu îți oferă nutrienții de care ai nevoie pentru a funcționa corespunzător. În schimb, un mic dejun de 500 de calorii alcătuit din pâine integrală cu ouă fierte, feta, avocado și spanac opărit, de exemplu, este o alegere mult mai bună.

De ce este deficitul caloric important pentru slăbit?

Caloriile sunt unitățile de energie pe care le obții din alimente și băuturi, iar atunci când consumi mai puține calorii decât arzi, atingi un deficit caloric. Cheltuielile calorice includ trei componente:

Cheltuieli energetice de repaus

Acestea sunt caloriile pe care corpul le folosește în repaus pentru funcții care te mențin în viață, cum ar fi respirația și circulația sângelui.

Efectul termic al alimentelor

Implică acele caloriile pe care organismul le cheltuiește digerând, absorbind și metabolizând alimentele.

Cheltuieli de energie pentru activitate

Aceasta se referă la caloriile pe care le cheltui în timpul exercițiilor și al altor activități fizice, inclusiv plimbările și efectuarea treburilor casnice.

Dacă oferi corpului mai puține calorii decât este necesar pentru a susține aceste trei componente ale cheltuielilor calorice, îl pui într-un deficit caloric. Dacă faci acest lucru în mod constant pentru perioade lungi de timp, vei pierde în greutate. Dacă, în schimb, îi oferi corpului în mod constant mai multe calorii decât este necesar pentru a sprijini aceste funcții, vorbim de un surplus de calorii care te face să iei în greutate.

Ce înseamnă deficitul de calorii potrivit pentru tine?

Pentru majoritatea oamenilor, un deficit de 500 de calorii pe zi este suficient pentru pierderea în greutate și este puțin probabil să afecteze în mod semnificativ nivelul de foame sau de energie. Pentru a crea acest deficit de calorii, trebuie să știi de câte calorii ai nevoie tu, personal, pentru întreținerea funcțiilor corpului (acelea despre care am discutat mai sus). Caloriile de întreținere sunt cele de care are nevoie corpul pentru a sprijini consumul de energie.
Pentru a afla de câte calorii pe zi ai nevoie raportate la un număr de kilograme, poți căuta diverse calculatoare de calorii online, deoarece numărul necesar de calorii diferă de la o persoană la alta în funcție de înălțime, vârstă, sex, activitate fizică etc.

Ce mai poți face este să îți instalezi pe telefon o aplicație în care să introduci alimentele pe care le consumi de obicei pentru a-ți calcula numărul de calorii rezultate din ele. Înregistrează numărul de calorii pe care le consumi timp de 10 zile și vezi care este media, după care, din acest număr, redu 500. De exemplu, dacă ai constatat că mănânci zilnic 2000 de calorii, iar deficitul caloric care te ajută să slăbești este de 500 de calorii, înseamnă că pentru a slăbi trebuie să consumi zilnic 1500 de calorii.

Pe măsură ce pierzi kilograme, în funcție de greutatea la care vrei să ajungi, poate fi nevoie să ajustezi aportul de calorii. Totuși, pentru a asigura o pierdere în greutate sănătoasă și un aport adecvat de nutrienți, femeile nu ar trebui să consume mai puțin de 1.200 de calorii pe zi, iar bărbații nu mai puțin de 1.500 de calorii. În acest sens, te ajută să introduci în rutina ta și sportul, care contribuie la arderea caloriilor suplimentare.

Cum poți atinge deficitul caloric?

Poți obține un deficit caloric consumând mai puține calorii sau crescând nivelul de activitate fizică sau făcând o combinație a acestor două metode. Poate fi mai ușor de realizat fie să creezi un deficit de calorii prin dietă, mai degrabă decât să faci atât de multă mișcare în plus sau să apelezi la o combinație între restricția numărului de calorii din alimentație și sport.

Pentru o viață sănătoasă se recomandă oricum o dietă echilibrată și un aport regulat de mișcare. Ghidurile autorităților sanitare recomandă între 150 și 300 de minute de exerciții de intensitate moderată pe săptămână (mers pe jos în pas rapid, mers cu bicicleta) sau 75-150 de minute de exerciții viguroase pe săptămână (alergare, pedalare intensă, înot, urcat pe munte, sărituri cu coarda).

Cum să ai un aport mai mic de calorii?

Limitează consumul de alimente procesate. Zahărul, grăsimile și sarea din alimentele foarte procesate (semipreparate, produse de fast food, dulciuri din comerț, chipsuri etc.), fac ca aceste alimente bogate în calorii să fie foarte plăcute la gust și să încurajeze consumul excesiv.
Consumă cu preponderență mâncăruri pregătite în casă. În acest fel, poți controla ingredientele și dimensiunile porțiilor și, deci, și aportul de calorii. Consumul de mâncăruri preparate acasă¹ este, de asemenea, asociat cu o calitate mai bună a dietei, un aport crescut de fructe și legume, niveluri mai scăzute de grăsime corporală și riscuri reduse de boli de inimă și diabet.
Nu îți bea caloriile. Acest lucru înseamnă, concret, să eviți băuturile cu zahăr adăugat, cum sunt sucurile din comerț, unele băuturi alcoolice, ori cafeaua sau ceaiul îndulcit. Bea în schimb apă simplă sau cu lămâie, ceai verde sau negru și cafea neîndulcite, ceaiuri de plante neîndulcite, supe de legume, smoothie-uri fără zahăr.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.a66637e51da123b3bf9af15705bbb5e8.jpg
sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
×
×
  • Create New...