Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Gonartroza și Alimentația!


Monica Badea

Recommended Posts

Deoarece in gonartroza sunt afectate calitatea si cantitatea lichidului sinovial, precum si cartilajul articulatiei genunchiului, este necesara o abordare nutritionala pentru a putea combate in mod natural durerea de la nivelul genunchiului.

Pestele si uleiul de peste

Somonul, macroul, sardinele, tonul si pastravul sunt alimente bogate in grasimi Omega 3, care au efecte antiinflamatoare, ameliorand simptomele gonartrozei.

Fructele de padure

Fructele de padure sunt bogate in vitamina C, element cheie in sinteza colagenului, care este un component important din cartilajul articular. De asemenea, fructele de padure contin si bioflavonoide care ajuta la inhibitia enzimelor care distrug cartilajul.
Cerealele integrale si lactatele

Cerealele integrale sunt o sursa importanta de magneziu, necesar pentru productia acidului hialuronic. Acidul hialuronic are rol de lubrifiere in articulatia genunchiului. In plus, contin fibre care asigura o buna parte din sustinerea sanatatatii aparatului intestinal.

Lactatele sunt bogate in calciu, element deosebit de important pentru sanatatea oaselor si sustinerea proceselor de osteogeneza. Alege in special iaurt, chefir, sana, bogate in probiotice, care stimuleaza si sanatatea aparatului digestiv intestinal, cheia sistemului imunitar.

Surse de vitamina C

Vitamina C (un antioxidant important) este necesara pentru dezvoltarea cartilajului. O carenta de vitamina C poate duce la slabirea cartilajului si la sporirea simptomelor gonartrozei.
Data viitoare cand mergi la cumparaturi, nu uita sa pui in cosul tau urmatoarele:

•    fructe tropicale, cum ar fi papaya, guava si ananas
•    fructe citrice, precum portocalele si grepfrutul
•    pepene galben
•    capsuni
•    kiwi
•    zmeura
•    legume crucifere, cum este conopida, broccoli si varza kale
•    ardeii grasi
•    rosiile.

Surse de vitamina D

Concluziile cercetarilor din domeniu sunt diferite cand vine vorba de vitamina D, dar unele studii publicate in revista "Arthritis and Rheumatology" arata ca vitamina D poate ajuta la prevenirea distrugerii cartilajului si la scaderea riscului de ingustare a spatiului articular.

Cea mai buna sursa de vitamina D de care te poti bucura este sa beneficiezi de lumina soarelui inainte de a aplica o crema cu SPF, insa poti sa optezi si pentru gustul bogat al acestor alimente cu un continut bogat de vitamina 😧

•    fructe de mare si carnea de peste, precum somonul din salbaticie, codul, sardinele si crevetii
•    laptele imbogatit cu vitamina D
•    ouale.

Cauta in supermarket si alte alimente care sunt imbogatite cu vitamina D sau cu calciu, cum ar fi: cerealele de la micul dejun, tofu, iaurtul.

Surse de betacaroten

Betacarotenul este un alt antioxidant puternic care ajuta la distrugerea radicalilor liberi inainte ca acestia sa cauzeze distrugeri excesive la nivelul articulatiilor tale. El este usor de identificat, pentru ca le da fructelor si legumelor (morcovi, de exemplu) acea culoare portocalie puternica. Alte surse excelente de betacaroten sunt:

•    legumele crucifere, precum varza de Bruxelles, varza fara capatana si sfecla elvetiana (mangold)
•    salate precum salata Romain si spanacul
•    cartofii dulci
•    dovlecelul de iarna
•    pepenele galben
•    patrunjel
•    caise
•    frunze de menta
•    rosii
•    sparanghel.

Surse de acizi grasi Omega-3

Cele mai sanatoase grasimi recomandate pentru persoanele cu o forma de artroza (cum este si gonartroza) sau cu alte boli inflamatorii sunt acizii grasi Omega-3. In vreme ce unele alimente cresc nivelul inflamatiei din corp, acizii grasi Omega-3 functioneaza de fapt pentru a reduce inflamatia, suprimand productia de citokine si de enzime care distrug cartilajul.

Alimentele cu cele mai mari cantitati de acizi grasi Omega-3 sunt:

•    somonul, fie din salbaticie, fie proaspat, fie de la conserva
•    heringul
•    macroul
•    sardinele
•    ansoa
•    pastravul curcubeu
•    stridii de Pacific
•    seminte de in macinate si uleiul din seminte de in
•    nucile.

Surse de flavonoide

Flavonoidele, cum ar fi quercetina si antocianidinele sunt doua forme de antioxidanti. Efectele antiinflamatoare ale quercetinei pot fi similare cu cele ale medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, cum e cazul aspirinei si ibuprofenului. Sursele bune de quercetina sunt:
•    ceapa rosie, galbena si alba
•    kale
•    prazul
•    rosiile cherry
•    broccoli
•    afinele
•    coacazele negre
•    merisoarele
•    pudra de cacao
•    ceaiul verde
•    caisele
•    merele cu coaja.

Recomandari nutritionale si pentru stilul de viata la persoanele cu artroza:

•    Incearca sa ai un indice de masa corporala optim, intre 18,5 si 25 kg/m2.
•    Daca esti o persoana obeza sau supraponderala, cere sfatul medicului nutritionist pentru a-ti reduce greutatea corpului cu 10%.
•    Exercitiile fizice simple te pot ajuta, mentinand rezistenta musculara.
•    Consuma 1-2 portii de peste gras pe saptamana. Daca nu poti respecta aceasta regula, ia in considerare folosirea unor suplimente cu ulei de peste, bogat in Omega 3.
•    Foloseste uleiuri bogate in grasimi mononesaturate (de exemplu, ulei de masline).
•    Ia masuri pentru a-ti reduce valorile colesterolului, daca acestea sunt prea mari.
•    In sezonul cald, mai ales in lunile de vara, incearca sa te expui zilnic la razele soarelui (10-15 minute, fara sa aplici un produs cu SPF, cu rol de ecran solar), pentru a creste aportul de vitamina D.
•    In perioadele in care expunerea ta la soare este limitata, ia un supliment cu vitamina D, dupa ce discuti intai cu medicul tau reumatolog.

Evalueaza-ti gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri!  si afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, beneficiezi de un consult gratuit la medicul specialist

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.503a5ec4ce01eb4b9522de283ce72caa.jpg

sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
    • -1,8kg ardei iute rosu curatat de seminte  și tocat marunt -1 kg ardei capia -tocat cât mai marunt -1,5 l l otet de 9 grade -700 gr îndulcitor (eritritol )..puteți adauga pana la 1 kg dacă doriți sa iasa mai dulce sau dacă ardeii iuți sunt prea iuți (dacă folosiți zahăr ,500 gr ar fi suficient ) Mod de preparare Le-am scos semintele(ardeilor iuți ,am folosit o pereche de mănuși chirurgicale )apoi i-am taiat bucatele mai mici….ardeiul capia trebuie sa fie  mai carnos ,de asemenea tăiat și el in cubulete marunte. Într- o cratita punem otetul si îndulcitorul  si lasam la foc mic aproximativ  30 min sa fiarbă ,apoi punem ardeiul iute si ardeiul capia si lasam sa fiarba aproximativ 60-65 de minute la foc foarte mic. Punem dulceața in borcane ,punem capacele si punem la bain marie pentru minim 1 ora …sterilizarea borcanelor (cu orice fel de dulceața ,zacusca ,gem )este foarte importantă si ne asigura ca produsele se vor păstra foarte bine luni sau ani întregi !
×
×
  • Create New...