Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Efectele alimentelor alcaline și acide asupra organismului!


Monica Badea

Recommended Posts

Alimentele alcaline versus alimentele acide

Dieta alcalină promite scăderea în greutate în mod sănătos și prevenirea anumitor afecțiuni cronice, cum ar fi artrita sau cancerul. Premiza acestui tip de dietă este că anumite alimente, cum ar fi carnea, zahărul rafinat și mâncarea procesată, pot crește semnificativ aciditatea în corp, ceea ce are consecințe negative asupra sănătății. Așadar, potrivit dietei alcaline, consumul de alimente cu proprietăți alkaline poate proteja corpul de diverse boli și accelera slăbirea.

Pentru a înțelege mai bine efectele alimentelor alcaline, versus cele acide, asupra organismului, este important de știut rolul pH-ului. Corpul are un nivel de pH în sânge relativ stabil, undeva la 7.4, ceea ce înseamnă că se află în spectrul ușor alcalin sau bazic. Acest pH este menținut de mai multe procese ale organismului, cum ar fi urinarea și respirația. Cu toate acestea, pH-ul poate fi diferit în diverse părți ale corpului. De exemplu, stomacul are un pH foarte acid, aflat undeva între 1.35 și 3.5, pentru a putea descompune și digera alimentele ingerate. Cu toate că nivelul pH-ului în sânge este bine controlat, pH-ul din urină se schimbă în funcție de nevoile corpului și poate fi modificat de ceea ce mănânci și bei.

Care alimente sunt alcaline?

Majoritatea fructelor și legumelor, precum și boabele de soia și derivatele din soia, cum ar fi tofu, intră în dieta alcalină. Acestora li se alătură nucile și semințele.  Așadar, dacă intenționezi să urmezi o dietă de tip alcalin, trebuie să ai în vedere că multe alimente nu sunt permise, deci îți va fi dificil la început.

Potrivit specialiștilor, topul celor mai bune alimente alcaline este format din:
-    Sfecla mangold
-    Spanacul
-    Varza kale
-    Migdalele
-    Fructul de avocado
-    Sfecla roșie
-    Smochinele
-    Caisele

Care sunt alimentele acide?

În categoria alimentelor alcaline intră majoritatea grânelor și cerealelor, lactatele, ouăle, carnea și alimentele conservate și procesate. De asemenea, în materie de băuturi, cafeaua și alcoolul sunt considerate băuturi acide.

Topul celor mai acide alimente include:
-    Băuturile acidulate
-    Carnea roșie
-    Cerealele procesate
-    Lactatele

Te poate ajuta dieta alcalină?

Nutriționiștii sunt de părere că dieta alcalină poate avea anumite beneficii pentru sănătate, dar nu neapărat cele promovate de această dietă. Așadar, nivelul pH-ului este un indicator pentru caracterul alcalin, versus cel acid. Un pH 0 este în totalitate acid, în timp ce un pH 14 este complet alcalin. Un pH 7 este considerat neutru.

După cum am menționat mai devreme, sângele este ușor alcalin, în timp ce stomacul are un pH acid. Deși se presupune că alimentele alcaline ajută corpul să mențină un nivel normal de pH în sânge, în realitate nimic din ceea ce mănânci nu va schimba acest nivel. Corpul lucrează neîncetat să mențină nivelul PH-ului în sânge constant. Cu toate acestea, alimentele alcaline sunt, de regulă, foarte sănătoase și bogate în nutrienți și apă. Prin evitarea zahărului, alcoolului și a alimentelor procesate, dieta alcalină promovează un stil de viață sănătos și echilibrat și poate da rezultate foarte bune în cazul persoanelor care vor să slăbească.

În ceea ce privește celelalte argumente, există o serie de cercetări limitate care sugerează că o dietă săracă în alimente acide, cum ar fi proteina animală, provenită din carne și lactate, precum și cerealele, ar putea preveni formarea pietrelor la rinichi, proteja oasele și mușchii, îmbunătăți funcțiile inimii și ale creierului și reduce riscul de diabet de tip 2. De reținut este, însă, că cercetătorii nu se pot pronunța în mod definitiv, pentru că nu există suficiente informații care să susțină aceste premise.

Sunt alimentele alcaline recomandate pentru diferite afecțiuni?

O dietă alcalină presupune un consum preponderent de fructe și legume și evitarea alimentelor hipercalorice și bogate în grăsimi și sodiu. Așadar, alimentele alcaline pot fi o opțiune potrivită pentru persoanele cu risc de boli cardiace, pentru că acestea ajută la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol LDL – principalii factori de risc pentru bolile de inimă.

De asemenea, menținerea unei greutăți optime este, iarăși, un factor extrem de important pentru sănătate și care poate preveni instalarea anumitor boli cronice, printre care și diabetul și osteoartrita.

Potrivit unor cercetări de mică anvergură, alimentele alcaline pot contracara efectele toxice ale chimioterapiei, dar nu s-a descoperit nicio asociere între prevenirea cancerului și o dietă alcalină.  În concluzie, accentul pe fructe și legume, ambele din categoria de alimente alcaline, este important pentru sănătatea organismului și pentru ajungerea la greutatea ideală.

De asemenea, evitarea alimentelor procesate poate juca un rol important în prevenirea anumitor afecțiuni. Cu toate acestea, este important de reținut că un consum integral de alimente strict alcaline este destul de dificil, iar anumite alimente acide pot fi de reală valoare pentru sănătate. Să nu uităm că lactatele și carnea sunt surse importante de vitamine și minerale. Atât timp cât există un echilibru în alimentație, nu ar trebui să te preocupi foarte mult de natura alcalină sau acidă a alimentelor consumate.

În plus, în ceea ce privește aportul necesar de proteină, care e important atât pentru sănătate, cât și pentru slăbit, carnea și/sau lactatele asigură un nivel ridicat în porții moderate. Nu în ultimul rând, dacă ești preocupată de aspecul kilogramelor în plus, nu uita de exercițiul fizic regulat, care contează foarte mult. Sportul este important pentru sănătate, întărește sistemul imunitar și este un aliat important în obținerea siluetei dorite. Specialiștii recomandă cel puțin 150 de minute de exercițiu fizic susținut pe săptămână. Dacă suferi de probleme de sănătate, consultă-te cu medicul curant înainte de a începe un regim de sport. Acesta îți poate recomanda tipuri de antrenament potrivite pentru tine.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.46b02f4ba44cafd16381187c11484a72.jpg
sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...