Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Protejează-ți ficatul!


Monica Badea

Recommended Posts

Ficatul are sute de funcții vitale, printre care ajută organismul să digere hrana, să stocheze energia și să elimine toxinele. Având atât de multe funcții vitale în organism, este important să-ți păstrezi ficatul în cea mai bună formă. 

Nu consuma alcool în exces

Un astfel de obicei, practicat cu regularitate, o perioadă lungă de timp, se reflectă deseori în îmbolnăvirea ficatului și posibil, a pancreasului. Abuzul de alcool poate provoca în primă fază acumulare de grăsime (ficat gras sau steatoză). Apoi, provoacă inflamație (hepatită alcoolică) și în ultimă fază ciroză, o boală, deseori, ireversibilă. 
Renunță la alimentele procesate

Chiar dacă nu ai probleme cu greutatea, o dietă săracă în nutrienți, bogată în alimente de tip fast-food și în băuturi zaharoase, pot afecta ficatul, cauzând boli hepatice grase non-alcoolice. Afecțiunile hepatice non-alcoolice sunt influențate, printre altele, și de diabet zaharat, de dislipidemie, de infecții virale cronice, cum este infecția cu virusul hepatitic B sau C și de tabagism. Adoptă o dietă sănătoasă, bogată în produse proaspete, carne slabă, cereale integrale și limitează consumul de carbohidrați rafinați (precum zahărul). 

Consumă alimente cu frunze verzi

Broccoli, spanacul, varza creața și varza de Bruxelles sunt recomandate, îndeosebi, pentru că acestea contribuie la protecția ficatului. Ce mai poți să incluzi în meniul zilnic? Grepfrut, afine, merișoare, pește gras, migdale, struguri. Toate au în compoziție substanțe benefice care previn daunele la nivelul ficatului. 

Nu uita de mișcare!

Exercițiile fizice nu sunt recomandate doar ca să scapi de kilogramele în plus, ca să ai o siluetă de vis, ci mențin sănătatea ficatului. Așa că ar trebui să faci cel puțin 30 minute de mișcare, 5 zile pe săptămână. În felul acesta, îți vei putea menține greutatea sub control și previi bolile hepatice grase non-alcoolice, care pot duce la ciroză. 

Bea cafea cu moderație

Se spune că această băutură are efect antiinflamator și poate preveni depunerile de grăsime la nivelul ficatului. Totuși, nu depăși 3 cești de cafea pe zi și nu le consuma după ora 15.00, pentru că pot interfera cu un somn de calitate.

Ia medicamente doar la recomandarea medicului

Acetaminofenul, un ingredient care se găsește în medicamentele pentru răceală și tuse, în doze mari, poate provoca insuficiență hepatică. De aceea, discută cu medicul despre medicamentele pe care le iei și nu depăși doza recomandată de acesta. De asemenea, nu lua mai multe medicamente care conțin acest ingredient și nu le administra niciodată cu alcool.

Ia-ți măsuri de precauție atunci când folosești produse de uz casnic

Unele produse de curățare și insecticide au în compoziție substanțe chimice care pot afecta ficatul. De aceea, evită contactul direct cu acestea și, eventual, poartă o mască și aerisește încăperea atunci când utilizezi astfel de produse. Și aditivii din țigări pot deteriora ficatul, așa că este un bun motiv ca să renunți la fumat.

Pe lângă recomandările despre care ți-am vorbit, este important ca pentru o stare bună de sănătate să respecți și orelor de odihnă şi de somn și să gestionezi stresul. 

Prețuiește sănătatea!

D3EE0A8B-70D8-4B5F-B467-D16DEBAD6FD3.jpeg.fd9c97fa0c99e5589804d59e040bd96b.jpeg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -4 oua -400 gr Branza dulce -400 ml iaurt -25 gr faina (puteți pune de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -100 gr îndulcitor (eritritol folosesc eu..sau 70 gr zahăr) -esența Mod de preparare : Într-un vas încăpător am pus Branza dulce ,iaurtul ,indulcitorul și esența și le-am frecat bine (se poate și cu mixerul ),după omogenizare am adăugat faina și amidonul și am amestecat energic (nu necesita praf de copt ) Într-un alt bol am bătut bine (tot cu mixerul ),ouăle (întregi ,nu am separat albușurile de gălbenușuri ) pâna când au început sa se albească (cam 5-6 minute ),apoi le-am incorporat in compoziția de brânză și iaurt ..am amestecat cu o lingura de lemn ,ușor (de jos in sus ) Am pus compoziția in tava(eu am folosit una de Silicon și nu a mai necesitat hârtie de copt) și am copt pt 20 de minute la 200 gr ! După ce am oprit cuptorul ,am mai lăsat câteva minute prăjitura acolo ,apoi am scos-o și am lăsat-o sa se răcorească bine ,după care i-am pus deasupra nuca de cocos (puteți pune orice peste ea..dulcețuri ,ciocolata topita,fructe nuca măcinată ) Am tăiat prăjitura după ce a fost bine răcita (cel mai bine e sa fie lăsată la frigider peste noapte sau măcar 2-3 ore )!
    • Ingrediente: -orez (integral ,alb,brun ,bulgur) -apa -ulei -sare -zeama de lămâie -lapte vegetal (eu am folosit de ovăz) Mod de preparare Punem orezul la fiert în apa (la fel cum procedam la un pilaf ) Când orezul este gata fiert îl dăm la rece ! Începem pregătirea smântânii: -3 linguri pline cu vârf de orez fiert ,100 ml lapte vegetal ,50 ml ulei ,sare ,zeama de lămâie ..totul la blender ! Mixam pana când obținem o pasta groasa care poate fi folosită atât ca smântâna pentru preparate de post sau nu..sau o putem transforma in maioneza (adăugăm muștar sau turmeric pt culoare )..dacă ne dorim cantitate mai mare dublam sau Triplam cantitățile urmând același procedeu !
    • Buna ziua Mihaela Florescu,
    • Buna ziua,ma numesc Mihaela Florescu, am 48 de ani,sunt din Giurgiu.   
    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
×
×
  • Create New...