Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Ce mâncam dacă nu consumăm carne!


Monica Badea

Recommended Posts

Ce alimente consumam, cum le combinam si ce suplimente nutritive avem la dispozitie pentru completarea alimentatiei? Problema clasica a unei diete vegane este aportul de proteine, material de constructie, dar si aportul energetic, per total. Corpul  nostru are nevoie de componente pentru constructia de proteine proprii, aminoacizi. Acesti aminoacizi sunt obtinuti in mod direct, din proteinele alimentare (cele produse de plante si animale) sau sunt sintetizati in corp din alti aminoacizi (proces care consuma resurse). Proteinele din plante nu ofera metabolismului uman diversitatea si proportiile ideale de aminoacizi, de aceea alimentele de origine vegetala trebuie combinate pentru a aduce un aport cat mai apropiat de necesitatile noastre. Poti manca insa aceste surse la mese sau in zile diferite, nu trebuie neaparat combinate la aceeasi masa. Necesitatile pot diferi insa de la om la om si chiar la acelasi om in perioade diferite de timp in functie de sex, varsta, obiective (slabire, masa musculara, echilibrare hormonala), diverse afectiuni, efort fizic etc. Ca surse de energie avem grasimile si carbohidratii. Cele mai multe diete vegetariene tinute dupa ureche (inclusiv alimente „de post”) au o cantitate uriasa de zahar, fainoase si amidon dar o cantiate prea mica de grasimi esentiale si sanatoase. Corpul nostru are nevoie si de grasimile esentiale si chiar de anumite tipuri de grasimi, care desi nu sunt esentiale, pot ajuta foarte mult metabolismul si usura munca ficatului, de exemplu. Carbohidratii procesati (inclusiv cerealele pentru micul dejun sau pastele integrale) sunt asociati in ultimii ani din ce in ce mai strans cu obezitatea, bolile cardiovasculare, sindromul metabolic. ...

Alt aspecte delicate sunt lipsa grasimilor de origine animala (saturate sau nu), lipsa unor vitamine si micronutrienti, lipsa probioticelor. Lipsa probioticelor poate fi contracarata prin administrarea de suplimente cu probiotice sau prin fermentatia lactica indusa unor alimente de origine vegetala (varza murata, de exemplu). Grasimile saturate de origine vegetala au nenumarate efecte benefice pentru sanatate si pot fi gasite in fulgii de cocos, uleiul de cocos, laptele de cocos sau in uleiuri extrase din uleiul de cocos (MCT Oil, trigliceride cu lant mediu). Dieta umana optimala are ca proportii de nutrienti (calorii din totalul caloriilor zilnice) urmatoarele valori: grasimi 30-60%, proteine 20-30%, carbohidrati 10-50%. Carbohidratii sunt cea mai versatila sursa de energie pentru ca pot fi folositi in functie de obiective (slabire- mai putini, crestere in greutate- mai multi) sau pot fi consumati in cantitati mai mari vara cand sunt disponibile furctele si legumele proaspete, coapte in copaci (nu pe vapor) si crescute in pamant (nu in vata). Dieta optimala pentru omul modern difera in mod radical de dieta optimala a omului primitiv (dinainte de domesticirea animalelor) pentru ca omul modern este prin excelenta sedentar, in timp ce vanator-culegatorul petrecea foarte mult timp si consuma foarte multa energie cu gasirea si consumarea hranei. De asemenea, omul modern este supus unui stress mult mai mare: psihologic, chimic, fizic, imunologic. Peste toate astea, omul modern are la dispozitie mai putine alimente naturale insa este asaltat cu nenumarate produse chimizate, procesate, industrializate. Iata principalele grupe de alimente folosite intr-o dieta vegetariana Nuci, seminte, alune Nucile  (care cresc in copaci sau arbusti: nuci, caju, braziliene, alune de padure, migdale, macadamia) contin si cantitati mari de grasimi, fibre, vitamine liposolubile. Arahidele nu intra in aceasta categorie si trebuie evitate, chiar daca sunt ieftine. Nucile se consuma ca atare, crude sau inmuiate in apa. Macinarea sau transformarea lor in pasta/unt expune grasimile oxidarii si este utila doar daca se face imediat inainte de a fi mancate. Prajirea distruge substante nutritive utile si produce compusi toxici. Semintele (canepa, in, chia, dovleac, mac): contin cantitati mari de grasimi, in special omega 3 de origine vegetala, proteine, fibre. Pot fi folosite si alte seminte, dar avand grija la echilibrarea aportului de omega 3 cu omega 6. Pot fi macinate, incoltite, consumate ca atare (o masa separata) sau incluse in salate, unturi de nuci/seminte....

Leguminoase Leguminoasle (naut, linte, mazare, fasole): contin si carbohidrati, fibre (din pacate unele cu potential de a fermenta). Se recomanda inmuierea in apa si fierberea. Anumiti germeni se pare ca accelereaza procese nenaturale din corp. Soia, desi foarte populara, este contraindicata din cauza problemelor ridicate de continutul de estrogen, substante care afecteaza tiroida si diversi contaminanti rezultati din procesele de prelucrare. Soia este o planta provenita din alta zona a lumii si nu ar trebui consumata de catre noi. Daca totusi alegi sa consumi soia, foloseste o varianta procesata natural, fermentata (tofu fermentat, sos de soia, miso, tempeh)...

Cereale si pseudocereale Cerealele (porumb, orez, grau, ovaz, secara, orz) si pseudocerealele ( hrisca, mei, quinoa, amaranth, teff): contin cantitati mai mici de proteine dar mai mari de carbohidrati decat nucile si leguminoasele. Se recomanda consumul de cereale cu bobul cat mai mic, astfel incat aportul de proteine, vitamine, minerale sa fie cat mai mare fata de cel de carbohidrati (calorii). Taratele contin cea mai mare parte a nutrientilor dar si antinutrienti si alergeni (in special taratele de grau). Anumite cereale pot fi consumate incoltite. Sunt de evitat cele bogate in gluten (graul in special), orezul alb, cerealele procesate (fulgi de cereale). Porumbul trebuie folosit cu masura, iar modul traditional de prelucrare (in America Centrala) includea si folosirea apei de var (hidroxid de calciu- var stins) in procesele de prelucrare primare....

Ciuperci Ciupercile proaspete (nedeshidratate) contin cantitati relativ mici de proteine sau carbohidrati insa sunt cunoscute pentru vitamine, minerale (in functie de mediul de cultura), diversi nutrienti care stimuleaza imunitatea sau au alte efecte benefice pentru sanatate. Pot fi consumate ca atare (crude), fierte sau uscate, inclusiv sub forma de extracte in suplimente nutritive. Ideea ca ciupercile ar fi echivalente din punct de vedere nutritiv cu carnea este gresita....

Radacinoase, frunze, tulpini, inflorescente Radacinoasele si plante de la care se consuma partile de sub pamant (morcov, telina, sfecla, cartofi, cartofi dulci, napi, ghimbir, ridichii, gulii, usturoi, ceapa) contin carbohidrati si fibre, vitamine, minerale si o gama intreaga de substante benefice pentru sanatate. Au avantajul ca pot fi pastrate in conditii naturale, fara procesare si consumate in sezonul rece. Pot fi mancate ca atare, sub forma de suc proaspat sau incluse in salate, supe-creme, murate. Nu contin cantitati semnificative de proteine si grasimi. Frunzele, tulpinile, florile plantelor (broccoli, conopida, spanac, salate, varza, patrunjel etc.) aduc un aport mare de fibre si fitonutrienti. Din punct de vedere energetic sunt aproape neglijabile. Nu au cantitati semnificative de proteine, grasimi, carbohidrati. Fiecare in parte are beneficiile sale si modul de preparare optim. Multe suplimente nutritive de ultima generatie sunt extracte standardizate din aceasta categorie de alimente. Muraturile obtinute prin fermentatie lactica sunt utile pentru aportul de probiotice. Atentie insa la consumul de sare (poate fi compensat prin hidratare si efort fizic-transpiratie). Muraturile pastreaza bine si vitaminele, deci in sezonul rece sunt de mare ajutor....

Fructe Fructele (fructele de padure, fructele care apartin zonei temperate, pepeni, citrice, fructe tropicale). Contin apa, carbohidrati si cantitati mici de vitamine si minerale. Nu contin grasimi sau proteine in cantitati semnificative. Sunt de preferat fructele de padure sau fructele de dimensiuni mici, care aduc putine calorii dar o cantitate mare de vitamine, minerale, fitonutrienti. Se recomanda ca fructele sa se manance proaspete, in sezon. Fructele uscate sunt „moarte”, contin zahar si conservanti. Dovleacul este un fruct care poate fi consumat sub forma de supa sau copt. O categorie speciala de fructe sunt nuca de cocos, avocado si maslinele, bogate in grasimi sanatoase. In ultimii ani apar studii si informatii despre solanacee (night shades family), care contin diverse toxine care cresc inflamatia in corp si sunt asociate legumelor, desi sunt fructe: rosii, vinete, ardei. Sucurile de fructe sunt de evitat pentru cei care vor sa slabeasca din cauza aportului masiv de carbohidrati (fructoza) livrati rapid ficatului. Trebuie sa fie proaspete si consumate imediat pentru ca isi pierd rapid calitatile nutritive. Sucurile pasteurizate nici nu intra in discutie. Sucurile pot avea insa si avantajul unei asimilari mai bune a unor vitamine, minerale, fitonutrienti....

Condimente si ierburile aromatice Condimentele naturale si ierburile aromatice pot proveni din toate categoriile de mai sus dar se folosesc in cantitati mici pentru a imbunatati gustul, aspectul, digestibilitatea. Multe au valoare terapeutica mare, continand substante apropiate ca efect de diverse medicamente, antioxidanti, enzime, vitamine, minerale. ...

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.6159e8cf4cc7f3ed49d34a83a07032f6.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
×
×
  • Create New...