Monica Badea Posted November 12, 2021 Posted November 12, 2021 Concret, superalimente obișnuite sunt considerate fructele, legumele, leguminoasele, peștele, cerealele integrale, oleaginoasele, laptele și iaurtul. Fructele sunt de obicei abundente în nutrienți, cele sub formă de boabe, cum ar fi afinele, sunt bogate în vitamina K și C, precum și în potasiu, mangan și fibre, iar citricele, cum ar fi portocalele, lămâile și grepfrutul conțin potasiu, folat, vitamina C și fibre. Legumele sunt și ele foarte hrănitoare, mai ales legumele cu frunze verzi închis, cum ar fi spanacul, varza sau kale care sunt surse bune de vitamine A, C, E și K și de calciu, fier și potasiu. Leguminoasele (fasole, năut, linte, mazăre, soia) sunt surse de magneziu, potasiu și fibre și furnizează la fel de multe proteine precum carnea, dar, spre deosebire de carne, nu conțin grăsimi saturate. Peștele, mai ales peștii grași precum somonul, tonul, păstrăvul și heringul conțin acizi grași Omega-3, un tip de grăsime poate reduce riscul de inflamație și de boli de inimă. Cerealele integrale (pâinea de grâu integral, orezul brun, fulgii de ovăz integral, quinoa și orzul integral) conțin fibre, vitamine B, magneziu, crom, acid folic și fier. Oleaginoasele (nuci, alune, migdale etc.) conțin fibre și magneziu, iar semințele de in, de chia și nucile românești sunt surse de acizi grași Omega-3. Produsele lactate contin calciu și vitamina D, iar anumite cercetări au constatat că iaurtul are proprietăți unice care pot ajuta la controlul apetitului, la pierderea de grăsime corporală și la instalarea senzației de sațietate. Cum se adaugă superalimentele în dietă? Mănâncă nuci sau fructe pe post de gustare, în loc să mănânci chipsuri sau bomboane; poți, de exemplu, să mănânci un fruct-două între micul dejun și prânz și o mână de nuci sau semințe crude (ori coapte) și nesărate între prânz și cină; Mănâncă un fruct ca desert, în loc de prăjituri (de exemplu, ananas, care ajută la digestie) sau un iaurt simplu cu bucăți de fructe adăugate și semințe de in; Utilizează leguminoasele ca înlocuitor al cărnii: de exemplu, la masa de prânz, în loc de carne, mănâncă o tocăniță de linte cu salată verde sau o salată mare din cruditățile tale preferate în care adaugi boabe fierte de fasole ori de năut și ulei de măsline; Prepară rețete dietetice mediteraneene: superalimentele obișnuite sunt elemente esențiale ale dietei mediteraneene, asociată de mulți cercetători cu o sănătate mai bună a inimii și cu prevenirea obezității; poți lua în calcul să introduci în alimentația ta preparate precum humus, vinete la cuptor cu roșii și mozzarella, salată grecească, paste integrale cu sos de legume etc. sursa 1 Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.