Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Ce sunt leguminoasele și de ce sunt atât de importante?!


Monica Badea

Recommended Posts

Leguminoasele sunt baza dietei mediteraneene. Pe lângă beneficiile recunoscute pentru pierderea în greutate, acestea au o serie de alte avantaje, în cazul în care le introducem în dieta noastră zilnică.

Hai să vedem ce tipuri de leguminoase trebuie să consumi pentru sănătate, ce metode de preparare să folosești și care sunt informaţiile lor nutriţionale.

Ce sunt leguminoasele?

Leguminoasele sunt un tip de legume ce aparțin familiei Fabaceae sau Leguminosae. Dacă îți plac fasolea sau mazărea, deja le-ai consumat. Trebuie să știi că există însă aproximativ 16.000 de tipuri de leguminoase cultivate în întreaga lume, de diferite dimensiuni, forme, culori și texturi. Leguminoasele se pot cumpăra sub diverse forme: conservate, fierte, uscate, congelate întregi, congelate tăiate sau măcinate sub formă de făină.
Leguminoasele sunt un aliment de bază în dietele mediteraneene. Persoanele care trăiesc în țările mediteraneene au un consum de 8-23 de grame de leguminoase pe zi, în timp ce europenii de nord consumă mai puțin de 5 g pe zi, potrivit unui studiu.

Exemple de leguminoase:

Fasole Adzuki (fasole roșie)
Fasole Anasazi
Fasole neagră
Edamame
Fasole Fava
Năut
Linte
Soia
Arahidele sunt, de asemenea, din punct de vedere tehnic o leguminoasă, conform Food Insight.

Beneficiile leguminoaselor pentru sănătate

S-a demonstrat că leguminoasele, în diferitele lor forme, au următoarele beneficii:

• Furnizează nutrienți cheie

Leguminoasele sunt foarte hrănitoare. Conțin proteine, fibre, vitamina B, fier, acid folic, calciu, potasiu, fosfor și zinc, potrivit MedlinePlus. În plus, au și un conținut scăzut de grăsimi și calorii. O porție de jumătate de cană de leguminoase conține aproximativ 115 calorii, 1 g de grăsimi, 20 g de carbohidrați, 8 g de proteine și 7 până la 9 g de fibre. Leguminoasele sunt printre cele mai bogate surse de fibre de carbohidrați, oferindu-le un indice glicemic mai scăzut decât alte surse de carbohidrați și ajutând la controlul glicemiei.

•  Conțin antioxidanți

„Fasolea și [alte] leguminoase [conțin] antioxidanți care ajută la prevenirea deteriorării celulare și a riscurilor de îmbătrânire prematură”, explică dr. Shannon Henry, dietetician înregistrat la EZCareClinic din San Francisco. Potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă, antioxidanții pot preveni sau întârzia leziunile celulare, iar persoanele care au o dietă bogată în antioxidanți prezintă un risc mai scăzut de apariție a mai multor boli - inclusiv boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și cancer.

•  Te ajută să ai o inimă sănătoasă

Este o idee bună să limitezi consumul de carne roșie (cum ar fi carnea de vită, mielul și carnea de porc) din cauza conținutului de grăsimi saturate, potrivit American Heart Association (AHA). Lintea și fasolea sunt înlocuitori excelenți - nu numai pentru că te ajută să reduci aportul de carne, dar și să profiți de unele beneficii pentru inimă. Potrivit cercetărilor anterioare, consumul de leguminoase poate reduce tensiunea arterială și inflamația, care sunt doi factori de risc pentru bolile cardiovasculare

•  Pot reduce riscul de diabet de tip 2

Ele pot, de asemenea, ajuta la prevenirea și gestionarea afecțiunilor grave de sănătate, inclusiv a diabetului de tip 2 și a afecțiunilor conexe, cum ar fi hipertensiunea și colesterolul ridicat, potrivit unor cercetări. În special lintea - ca parte a unei diete mediteraneene - a dus la un risc cu 35% mai mic de diabet în rândul adulților în vârstă, care aveau un risc cardiovascular ridicat.

•  Sunt o sursă excelentă de proteină vegetală
Leguminoasele sunt o sursă excelentă de proteine care nu provin din carne și pot înlocui carnea în multe rețete, spune dr. Henry. Dacă urmezi o dietă bazată pe multe vegetale - cum ar fi o dietă vegetariană, o dietă vegană sau o dietă flexitariană - în detrimentul unei diete bogate în carne, îți scazi riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral, obezitate, hipertensiune arterială, colesterol, diabet și multe tipuri de cancer, conform AHA. Dietele pe bază de plante au fost, de asemenea, asociate cu un risc mai mic de morbiditate și mortalitate cardiovasculară, conform unui studiu publicat în Journal of the American Heart Association în august 2019.

Leguminoasele sunt bune pentru slăbit?

Dr. Laura Poe, nutriționist la o clinică din Virginia, spune că leguminoasele pot fi benefice pentru pierderea în greutate, deoarece sunt sărace în calorii, bogate în fibre și oferă proteine sățioase. „Ne pot ajuta să ne simțim sătui mai mult timp și să evităm gustările între mese”, explică ea.

Un studiu din mai 2016, publicat în American Journal of Clinical Nutrition a constatat că s-a pierdut mai mult în greutate în rândul participanților care au urmat diete care conțineau aproximativ o porție de leguminoase pe zi, decât într-un grup de control în care nu s-a consumat.

Cum să prepari leguminoasele

Majoritatea tipurilor de fasole uscată și a leguminoaselor (cu excepția mazărei și fasolei ochi-negru) vor trebui să fie lăsate la înmuiat înainte de a le găti și a le consuma, conform Clinicii Mayo. Clătește bine, apoi adaugă la 1 kilogram de fasole sau leguminoase  10 căni de apă, într-o oală mare, până ajunge la fierbere. Ia de pe foc, acoperă și lasă să se înmoaie până la patru ore. Sau, pentru o înmuiere lentă, sari pasul de fierbere și lasă vasul acoperit în frigider pentru cel puțin patru ore (sau peste noapte).

Reține!

Indiferent dacă urmezi sau nu o dietă pe bază de produse vegetale, merită să te asiguri că leguminoasele au loc în mesele tale. Sunt incredibil de versatile, ieftine, hrănitoare și reprezintă un substitut excelent pentru carne. De la linte și mazăre până la fasole, trebuie să găsești ceva pe placul tău.

Dacă ești îngrijorat de excesul de gaze și problemele cu stomacul, alege fasolea conservată, încearcă un supliment pentru digestie și adaugă leguminoase în dieta ta treptat, pentru a-i da corpului timp să se adapteze.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.0b4ed198827a864379dd9dc08bf1e8ef.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
×
×
  • Create New...