Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Dieta fără zahăr -eficientă pana la 100%!


Monica Badea

Recommended Posts

In medie, un adult mananca mult mai mult zahar decat ar fi necesar, asa ca reducerea aportului de zahar este o idee foarte buna pentru majoritatea oamenilor, nu doar pentru cei care sufera de diabet zaharat.

Unii oameni merg si mai departe cu aceasta idee si renunta complet la zahar, eliminandu-l din dieta.

De ce sa renunti la zahar?

Consumul excesiv de zahar este legat de numeroase afectiuni, cum ar fi:

obezitatea si sindromul metabolic;
bolile de inima;
diabetul de tip 2;
hipertensiunea arteriala si colesterolul marit;
inflamatia cronica;
boala ficatului gras non-alcoolic;
placa bacteriana dentara si cariile.

 

Reducand cantitatea de zahar din dieta ta te poate ajuta sa reduci riscurile de a suferi de aceste afectiuni. Inlocuind alimentele ce contin zahar cu unele sanatoase, acest lucru te va ajuta sa obtii toate vitaminele si mineralele esentiale de care ai nevoie. De asemenea, o dieta fara zahar te-ar putea ajuta sa slabesti.

Recomandari in "dieta fara zahar" sau masurile care te ajuta sa renunti la zahar:

1. Incepe cu pasi mici

Un lucru important atunci cand iti schimbi dieta este sa faci lucrurile treptat, asa ca si dieta fara zahar trebuie sa fie un proces lent. Pentru inceput, elimina cele mai evidente surse de zahar. Alimentele de patiserie si dulciurile, cum ar fi torturile, prajiturile, briosele si negresele, pot fi cu usurinta evitate. Eliminand bauturile indulcite cu zahar iti va da un punct excelent de plecare. Incearca sa reduci cantitatea de zahar si de frisca pe care o pui in cafea sau ceai, treptat, pana cand omiti complet aceste ingrediente.

2. Citeste etichetele

-zaharul are multe nume si se afla in multe siropuri si concentrate diferite. Exista cel putin 61 de nume diferite pentru zahar, care sunt folosite pe etichetele alimentelor. Cele mai intalnite nume sunt: zahar brun, sirop de porumb, sirop de porumb bogat in fructoza, zahar de sfecla, zahar de cocos, sirop de artar, sirop de agave, sirop de orez, concentrat de suc de mere sau suc de struguri, miere, zahar demerara, zahar turbinado etc.

Trebuie sa stii ca orice cuvand care se termina cu sufixul "oză" este, de asemenea, un tip de zahar. Exemple: sucroza, glucoza, dextroza, fructoza, lactoza.

Zaharurile se ascund in multe alimente diferite la supermarket, asa ca este esential sa citesti eticheta daca vrei sa urmezi dieta fara zahar.

3. Evita carbohidratii simpli

Multe diete care exclud zaharul recomanda oamenilor sa evite carbohidratii simpli. Acestia sunt faina alba, pastele albe si orezul alb. Carbohidratii din aceste alimente pot fi descompusi rapid si transformati in zahar in corpul tau, lucru care poate face ca glicemia sa atinga nivele foarte mari, brusc.

4. Evita zaharurile artificiale
Acestea sunt subiectul unei mari controverse in industria dietelor. Zaharurile artificiale sunt mult mai dulci decat zaharul, dar contin putine calorii sau nu au deloc calorii. Chiar si asa, daca consumi indulcitori artificiali, iti vei pacali corpul si il vei face sa creada ca de fapt tu mananci zahar. Acest lucru va spori pofta ta de ceva dulce, asa ca iti va fi si mai dificil sa respecti dieta fara zahar.

5. Nu "bea" zaharul

Bauturile indulcite cu zahar, cum ar fi sucurile acidulate, cafeaua, ceaiurile indulcite si sucurile de fructe sunt unele dintre cele mai importante surse de adaos de zahar. Inlocuieste aceste bauturi cu ceai din plante neindulcit, cafea fara zahar, apa minerala carbogazoasa sau pur si simplu apa plata. Asa vei reduce aportul de zahar si te vei hidrata.

6. Concentreaza-te pe alimente integrale

Daca urmezi dieta fara zahar, ar trebui sa ai ca obiectiv sa mananci 100% alimente integrale, pentru ca alimentele procesate a mari sanse sa contina zaharuri si ingrediente rafinate.

O dieta care se axeaza pe alimente integrale va fi o dieta bogata in: fructe, legume, carne slaba, carne de pasare de curte sau tofu, peste, leguminoase integrale si cereale integrale (neprocesate), nuci si seminte.

7. Planifica-ti mesele
Este dificil sa iti respecti dieta fara zahar daca nu ai un plan pus la punct. Cand senzatia de foame te "loveste", iti va fi mai simplu sa alegi o gustare nesanatoasa daca nu iti asiguri mese cu o valoare nutritionala mare si gustari sanatoase la indemana. De pilda, poti sa iti aloci o zi din saptamana in care faci cumparaturile si iti prepari si mesele pentru intreaga saptamana. Avand mancarea gata pregatita, vei fi mai putin tentat(a) sa iei de la supermarket o tableta de ciocolata sau un suc acidulat.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.f552211fca1388b0685bd4b05bd66dce.jpg
sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -4 oua -400 gr Branza dulce -400 ml iaurt -25 gr faina (puteți pune de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -100 gr îndulcitor (eritritol folosesc eu..sau 70 gr zahăr) -esența Mod de preparare : Într-un vas încăpător am pus Branza dulce ,iaurtul ,indulcitorul și esența și le-am frecat bine (se poate și cu mixerul ),după omogenizare am adăugat faina și amidonul și am amestecat energic (nu necesita praf de copt ) Într-un alt bol am bătut bine (tot cu mixerul ),ouăle (întregi ,nu am separat albușurile de gălbenușuri ) pâna când au început sa se albească (cam 5-6 minute ),apoi le-am incorporat in compoziția de brânză și iaurt ..am amestecat cu o lingura de lemn ,ușor (de jos in sus ) Am pus compoziția in tava(eu am folosit una de Silicon și nu a mai necesitat hârtie de copt) și am copt pt 20 de minute la 200 gr ! După ce am oprit cuptorul ,am mai lăsat câteva minute prăjitura acolo ,apoi am scos-o și am lăsat-o sa se răcorească bine ,după care i-am pus deasupra nuca de cocos (puteți pune orice peste ea..dulcețuri ,ciocolata topita,fructe nuca măcinată ) Am tăiat prăjitura după ce a fost bine răcita (cel mai bine e sa fie lăsată la frigider peste noapte sau măcar 2-3 ore )!
    • Ingrediente: -orez (integral ,alb,brun ,bulgur) -apa -ulei -sare -zeama de lămâie -lapte vegetal (eu am folosit de ovăz) Mod de preparare Punem orezul la fiert în apa (la fel cum procedam la un pilaf ) Când orezul este gata fiert îl dăm la rece ! Începem pregătirea smântânii: -3 linguri pline cu vârf de orez fiert ,100 ml lapte vegetal ,50 ml ulei ,sare ,zeama de lămâie ..totul la blender ! Mixam pana când obținem o pasta groasa care poate fi folosită atât ca smântâna pentru preparate de post sau nu..sau o putem transforma in maioneza (adăugăm muștar sau turmeric pt culoare )..dacă ne dorim cantitate mai mare dublam sau Triplam cantitățile urmând același procedeu !
    • Buna ziua Mihaela Florescu,
    • Buna ziua,ma numesc Mihaela Florescu, am 48 de ani,sunt din Giurgiu.   
    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
×
×
  • Create New...