Monica Badea Posted November 18, 2021 Posted November 18, 2021 Soia reprezinta o proteina completa, ceea ce inseamna ca ea contine toti cei 9 aminoacizi esentiali. Ea este o sursa importanta de proteine pentru multi oameni, in special pentru vegani si pentru vegetarieni. Potrivit expertilor americani de la USDA, 90 de grame de boabe de soia fierte contin: 127 kilocalorii 11,12 grame proteine 5,76 grame grasimi 9,95 grame carbohidrati 3,8 grame fibre. Boabele de soia au valori scazute de grasimi saturate si sunt bogate in proteine, vitamina C si acid folic. De asemenea, ele sunt o sursa buna de fibre, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu si tiamina. Valoarea nutritionala a altor produse din soia difera in functie de modul in care acestea au fost procesate si de ce alte ingrediente au fost adaugate. Posibile efecte benefice In ciuda faptului ca este unul dintre cele mai controversate alimente din lume, soia are si anumite beneficii. Sanatatea inimii - Soia a fost asociata cu niveluri mai sanatoase ale colesterolului, ceea ce poate ajuta la scaderea riscului de boli cardiace. Cercetatorii au condus o analiza ampla, asupra mai multor studii, pentru a vedea efectele pe care le are soia asupra nivelului colesterolului. Ei au descoperit ca prin consumul de soia, s-au redus semnificativ colesterolul total, trigliceridele si colesterolul LDL. Aportul de soia, totodata, a crescut semnificativ valorile colesterolului HDL (cel "bun"). Obezitatea - Oamenii de stiinta au mai facut o ampla analiza, ce a inclus mai multe studii, pentru a vedea efectele suplimentelor cu izoflavone din soia asupra greutatii corpului la femeile aflate in post-menopauza. Izoflavonele din soia sunt compusi care se gasesc in mod natural si care au proprietati similare cu estrogenul. Cercetatorii au concluzionat ca suplimentele cu izoflavone din soia au rezultat intr-o scadere semnificativa a greutatii corpului femeilor. Oase mai puternice - Un studiu nou a investigat impactul pe care il are soia din alimentatie asupra rezistentei oaselor in cazul femeilor aflate in post-menopauza. Autorii studiului au concluzionat ca un consum mai mare de soia ar putea, de fapt, sa intareasca oasele femeilor de toate varstele. Studiul a fost efectuat pe soareci care au avut o dieta bazata pe soia. Oamenii de stiinta spun ca descoperirile lor sugereaza ca toate femeile ar putea observa o imbunatatire a rezistentei oaselor, prin includerea unor alimente integrale bazate pe soia, cum ar fi tofu si laptele de soia, in dieta lor. sursa Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.