Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Înlocuiește făina albă dacă vrei sănătate!-tipuri de făina înlocuitoare!


Monica Badea

Recommended Posts

Faina alba, rafinata, este saraca in vitamine si minerale si contine conservanti si sirop bogat in fructoza. Asadar, nu numai ca nu este hranitoare, insa poate fi chiar daunatoare.

Iata ce probleme de sanatate poate crea consumul de faina alba:

Tensiune arteriala marita, obezitate, diabet, colestrol marit
Risc de afectiune inflamatorie precum artrita
Risc crescut de cancer
Risc de “ficat gras”
Oboseala, depresie, anxietate
Hipoglicemie
Specialistii in nutritie ne incurajeaza sa inlocuim faina alba cu variante mai sanatoase si mult mai hranitoare, mai ales acum ca in comert exista o gama variata de produse de acest gen. Mai mult decat atat, persoanele care sufera de alergii alimentare ori intoleranta la anumite alimente pot avea de castigat de pe urma inlocuirii fainii albe cu una mai sanatoasa.

 Tipuri de faina cu care o poti inlocui pe cea alba

Faina de migdale – aceasta faina este obtinuta prin rasnirea fina a migdalelor. Asadar, este bogata in proteine, grasimi sanatoase, dar si vitamina E si fibre. Poti folosi faina de migdale in loc de pesmet, dar si in locul fainii albe in retete precum reteta de briose.

Faina de cocos – aceasta faina este obtinuta din pulpa deshidratata de nuca de cocos. Faina de cocos este bogata in fibre, proteine, dar si carbohidrati usor de digerat. Totodata, aceasta faina are un indice glice mic scazut, ceea ce inseamna ca nu determina cresterea brusca a nivelului de zahar din sange. Spre deosebire de faina alba, cea de cocos contine o cantitate mare de fibre dietetice, dar si de grasimi saturate.

Intrucat are o textura foarte densa si absoarbe rapid lichidul, ea trebuie amestecata cu un alt tip de faina daca iti doresti sa obtii un aluat cu textura pufoasa. Ca atare o poti folosi pe post de pesmet atunci cand gatesti fructe de mare pane, dar si intr-un amestec simplu facut din iaurt grecesc, esenta de vanilie si scortisoara pentru un mic dejun consistent.

Faina de naut – aceasta faina este obtinuta din boabele de naut uscate si rasnite foarte fin. Faina de naut e bogata in proteine, fibre, seleniu dar si vitamina B. Aceasta faina poate fi folosita cu succes la prepararea painii, a gogosilor, clatitelor ori a aluatului pentru produsele de patiserie.

Faina de quinoa – faina de quiona este si ea bogata in proteine, un sfert de cana avand mai bine de 4 grame. Poti cumpara faina de quinoa din comert, insa o poti prepara si tu rasnind quinoa.
Faina de orez brun – daca iti doresti o faina a carei textura sa fie similara cu cea a fainii albe, atunci faina de orez brun este ceea ce cauti. Contine fibre din belsug, dar si vitamina B, fier si mangan. Intrucat nu este pretentioasa si nu ai nevoie de cunostinte speciale pentru a gati cu ea, specialistii sustin ca acest tip de faina este cel mai potrivit pentru cei care sunt incepatori la capitolul gatitul sanatos.  

Faina de hrisca – persoanele alergice sau sensibile la gluten pot incerca fara probleme si faina de hrisca. Aceasta are o aroma ce se asemena cu cea a nucilor asa ca este ideala pentru prepararea prajiturilor.
Făina de ovăz se poate obține prin rasnirea fulgilor de ovăz și se poate folosi la orice preparat la care foloseati făina albă ..ea se poate găsi și in comerț gata râșnita și fina.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.4ca32a3888058af3d2a8c0cd0e9fa3a8.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
×
×
  • Create New...