Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Ce ar trebui să mănânci când te simți obosit!


Monica Badea

Recommended Posts

Oboseala te ajunge pe la orele amiezii și nu reușești să o combați nici cu o cană de cafea? Poți înlătura oboseala cu ajutorul unei gustări sănătoase. Cel mai bun mod de a oferi organismului tău energie din ceea ce mănânci, este să te asiguri că alegi alimentele corespunzătoare.

Nu degeaba ouăle se consumă în general, dimineața. Un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Obezitate a scos la iveală faptul că persoanele care mănâncă ouă la micul dejun au mai multă energie. O serie de alimente pot să îți ofere energie în momentele în care simți că oboseala te copleșește. Trebuie doar să știi despre ce alimente este vorba și în ce cantități să le consumi.

Un bol de fulgi de ovăz – un bol de dimensiuni reduse, plin cu fulgi de ovăz, fie consumați ca atare, fie înmuiați în apă, îți va oferi energia de care ai nevoie. Fulgii de ovăz conțin vitamina B1, despre care se știe că este eficientă în lupta cu oboseala.

O mână de nuci – nucile conțin acizi grași Omega-3, care combat starea de apatie. Consumă  nuci pe post de gustare în a doua parte a zilei, pentru a face față oboselii.

O portocală – vitamina C revigorează mintea, dar și trupul, reducând nivelul de cortizol, adică hormonul stresului, din organism. Așadar, consumă o portocală sau bea un suc de portocale pentru o doză de energie de care ai nevoie atunci când oboseala te răpune.

Un iaurt grecesc – Iaurtul grecesc este cremos, delicios și hrănitor, iar bacteriile probiotice din acest iaurt îți vor oferi energie din belșug, atunci când simți că ești somnoros.

Migdale – migdalele sunt bogate în conținutul de magneziu, care ajută la transformarea zaharului în energie. Totodată, proteinele și fibrele din migdale oferă energie.

Coacăze – antioxidanții care se regăsesc din belșug în coacăze luptă cu radicalii liberi care atacă celulele și determină instalarea oboselii.

Banane – datorită conținutului ridicat de carbohidrați, zahăr natural, dar și de aminoacizi, bananele oferă instantaneu energie organismului. Banana conține și tirozină, ce reprezintă un aminoacid care ajută organismul să producă norepinefrină, substanță chimică care ajută organismul să fie alert. În plus, conține și potasiu, fibre, vitamine și cantitatea perfectă de carbohidrați care îți oferă un impuls mare de energie în mod natural.

Potrivit unui studiu1, cercetătorii au comparat consumul de banane cu cel al băuturilor sportive cu carbohidrați, la bicicliștii profesioniști și au descoperit că banana le oferea sportivilor la fel de multă energie ca energizantele pentru sportivi.

Ouăle – ouăle sunt o sursă de grăsimi. Potrivit National Institute on Aging, grăsimile oferă energie și ajută organismul să absoarbă vitaminele. În plus, un studiu2 publicat în Jurnalul Internațional de Obezitate a demonstrat că persoanele care consumă ouă de dimineață au mai multa energie comparativ cu persoanele care preferă o chiflă la micul dejun
Somonul – câteva tartine cu somon te pot energiza în momentele în care simți că ești prea somnoros. Somonul este bogat în proteine și accelerează metabolismul. De asemenea, acizii grași din acest pește reduce inflamația, o cauză comună a oboselii.

Apa –te ajuta să te revigorezi, atunci când ești foarte obosit. Consumul de apă este esențial pentru o funcționare optimă a corpului. Deși apa nu furnizează energie sub formă de calorii, ea ajută la facilitarea proceselor energetice din organism, ceea ce reprezintă un impuls energetic în sine. Un studiu3 publicat în Jurnalul de Nutriție dovedește că nivelurile ușoare de deshidratare duc la modificări adverse ale stărilor-cheie de dispoziție, cum ar fi vigoarea și oboseala, provocând, de asemenea, dureri de cap și dificultăți de concentrare, fără a modifica substanțial aspectele-cheie ale performanței cognitive. Așadar, ai grijă să te hidratezi corespunzător pentru a evita oboseala și senzația de apatie.

Pepenii verzi – Deoarece deshidratarea poate crește senzația de oboseală, pepenii roșii sunt o sursă excelentă de hidratare. Potrivit Agricultural Marketing Resource Center, pepenele verde conține 92% apă, dar  este și o sură de vitamina C, vitamina A și mulți alți nutrienți.

Kale  – este o legumă verde cu frunze bogată în vitamine, antioxidanți și fier. Celulele roșii din sângele corpului uman conțin fier; acest mineral este esențial pentru transportul oxigenului în organism, pentru ca celulele să le poată folosi ca energie, iar din acest motiv, nivelurile scăzute de fier pot provoca o lipsă de energie.

Semințele de chia –Și semințele sunt unele dintre cele mai bune alimente pentru a combate oboseala și foamea. Potrivit unui mic studiu4, care a implicat șase sportivi de rezistență, consumul de semințe de chia oferă la fel de multă energie ca băuturile sportive cu carbohidrați. Două linguri de semințe de chia oferă aproximativ 24 de grame de carbohidrați și 4.800 de grame de Omega-3, care sunt sănătoși pentru inimă și au efect antiinflamator. De asemenea, mai poți opta pentru semințe de floarea soarelui sau de dovleac, pe care să le mănânci crude, nesărate drept gustare de după-amiază.
Ciocolata neagră – precum cafeaua, și ciocolata neagră conține cofeină, care, întocmai cum a demonstrat un studiu din 2002, îmbunătățește starea de spirit, vigilența și performanța mentală. Așadar, poți consuma două pătrățele de ciocolată, dacă simți că nu mai faci față senzației de oboseală.

Avocado – conține grăsimi sănătoase care nu numai că asigură senzația de sațietate, ci oferă și un  plus de energie. O dietă bogată în grăsimi monosaturate asigură mai multa energie comparativ cu o dieta bogată în grăsimi saturate.  

Curry – curcumina, substața activă din turmeric, îmbunătățește funcționarea mecanismelor creierului și oferă energie organismului.

Recomandări oboseală

Mai mult decât atât, pentru a te simiți cât mai plin de energie, urmează o dietă sănătoasă și echilibrată și:
•    nu sări peste micul dejun;
•    mănâncă la intervale regulate – încearcă să iei trei mese pe zi și două gustări, între mese;
•    consumă fructe și legume proaspete de sezon, pentru că cu cât mâncarea este mai proaspătă, cu atât va conține mai mulți nutrienți;
•    consumă alimente bogate în fier precum carnea roșie, legumele verzi, cerealele – a avea un conținut scăzut de fier poate duce la anemie cu deficit de fier, care te poate face să te simți obosit;
•    încearcă să adaugi în dieta ta zilnică cel puțin 5 porții dintr-o varietate de fructe și legume, fie proaspete, congelate, conservate, fie uscate sau sub formă de suc;
•    mănâncă carbohidrații cu amidon, care includ alimente precum cartofi, pâine, cereale, paste, orez;
•    evită alimentele procesate;
•    evită băuturile pe bază de cofeină – cofeina este bună, consumată cu moderație, însă nu oferă corpului de fapt, energie; primele înghițituri îți pot da senzația de vitalitate, dar dacă nu îi oferi corpului o alimentație bună și mese echilibrate, alături de gustări, în cele din urmă, te vei simți epuizat;
•    elimină consumul de zahăr și zaharurile din alimente –deși îți oferă multă energie, aceasta este doar pentru un timp foarte scurt;
•    alege băuturi sănătoase precum apa, laptele cu conținut scăzut de grăsimi și băuturile fără zahăr;
•    limitează consumul de alcool – alcoolul te poate deshidrata și îți poate perturba somnul, ducând la oboseală a doua zi;
•    optează pentru vitamine și suplimente naturale, care îndepărtează oboseala și tensiunea psihică, favorizează relaxarea întregului organism și ameliorează stările de suprasolicitare nervoasă.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.caa0de431266ebe4f3b3c975113fbcfe.jpg

sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
×
×
  • Create New...