Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Reacțiile organismul după înfometare!


Monica Badea

Recommended Posts

Reacţiile organismului la înfometare
În cazul înfometării se intervine în primă fază pe partea de calorii pozitive, astfel încât aportul energetic se reduce brusc şi prima reacţie din partea organismului va fi de scădere ponderală, pentru că va avea pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă (în funcţie de fiecare organism) o balanţă înclinată în favoarea consumului energetic în exces, adică va funcţiona pe minus energetic şi caloric.

Apoi se va instala o reacţie normală şi firească de stopare a acestui proces ameninţător de sănătate pe termen lung si va avea loc o reacţie de ajustare, reechilibrare a acestei balanţe după cifra de aport.
Pe româneşte, scade consumul energetic zilnic la cifra aportului: se mănâncă puţin caloric, iar ca o reacţie adaptativă şi metabolismul bazal va scădea la aceeaşi cifră mică de calorii consumate zilnic ca să se stopeze procesul de scădere ponderală şi  care reprezintă risc major pentru sănătate.

Pe termen lung, înfometarea va avea efect de scădere a ratei metabolice la o valoare la fel de mică cu cât se mănâncă şi astfel se ajunge la o “condamnare cronică” a organismului la diete restrictive cu calorii puţine ca să se menţină acea greutate dorită şi obţinută prin înfometare.

În cazul în care se va încerca o revenire la porţiile anterioare, organismul se va găsi în situaţia unei altfel de balanţe dezechilibrate: aport caloric mai mare cu consum energetic mic ( metabolism leneş, scăzut) iar urmările vor consta în reîngrăşare.

Există de asemenea şi efectele dezastruoase ale înfometării pe echilibrul vitaminic şi mineral al organismului, pentru că o dietă de înfometare nu va putea să acopere întreaga paletă de nutrienţi necesari zilnic şi apar pe termen lung diverse carenţe de calciu, magneziu, fier, potasiu, zinc, acid folic, vitaminele din grupa B, vitamina D (cu tablouri clinice şi manifestări specifice fiecăreia în parte).

În plus, dietele drastice şi, implicit, înfometarea, pot duce la dereglări ale ciclului menstrual.

Tonusul muscular are şi el de suferit în urma înfometării
Cu toţii ştim că slăbirea sănătoasă are nevoie de două componente: alimentaţie echilibrată şi mişcare. Dacă prima condiţie este ignorată, automat vor apărea probleme şi pe partea de aspect al corpului.

Antrenorul personal Şerban Blebea ne spune care este impactul înfometării asupra musculatorii şi rezistenţei organismului.

“Înfometarea are efecte catastrofale pentru sănătatea organismului tău. Sunt convins că ai mai auzit acest lucru de nenumărate ori, însă eu îţi voi oferi şi o explicaţie pentru a înţelege acest proces.
Metabolismul de bază reprezintă nevoile organismului tău de calorii pentru a se menţine în viaţă. Bătăile inimii, respiraţia şi inspiraţia, creierul şi tonusul muscular consumă împreună între 1.200 şi 2.400 de calorii pe zi, chiar dacă tu stai nemişcat. Deci, teoretic, ai putea să slăbeşti fără să faci nici un efort.

Problema este că înfometarea duce la pierderea drastică a musculaturii, prin urmare vei fi lipsit de energie deoarece organismul renunţă la principalii consumatori. Astfel, capacitatea de a consuma calorii în stare de repaus este mult diminuată.
În plus, un corp lipsit de masă musculară are un aspect lipsit de tonus şi dizgraţios. Există soluţii mult mai bune pentru a pierde din grăsime (vezi aici câteva exerciţii care te ajută să arzi grăsimea de pe coapse şi şolduri), a păstra masa musculară, tonusul şi aspectul exterior. Înfometarea nu este una dintre ele!

380931140_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.75d6a1c025371e6423e382ad1760ea49.jpeg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -4 oua -400 gr Branza dulce -400 ml iaurt -25 gr faina (puteți pune de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -100 gr îndulcitor (eritritol folosesc eu..sau 70 gr zahăr) -esența Mod de preparare : Într-un vas încăpător am pus Branza dulce ,iaurtul ,indulcitorul și esența și le-am frecat bine (se poate și cu mixerul ),după omogenizare am adăugat faina și amidonul și am amestecat energic (nu necesita praf de copt ) Într-un alt bol am bătut bine (tot cu mixerul ),ouăle (întregi ,nu am separat albușurile de gălbenușuri ) pâna când au început sa se albească (cam 5-6 minute ),apoi le-am incorporat in compoziția de brânză și iaurt ..am amestecat cu o lingura de lemn ,ușor (de jos in sus ) Am pus compoziția in tava(eu am folosit una de Silicon și nu a mai necesitat hârtie de copt) și am copt pt 20 de minute la 200 gr ! După ce am oprit cuptorul ,am mai lăsat câteva minute prăjitura acolo ,apoi am scos-o și am lăsat-o sa se răcorească bine ,după care i-am pus deasupra nuca de cocos (puteți pune orice peste ea..dulcețuri ,ciocolata topita,fructe nuca măcinată ) Am tăiat prăjitura după ce a fost bine răcita (cel mai bine e sa fie lăsată la frigider peste noapte sau măcar 2-3 ore )!
    • Ingrediente: -orez (integral ,alb,brun ,bulgur) -apa -ulei -sare -zeama de lămâie -lapte vegetal (eu am folosit de ovăz) Mod de preparare Punem orezul la fiert în apa (la fel cum procedam la un pilaf ) Când orezul este gata fiert îl dăm la rece ! Începem pregătirea smântânii: -3 linguri pline cu vârf de orez fiert ,100 ml lapte vegetal ,50 ml ulei ,sare ,zeama de lămâie ..totul la blender ! Mixam pana când obținem o pasta groasa care poate fi folosită atât ca smântâna pentru preparate de post sau nu..sau o putem transforma in maioneza (adăugăm muștar sau turmeric pt culoare )..dacă ne dorim cantitate mai mare dublam sau Triplam cantitățile urmând același procedeu !
    • Buna ziua Mihaela Florescu,
    • Buna ziua,ma numesc Mihaela Florescu, am 48 de ani,sunt din Giurgiu.   
    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
×
×
  • Create New...