Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Factorii care influentează metabolismul!


Monica Badea

Recommended Posts

Factori care influenteaza metabolismul

Exista numerosi factori care pot influenta metabolismul bazal, accelerandu-l sau, dimpotriva, incetinindu-l. Acesti factori se numara printre cei care pot afecta rata metabolica - viteza cu care functioneaza metabolismul - adica numarul de calorii pe care le arzi/consumi intr-un anumit interval de timp, pentru a-ti asigura metabolismul de baza (ea este numita si cheltuiala energetica):

Varsta

Pe masura ce inaintam in varsta, masa musculara scade si tesuturile adipoase se maresc procentual. Asadar, arderea caloriilor este incetinita, intrucat se stie ca masa musculara creste viteza cu care organismul arde calorii. Cu cat avansezi in varsta, cu atat mai lenta este rata metabolica si acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii tind sa ia in greutate pe masura ce imbatranesc.

Sexul

In general, barbatii au mai multa masa musculara si mai putine tesuturi adipoase, in comparatie cu femeile. De aceea, acestia au un metabolism mai accelerat de cele mai multe ori.

Masa musculara

Cu cat o persoana are o masa musculara mai mare, cu atat organismul ei arde mai multe calorii.

Dimensiunile corpului

Cu cat persoana are un corp mai mare, cu atat acesta arde/consuma mai multe calorii.

Indicele de masa corporala

Si indicele de masa corporala influenteaza rata metabolica. Cu cat acesta este mai mare, cu atat mai mari sunt nevoile energetice ale organismului, ceea ce inseamna ca se ard mai multe calorii.

Temperatura din mediul inconjurator

Cand corpul uman este expus la frig (deci temperaturi mici), el trebuie sa arda mai multe calorii pentru a impiedica scaderea temperaturii corporale.
Statusul hormonal

Si activitatea hormonala din organism modifica rata metabolica. De pilda, tiroxina, adica un hormon eliberat de glanda tiroida, accelereaza metabolismul. Asadar, pacientii care sufera de hipertiroidism au un metabolism mai accelerat, de aceea slabesc adesea in ciuda apetitului crescut. Si adrenalina poate creste temporar rata metabolica. De aceea, metabolismul persoanelor care sufera de anxietate este de multe ori mai accelerat.

Activitatea fizica

Toate miscarile corpului au nevoie de calorii. Cu cat esti mai activ din punct de vedere fizic, cu atat corpul tau va arde mai multe calorii. Metabolismul tau se va accelera in felul acesta.

Dereglarile hormonale

Sindromul Cushing si hipotiroidismul pot sa incetineasca rata metabolica si pot creste riscul ca persoana care sufera de o astfel de afectiune sa ia in greutate.

Cum poti accelera metabolismul

Metabolismul poate fi accelerat prin sport, dieta, dar si unele suplimente alimentare. Pe langa acestea, exista si alte modalitati prin care metabolismul poate fi accelerat pret de cateva ore.

Accelerarea metabolismului prin sport – cele mai eficiente exercitii

Orice miscare pe care o faci arde calorii. Este adevarat ca nu poti influenta prea mult metabolismul bazal, insa poti arde mai multe calorii prin intermediul sportului. Cu cat practici mai multe exercitii fizice, cu atat mai multe calorii arzi. Totodata, cu cat sunt mai intense exercitiile practicate, cu atat mai accelerat este si metabolismul dupa antrenament.

Antrenamentele de tip aerobic sunt cele mai eficiente atunci cand vine vorba despre arderea caloriilor. Mersul pe bicicleta, inotul si plimbarile sunt activitati de tip aerobic – este nevoie de cel putin 30 de minute de astfel de activitat, zilnic, pentru ca metabolismul sa fie reglat.

De doua ori pe saptamana, specialistii ne recomanda si exercitiile cu greutati. Aceste exercitii mentin si chiar maresc masa musculara, ceea ce inseamna ca si metabolismul este accelerat. Si activitati aparent banale, precum mersul pe jos si urcatul scarilor pot contribui la arderea caloriilor.

Accelerarea metabolismului prin dieta

Unele alimente pot accelera metabolismul. De pilda, alimentele foarte picante au acest efect, de aceea ar trebui sa le introduci in dieta daca vrei sa slabesti. Si cofeina are aceeasi influenta asupra metabolismului, fie ca este vorba despre cafea, fie ca vorbim despre ceai negru sau verde.

Este foarte important de mentionat ca o dieta saraca in calorii (mai putin de 1200 Kcal pe zi) incetineste metabolismul, din cauza ca organismul reduce arderile cu scopul de a-si pastra rezerve de energie. Asadar, dieta ideala pentru metabolism este una echilibrata, nicidecum drastica.

Curiozitati despre metabolism

Iata cateva lucruri interesante pe care ar trebui sa le stii despre metabolism:

• Un metabolism lent este rareori responsabil pentru kilogramele in plus acumulate.

• In general, persoanele foarte slabe au o rata metabolica bazala mai mica, ceea ce inseamna ca ard mai putine calorii in repaus.

• O metoda eficienta de accelerare a metabolismului consta in cresterea masei musculare.

• Metabolismul este reglat de glanda tiroida, localizata la nivelul gatului.

• Menopauza poate incetini metabolismul.

1777441239_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.ea3fe5fe136481cd33ccb8f7527c6197.jpeg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
×
×
  • Create New...