Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Metabolismul!


Monica Badea

Recommended Posts

Despre metabolism – informatii generale

Metabolismul este un cumul de reactii chimice care se produc in organism, al caror scop este acela de a: transforma hrana in energie necesara pentru procesele celulare, converti hrana in "materie prima" pentru proteine, lipide si nu numai, dar si de a elimina rezidurile. Metabolismul se refera, cu alte cuvinte, la procesul de a converti / transforma alimentele in energie, iar aceasta energie ii permite corpului sa functioneze.

Persoanele care au un metabolism rapid sunt cele folosesc caloriile mult mai rapid decat acele persoane cu un metabolism mai lent. Un mod excelent prin care iti poti accelera metabolismul este prin miscare (exercitii fizice).

Ce este metabolismul?

Concret, metabolismul este alcatuit din toate procesele prin care organismul foloseste energia. Printre acestea se numara digestia, respiratia, dar si cresterea masei musculare ori depozitarea grasimilor.
Potrivit expertilor, metabolismul se refera la toate acele reactii chimice care au loc in corpul uman, pentru a schimba sau pentru a folosi energia.

Cateva exemple majore in ceea ce priveste metabolismul sunt:

• Descompunerea carbohidratilor, proteinelor si grasimilor din alimente, pentru eliberarea energiei.

• Schimbarea sau modificarea nitrogenului (care este in exces) in produse reziduale.

• Descompunerea sau modificarea unor substante chimice in alte substante si faptul ca acestea ajung in interiorul celulelor din corp.

Cum functioneaza metabolismul?

De fiecare data cand mananci, enzimele din celulele corpului actioneaza impreuna pentru a transforma hrana in energie care mentine functiile organismului. Metabolismul este precum un "motor" de reactii chimice, care mentin corpul uman in viata. Viteza la care functioneaza acest motor, insa, variaza de la o persoana la alta.

Cei cu un metabolism lent tind sa aiba un surplus de calorii, care sunt stocate in corp ca grasime. Pe de alta parte, cei cu un metabolism rapid ard mai multe calorii si au riscuri mai mici sa acumuleze cantitati mari de grasime.

Cum functioneaza metabolismul, in functie de varsta

Metabolismul este responsabil atat pentru pierderea, cat si pentru acumularea kilogramelor in plus, el fiind responsabil pentru transformarea alimentelor consumate in energie. Vestea proasta este ca, pe masura ce inaintam in varsta, metabolismul incetineste si nu putem face nimic pentru a-l accelera. Putem insa sa il ajutam, facand alegeri intelepte si sanatoase atunci cand vine vorba despre dieta.

Cum afecteaza varsta metabolismul?

Pe masura ce inaintezi in varsta observi ca acumularea kilogramelor se petrece intr-un ritm mult mai alert? Incetinirea metabolismului ar putea fi vinovata pentru modul in care organismul se comporta.

Metabolismul la 20–30 de ani

Corpul nu inceteaza sa se dezvolte dupa implinirea varstei de 18 ani, ci dezvoltarea continua si dupa 20 de ani, mai ales la nivelul sistemului osos si la nivelul musculaturii. Cresterea stimuleaza metabolismul, ceea ce inseamna ca se ard calorii chiar si atunci cand te odihnesti.

In concluzie, la 20 de ani este mult mai usor sa iti mentii silueta intrucat metabolismul este aliatul tau de pret si arde caloriile din inertie.

Metabolismul la 30-40 de ani

Inaintarea in varsta incetineste metabolismul. Totodata, muschii care sustin oasele isi pierd din volum, ceea ce inseamna ca nivelul de grasime pe care organismul o depoziteaza creste. Slabiciunea musculara debuteaza odata cu implinirea varstei de 30 de ani.
Studiile sugereaza ca schimbarile de la nivel muscular sunt responsabile pentru schimbarile metabolice. Daca metabolismul incetineste, ai nevoie de mai putina energie, deci ar trebui sa mananci mai putin.

Rareori se intampla insa ca, dupa 30 de ani, sa reduci cantitatea de alimente consumata la 20 de ani. Asadar, apare grasimea, care de cele mai multe ori se depoziteaza pe abdomen si in jurul taliei.

In jurul varstei de 40 de ani, nivelul de estrogen si progesteron scade considerabil, ceea ce inseamna ca si metabolismul devine mai lent. Pentru a-ti mentine greutatea, este absolut necesar sa reduci aportul caloric dupa implinirea varstei de 40 de ani. Daca ai un stil de viata activ si practici sport, e suficient sa renunti la 150 de calorii, insa daca ai un stil sedentar, trebuie sa renunti la mai multe calorii.

Metabolismul la 50-60 de ani

In jurul acestei perioade, menopauza se instaleaza, ceea ce inseamna ca metabolismul sufera din nou modificari. Studiile au dovedit ca, dupa instalarea menopauzei, este mai dificil pentru organism sa metabolizeze grasimea asa ca o depoziteaza.

Cum poti sustine metabolismul pe masura ce inaintezi in varsta

Un stil de viata activ, precum si o dieta sanatoasa te vor ajuta sa iti mentii silueta in ciuda trecerii anilor.

Mananca alimente bogate in vitamine si minerale, de preferat din natura: cereale integrale, fructe, legume, miere de albine. Evita alimentele procesate.

Practica sport in mod regulat si fa miscare zilnic. Poti merge la sala o data la cateva zile si, in restul timpului, poti merge mai des pe jos ori poti renunta la lift in favoarea scarilor. Cu cat faci mai multa miscare, cu atat mai mult iti vei ajuta metabolismul.

Din ce procese este alcatuit metabolismul?

Metabolismul este alcatuit din doua procese: catabolism si anabolism. Este important sa retinem ca, cu cat metabolismul este mai rapid, cu atat corpul uman are nevoie de mai multe calorii. Metabolismul este motivul pentru care unii oameni pot manca multe alimente fara sa ia in greutate, pe cand altii par sa aiba nevoie de putine alimente pentru a acumula grasime.

Catabolism (n.r. dezasimilatie)

Catabolismul, care poate fi denumit si dezasimilatie, este procesul raspunzator cu transformarea moleculelor complexe ale substantelor energetice in molecule simple, cu scopul obtinerii de energie.

Anabolism (n.r. asimilatie)

Anabolismul, adica asimilatia, este procesul metabolic care permite folosirea substantelor nutritive obtinute in timpul catabolismului, cu scopul ca energia sa fie consumata. Concret, anabolismul este sinteza tuturor compusilor de care celulele au nevoie.

Clasificare metabolism

Metabolismul poate fi clasificat in functie de rolul pe care il are in organism – producerea unor substante esentiale sau nu pentru supravietuire.

Metabolism primar (fundamental)

Metabolismul primar este implicat direct in producerea unor substante necesare pentru supravietuire.

Metabolism secundar (laturalnic)

Metabolismul secundar este cel implicat in producerea unor substante fara de care organismul poate supravietui.

Ce este rata metabolica

Rata metabolica este cantitatea de energie chimica eliberata de organism in timpul desfasurarii unei activitati. Aceasta energie este masurata in calorii. De cele mai multe ori, insa, sunt folosite kcal adica kilo-caloriile pentru masurarea energiei. Rata metabolica poate fi influentata de o serie de factori precum dieta, statusul hormonal, activitatea fizica desfasurata ori unele probleme de sanatate.

Rata metabolica poate fi accelerata pe fondul activitatilor fizice, anxietatii, sarcinii sau febrei. Pe de alta parte insa, rata metabolica poate fi incetinita de depresie, apatie sau infometare.

Viteza metabolismului nostru este cunoscuta, in termeni de specialitate, sub numele de rata metabolica. Ea reprezinta numarul de calorii pe care il ardem, intr-o anumita perioada de timp - cu alte cuvinte, este cantitatea de energie pe care o persoana o foloseste sub forma caloriilor.

Rata metabolica poate fi impartita in mai multe categorii, iar una dintre ele este rata metabolica bazala. Pe langa aceasta, exista si:

• Rata metabolica in repaus ("resting metabolic rate"), adica rata metabolica minima necesara pentru a mentine corpul in viata si in functiune, cat timp persoana este in repaus. In medie, rata metabolica in repaus reprezinta aproape 50-75% din totalul cheltuielii energetice.

• Efectul termic al alimentelor - este numarul de calorii arse in timp ce corpul digera si proceseaza alimentele. Acest efect termic reprezinta aproximativ 10% din totalul cheltuielii energetice a organismului.
Efectul termic al exercitiilor fizice - este vorba de o crestere a caloriilor pe care le ardem in timpul exercitiilor.

• Activitatea termogeneza sau NEAT - se refera la numarul de calorii necesare pentru anumite activitati, altele decat exercitiile fizice. Acesta include schimbarea posturii, statul in picioare si mersul.

Ce este rata metabolica bazala

Rata metabolica bazala este necesarul caloric pentru mentinerea functiilor organismului in stare de repaus. Circulatia sanguina, respiratia si mentinerea temperaturii corporale sunt procese care necesita un numar de calorii.

Rata metabolica bazala este un factor care influenteaza in mare parte rata metabolica, precum si necesarul caloric pentru mentinerea, scaderea sau cresterea greutatii. Aceasta este rata metabolica in timpul somnului sau in timpul repausului profund. Este vorba despre rata metabolica minima necesara, pentru a se mentine plamanii in functiune, pentru ca inima sa pompeze sangele, pentru ca creierul sa functioneze si pentru ca tot corpul sa se incalzeasca.

25529329_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.b12a54a5d07a16d94c3f87ef489a1b03.jpeg
sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -4 oua -400 gr Branza dulce -400 ml iaurt -25 gr faina (puteți pune de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -100 gr îndulcitor (eritritol folosesc eu..sau 70 gr zahăr) -esența Mod de preparare : Într-un vas încăpător am pus Branza dulce ,iaurtul ,indulcitorul și esența și le-am frecat bine (se poate și cu mixerul ),după omogenizare am adăugat faina și amidonul și am amestecat energic (nu necesita praf de copt ) Într-un alt bol am bătut bine (tot cu mixerul ),ouăle (întregi ,nu am separat albușurile de gălbenușuri ) pâna când au început sa se albească (cam 5-6 minute ),apoi le-am incorporat in compoziția de brânză și iaurt ..am amestecat cu o lingura de lemn ,ușor (de jos in sus ) Am pus compoziția in tava(eu am folosit una de Silicon și nu a mai necesitat hârtie de copt) și am copt pt 20 de minute la 200 gr ! După ce am oprit cuptorul ,am mai lăsat câteva minute prăjitura acolo ,apoi am scos-o și am lăsat-o sa se răcorească bine ,după care i-am pus deasupra nuca de cocos (puteți pune orice peste ea..dulcețuri ,ciocolata topita,fructe nuca măcinată ) Am tăiat prăjitura după ce a fost bine răcita (cel mai bine e sa fie lăsată la frigider peste noapte sau măcar 2-3 ore )!
    • Ingrediente: -orez (integral ,alb,brun ,bulgur) -apa -ulei -sare -zeama de lămâie -lapte vegetal (eu am folosit de ovăz) Mod de preparare Punem orezul la fiert în apa (la fel cum procedam la un pilaf ) Când orezul este gata fiert îl dăm la rece ! Începem pregătirea smântânii: -3 linguri pline cu vârf de orez fiert ,100 ml lapte vegetal ,50 ml ulei ,sare ,zeama de lămâie ..totul la blender ! Mixam pana când obținem o pasta groasa care poate fi folosită atât ca smântâna pentru preparate de post sau nu..sau o putem transforma in maioneza (adăugăm muștar sau turmeric pt culoare )..dacă ne dorim cantitate mai mare dublam sau Triplam cantitățile urmând același procedeu !
    • Buna ziua Mihaela Florescu,
    • Buna ziua,ma numesc Mihaela Florescu, am 48 de ani,sunt din Giurgiu.   
    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
×
×
  • Create New...